Domov ReceptyKoláče a zákusky Banánové muffiny s čokoládou

Banánové muffiny s čokoládou

Autor: Veronika Čopíková
Banánové muffiny s čokoládou

Ak máte doma zrelé banány a neviete čo s nimi, skvelým riešením pre vás budú tieto banánové muffiny s čokoládou. Čokoládový krém môžete samozrejme vypustiť a pripraviť si len banánové muffiny naplnené nutelou alebo čímkoľvek, čo máte doma a radi by ste to zužitkovali. Ja som čokoládový krém pridala, lebo som chcela minúť mascarpone a s čokoládou predsa nadobúda každý koláčik vyšší punc sladkého pôžitku. :) Výborné sú aj bez neho - krásne vláčne, sladké vďaka banánom a prekvapujúce vďaka lyžičke skrytej nutely. A ako vždy jednoduché - pozostávajúce zo 7 základných ingrediencií, ktoré má väčšina z nás doma bežne. Odporúčam vyskúšať a ak si muffiny zamilujete, na blogu nájdete ďalšie recepty na muffiny.

Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!

Ingrediencie

na 12 muffinov

  • 200 g špaldovej celozrnnej múky (môžete skombinovať s inou, prípadne použiť akú chcete)
  • 1 ČL jedlej sódy (alebo kypriaceho prášku do pečiva)
  • 1/2 ČL soli
  • 100 g trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 3 zrelé banány
  • 75 g masla
  • 12 ČL nutely (môžete si vyrobiť domácu, alebo použiť kupovanú. Výbornú "nutelu" má Powerlogy alebo Slowlandia.)

Čokoládový krém

  • 250 g mascarpone
  • 100 g horkej čokolády
  • nasekané orechy na posypanie

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Vláčne banánové muffiny - ideálne na desiatu do práce

1 V strednej veľkej miske zmiešame múku (môžete použiť špaldovú celozrnnú alebo ju skombinovať s nejakou orechovou múkou. Prípadne takú, ktorú používate bežne, ak by ste si neboli istí, pokojne mi napíšte.), jedlú sódu (alebo kypriaci prášok do pečiva), soľ a cukor. V druhej miske zmiešame vajíčka s banánmi rozpučenými na kašu (čím zrelšie banány, tým lepšie) a rozpusteným vlažným maslom. Mokré ingrediencie vlejeme do suchých a jemne zmiešame, aby sa nám ingrediencie dobre prepojili.

Banánové muffiny s čokoládou

2 Cesto máme hotové a môžeme sa pustiť do plnenia. :) Ja používam papierové košíčky, ktoré poukladám do formy na muffiny. Ak máte silikónové formičky, odporúčam ich taktiež poukladať do formy na muffiny, forma vám udrží tvar muffiniek  a zároveň vám pekne vyrastú. Samozrejme môžete použiť iba formu na muffiny, nezabudnite ju ale vymazať maslom a vysypať múkou alebo strúhaným kokosom. A plníme - začneme lyžicou cesta, pridáme lyžičku nutely a prikryjeme ďalšou lyžicou cesta. Cesto rozdelíme rovnomerne medzi jednotlivé muffiny, mne z tejto dávky vyjde 12 muffinov, ak ale máte menšie formičky, budete mať muffinov viac. Plech s muffinmi vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 190 °C 15 až 20 minút (otestujeme špáradlom).

Čokoládový krém na banánové muffiny

3 V miske si nad vodnou parou roztopíme čokoládu. Keď je čokoláda roztopená, stiahneme ju zo sporáka a necháme trochu vychladnúť. Následne k nej pridáme mascarpone izbovej teploty a poriadne premiešame na hladký krém. Ak má krém pevnejšiu konzistenciu, preložíme ho do vrecka na zdobenie a ozdobíme ním muffiny. Na záver muffiny posypeme nasekanými orieškami, ja som použila lieskové. Ak je to potrebné, dáme krém najprv trochu stuhnúť do chladničky a do zdobenia sa pustíme až následne. Nech vám chutí!

Banánové muffiny s čokoládou
Banánové muffiny s čokoládou

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

20 komentárov

Marcela 26.2.2021 - 7:06

Ahoj,
recept je vyborny,robili sme ich uz viackrat,ale nakolko nam problem s lepkom,dala by sa pouzit pohankova muka namiesto spaldovej celozrnnej?
Dakujem.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 18:56

Ahoj Marcelka, ďakujem krásne, teším sa, že muffiny chutili :) Pre lepšiu chuť by som špaldovú múku nahradila dvoma bezlepkovými múkami, napr. ryžovou a pohánkovou, alebo ryžovou a orechovou múkou :)

Reaguj
Andrea 29.9.2020 - 16:04

Vyborne mufiny Veronika,hotove za par minut.Aj detom velmi chutili.Stale som nevedela kam s tou nutelou,tak som ju zamiesala s bananmi do cesta. A az ked som ich isla plnit som si precitala,ze do kazdeho kosicka treba dat lyzicku😁.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 18:54

Ahoj Andrea, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu, veľmi sa teším, že chutili tebe aj deťom :) A úplne v pohode s nutelou aj do cesta :D

Reaguj
Ľuba 1.1.2020 - 18:36

Dnes som ich upiekla a boli… famózne! Jedny z najlepších muffinov, aké som jedla, ak nie najlepšie. Odporúčam banány nemixovať, ale roztlačiť vidličkou, tie kúsky sú v ceste úžasné!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 3.1.2020 - 21:48

Ahoj Ľuba, ďakujem za nádhernú spätnú väzbu, veľmi sa teším, že ti banánové muffiny chutili :) Presne ako píšeš, najlepšie roztlačiť banány len vidličkou, kúsky v ceste prekvapia a zároveň sa zbytočne nezašpiní mixér :D Dúfam, že ti budú chutiť rovnako dobre aj ostatné moje recepty a prajem ti krásny deň.

