Domov ReceptyBez laktózy Citrusový džem

Citrusový džem

Autor: Veronika Čopíková
Citrusový džem

Keď pripravujem nový recept, vždy si robím taký malý prieskum trhu. :) Kade chodím, tam ochutnávam, testujem konzistenciu, farbu a vôňu. Vyberám tie najlepšie ingrediencie a pýtam sa tých najšikovnejších kuchárok v mojom okolí. V tomto prípade mojej a priateľovej maminy, lebo z ich kuchyne vychádzajú také malé zázraky. :) Tentokrát padol môj výber na výrobu domáceho džemu. A keďže sa rada púšťam aj do exotickejších kombinácií, môj prvý recept z kategórie džem či marmeláda je džem z citrónov a pomarančov alias citrusový džem. Tento džem sa skladá len zo 4 ingrediencií, je jemne kyselkavý a výborne sa hodí nielen na sladké pečivo. Budem sa tešiť, ak ho vyskúšate.

Rozvoňajte si domov sviežosťou kyslastých citrónov a sladkých španielskych pomarančov. Vianočke natretej domácim džemom sa nič nevyrovná!

Ingrediencie

na 450 g džemu

  • 1 kg bio citrónov (ja som použila citróny K-Bio od Kauflandu)
  • 30 g čerstvej citrónovej kôry (použite kôru z bio citrónov)
  • 200 ml šťavy z pomarančov
  • 250 g trstinového cukru
  • 1 vanilkový lusk

Pokračovanie knižného bestsellera Lenivá kuchárka 2

PREZRIEŤ KNIHU

Citrusový džem

Bio citróny umyjeme, osušíme a nakrájame na kolieska, ostrým nožom odstránime šupky a biele časti. Očistené citróny nakrájame na menšie časti a vložíme do hrnca. Citrónovú šťavu, ktorá sa pri krájaní uvoľní, zlievame priebežne do hrnca. Citrónovú šupku/kôru zbavíme bielych častí a nakrájame na tenké pásiky. Do džemu použijeme 30 g, zvyšok môžeme vysušiť a použiť na sladké pečenie. Do hrnca pridáme nakrájanú citrónovú kôru a šťavu z čerstvo odšťavených pomarančov. Premiešame a na strednom plameni privedieme do varu.

Vanilkový lusk pozdĺžne prekrojíme a nožom vydlabeme semienka, ktoré spolu s luskom pridáme do džemu. Pridáme cukor a na miernom plameni varíme za pravidelného premiešavania 60 až 90 minút. Ak je to potrebné, džem dosladíme, mal by si však zachovať jemne kyslastú chuť. Správnu konzistenciu si overíme tak, že odoberieme kúsok džemu na tanierik, necháme trochu vychladnúť a prejdeme prstom cez stred– ak v ňom zostane cestička, je hotový.

Z džemu vyberieme vanilkové lusky a ešte horúcim naplníme vysterilizované zaváraninové poháriky. Uzatvoríme kovovým viečkom, obrátime dnom nahor, poukladáme na utierku a prikryjeme druhou utierkou. Necháme vychladnúť. Po otvorení skladujeme džem v chladničke a spotrebujeme do niekoľkých dní.

Citrusový džem

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

6 komentárov

Natália 25.9.2021 - 13:18

Veronika, prosímťa, to kilo citrónov má byť kilo ešte v šupke, alebo už očistených? Ďakujem.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2021 - 17:34

Ahoj Natália, je to 1 kg citrónov ešte v šupke :) Cukor potom pridávať postupne podľa chuti :)

Reaguj
Igor 28.5.2021 - 13:52

Ahoj Veronika, žijem v Andalúzii, tvoje recepty v mojom podaní v rámci sezónneho zberu chutia veľmi mojim trom maškrtníčkam a malému mašrktníkovi.
Na jeseň/zimu, keď budú čerstvé pomaranče a citróny určite zavarím a dám vedieť.
Baví ma variť a piecť s tebou, si veľmi šikovná.
Prajem veľa zdravia a veľa nových chutných inšpirácii.
Ďakujem

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2021 - 17:33

Ahoj Igor, ooo to som veľmi rada! :) Tak som zvedavá, čo povieš na výsledok, keď džem uvaríš z čerstvých pomarančov a citrónov :) A ďakujem krásne, mňa baví variť a piecť s vami, keď mám od vás spätnú väzbu o tom, že vám chutí a darí sa :)

Reaguj
Maria 28.5.2021 - 9:49
Citrusy a všetko okolo nich milujem, tak tento džemík určite skúsim - ďakujem za tip, Veronika :) Naviac, všetky zásoby sme už doma minuli, je to teda viac ako aktuálne :D
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2021 - 17:32

Ahoj Mária, jeeej tak to sa teším, potom môj recept padol viac ako vhod :) Som zvedavá, čo naň povieš a silno dúfam, že bude chutiť :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Výhody lenivého klubu

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, novinky z gastro sveta a zľavu na kuchárske knihy. Členstvo je zadarmo :)

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box