Reaguj
Mirka 4.5.2019 - 18:58

Dnes som ich piekla. Prosim Vas to cesto ma byt zvnutra take „vlhke“? Dakujem.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.5.2019 - 20:50

Ahoj MIrka, malo by byť vláčne, ale nie vlhké, neviem zdá sa ti to neupečené? Ako chutia? Čas pečenia treba prispôsobiť rúre, takže prípadne piecť dlhšie – otestovať špáradlom a nechať úplne vychladnúť po upečení. Ale nemalo by byť nejaké suché vnútri, skôr také vláčnejšie vďaka nátierke vnútri a rozmačkaným banánom :)

Reaguj
Marcela 16.1.2019 - 10:48

Dobry den dakujem Veronika za vsetko je to ozivenie pre mna stale pokracujte dobre recepty ste pozitivna zena pekny den . Vsetko najlepsie v tomto roku.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 27.1.2019 - 10:15

Ahoj Marcela, ďakujem krásne za prianie aj ja ti prajem všetko dobré v novom roku :) Budem sa snažiť pokračovať, nech je tu stále nejaká inšpirácia a chutná atmosféra :) Krásny deň ti prajem a ešte raz ďakujem!

Reaguj
Maja 8.1.2019 - 11:38

Ahoj Veronika,prajem uspesny a pohodovy novy rok,vela inspiracie a zdarnych pokusov!Dakujem za vyborne recepty!
Tento posledny recept vyzera prudko jedlo,urcite vyskusam.ak by som chcela ale vegansku verziu-bez vajec-slo by to?zvycajne prave banany nahradzaju vajicka..so spald.mukou bu to drzalo?alebo pridať ĺan.semiacky ci nieco ine?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.1.2019 - 20:25

Ahoj Maja, ďakujem za krásne prianie :) Veľmi sa teším, že sa ti moje recepty páčia a zaujal ťa aj tento na banánové muffiny :) Hmm priznám sa, že vegánsku verziu som ešte neskúšala, ja dávam vajíčka všade :D Ale ak by som to mala skúsiť pri tomto recepte, vyskúšala by som ľanové semiačka :)

Reaguj
Zuzana 8.1.2019 - 11:36

Robievam podobný recept, ale do cesta pridávam ešte škoricu a mletý aniz. A tá chuť je neopísateľná.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.1.2019 - 20:20

Ahoj Zuzka, škorica a mletý aníz sú vynikajúce korenia, ktoré dodávajú koláčikom neopísateľnú chuť, presne ako hovoríš :) Ďakujem za pripomenutie, v ďalšej pečiacej dávke ich určite pridám :)

Reaguj
Lia 16.12.2018 - 21:13

Ahoj Veronika,

môžem použiť aj iba orechovú múku? Prípadne ryžovú alebo kokosovú?
Ďakujem.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 17.12.2018 - 22:06

Ahoj Lia, skúsila by som skombinovať orechovú múku s ryžovou – napoly :) Ak chceš použiť kokosovú, používa sa v menšom pomere, nakoľko absorbuje dosť veľké množstvo tekutín, takže pomer je tuším 1:8, teda 1/8 múky oproti bežnej. Ja ju nikdy nepoužívam ako jedinú ale kombinujem vždy ešte s jednou – teda napr. 100 g ryžovej múky a 15 g kokosovej :)

Reaguj
Lia 29.12.2018 - 20:37

Ahoj Veronika,
dakujem za odpoved. Pouzila som prvykrat iba kokosovu a tak to aj dopadlo, muffiny nenarastli lebo presne ako pises muka nasala vsetky tekute zlozky. Chutovo vsak boli dobre tak sme ich zjedli. Aspon som sa nieco naucila 🙂. Budem ale urcitie piect znova a uz pouzijem spravne muky. Tesim sa. 🙂

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2019 - 12:47

Lia ďakujem, že si mi dala vedieť, ako dopadlo pečenie banánových muffinov s kokosovou múkou. Veru, presne ako píšeš, nasaje všetko tekuté do seba :D Ale hlavne, že dobre chutili a zjedli sa :) Teším sa, že ich budeš piecť znova, aspoň si to porovnáš. Budem rada, ak mi dáš potom vedieť, ako to dopadlo a či sú lepšie alebo horšie než s čiste kokosovou múkou :)

Reaguj
Nikoleta 26.11.2018 - 12:30

Ahoj, prosim Ta, celozrnnu spaldovu muku mozem nahradit hladkou mukou alebo polohrubou mukou? Myslim obycajne biele muky.
Dakujem :-) Nikoleta

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.12.2018 - 17:34

Ahoj Nikoleta, pokojne skombinuj hladkú s polohrubou, pol na pol :) Alebo len čiste hladkú :) Pekný deň ti prajem a držím palce, nech sa muffiny vydaria!

Reaguj
Top