Domov ReceptyKoláče a zákusky Banánové muffiny s čokoládou

Banánové muffiny s čokoládou

Autor: Veronika Čopíková
Banánové muffiny s čokoládou

Ak máte doma zrelé banány a neviete čo s nimi, skvelým riešením pre vás budú tieto banánové muffiny s čokoládou. Čokoládový krém môžete samozrejme vypustiť a pripraviť si len banánové muffiny naplnené nutelou alebo čímkoľvek, čo máte doma a radi by ste to zužitkovali. Ja som čokoládový krém pridala, lebo som chcela minúť mascarpone a s čokoládou predsa nadobúda každý koláčik vyšší punc sladkého pôžitku. :) Výborné sú aj bez neho - krásne vláčne, sladké vďaka banánom a prekvapujúce vďaka lyžičke skrytej nutely. A ako vždy jednoduché - pozostávajúce zo 7 základných ingrediencií, ktoré má väčšina z nás doma bežne. Odporúčam vyskúšať a ak si muffiny zamilujete, na blogu nájdete ďalšie recepty na muffiny.

Ingrediencie

na 12 muffinov

  • 200 g špaldovej celozrnnej múky (môžete skombinovať s inou, prípadne použiť akú chcete)
  • 1 ČL jedlej sódy (alebo kypriaceho prášku do pečiva)
  • 1/2 ČL soli
  • 100 g trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 3 zrelé banány
  • 75 g masla
  • 12 ČL nutely (môžete si vyrobiť domácu, alebo použiť kupovanú. Výbornú "nutelu" má Powerlogy alebo Slowlandia.)

Čokoládový krém

  • 250 g mascarpone
  • 100 g horkej čokolády
  • nasekané orechy na posypanie

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Vláčne banánové muffiny - ideálne na desiatu do práce

V strednej veľkej miske zmiešame múku (môžete použiť špaldovú celozrnnú alebo ju skombinovať s nejakou orechovou múkou. Prípadne takú, ktorú používate bežne, ak by ste si neboli istí, pokojne mi napíšte.), jedlú sódu (alebo kypriaci prášok do pečiva), soľ a cukor. V druhej miske zmiešame vajíčka s banánmi rozpučenými na kašu (čím zrelšie banány, tým lepšie) a rozpusteným vlažným maslom. Mokré ingrediencie vlejeme do suchých a jemne zmiešame, aby sa nám ingrediencie dobre prepojili.

Banánové muffiny s čokoládou

Cesto máme hotové a môžeme sa pustiť do plnenia. :) Ja používam papierové košíčky, ktoré poukladám do formy na muffiny. Ak máte silikónové formičky, odporúčam ich taktiež poukladať do formy na muffiny, forma vám udrží tvar muffiniek  a zároveň vám pekne vyrastú. Samozrejme môžete použiť iba formu na muffiny, nezabudnite ju ale vymazať maslom a vysypať múkou alebo strúhaným kokosom. A plníme - začneme lyžicou cesta, pridáme lyžičku nutely a prikryjeme ďalšou lyžicou cesta. Cesto rozdelíme rovnomerne medzi jednotlivé muffiny, mne z tejto dávky vyjde 12 muffinov, ak ale máte menšie formičky, budete mať muffinov viac. Plech s muffinmi vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 190 °C 15 až 20 minút (otestujeme špáradlom).

Čokoládový krém na banánové muffiny

V miske si nad vodnou parou roztopíme čokoládu. Keď je čokoláda roztopená, stiahneme ju zo sporáka a necháme trochu vychladnúť. Následne k nej pridáme mascarpone izbovej teploty a poriadne premiešame na hladký krém. Ak má krém pevnejšiu konzistenciu, preložíme ho do vrecka na zdobenie a ozdobíme ním muffiny. Na záver muffiny posypeme nasekanými orieškami, ja som použila lieskové. Ak je to potrebné, dáme krém najprv trochu stuhnúť do chladničky a do zdobenia sa pustíme až následne. Nech vám chutí!

Banánové muffiny s čokoládou
Banánové muffiny s čokoládou

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 55 Priemer: 3.8]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

16 komentárov

Ľuba 1.1.2020 - 18:36

Dnes som ich upiekla a boli… famózne! Jedny z najlepších muffinov, aké som jedla, ak nie najlepšie. Odporúčam banány nemixovať, ale roztlačiť vidličkou, tie kúsky sú v ceste úžasné!

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 3.1.2020 - 21:48

Ahoj Ľuba, ďakujem za nádhernú spätnú väzbu, veľmi sa teším, že ti banánové muffiny chutili :) Presne ako píšeš, najlepšie roztlačiť banány len vidličkou, kúsky v ceste prekvapia a zároveň sa zbytočne nezašpiní mixér :D Dúfam, že ti budú chutiť rovnako dobre aj ostatné moje recepty a prajem ti krásny deň.

Reaguj
Mirka 4.5.2019 - 18:58

Dnes som ich piekla. Prosim Vas to cesto ma byt zvnutra take „vlhke“? Dakujem.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 4.5.2019 - 20:50

Ahoj MIrka, malo by byť vláčne, ale nie vlhké, neviem zdá sa ti to neupečené? Ako chutia? Čas pečenia treba prispôsobiť rúre, takže prípadne piecť dlhšie – otestovať špáradlom a nechať úplne vychladnúť po upečení. Ale nemalo by byť nejaké suché vnútri, skôr také vláčnejšie vďaka nátierke vnútri a rozmačkaným banánom :)

Reaguj
Marcela 16.1.2019 - 10:48

Dobry den dakujem Veronika za vsetko je to ozivenie pre mna stale pokracujte dobre recepty ste pozitivna zena pekny den . Vsetko najlepsie v tomto roku.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.1.2019 - 10:15

Ahoj Marcela, ďakujem krásne za prianie aj ja ti prajem všetko dobré v novom roku :) Budem sa snažiť pokračovať, nech je tu stále nejaká inšpirácia a chutná atmosféra :) Krásny deň ti prajem a ešte raz ďakujem!

Reaguj
Maja 8.1.2019 - 11:38

Ahoj Veronika,prajem uspesny a pohodovy novy rok,vela inspiracie a zdarnych pokusov!Dakujem za vyborne recepty!
Tento posledny recept vyzera prudko jedlo,urcite vyskusam.ak by som chcela ale vegansku verziu-bez vajec-slo by to?zvycajne prave banany nahradzaju vajicka..so spald.mukou bu to drzalo?alebo pridať ĺan.semiacky ci nieco ine?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 12.1.2019 - 20:25

Ahoj Maja, ďakujem za krásne prianie :) Veľmi sa teším, že sa ti moje recepty páčia a zaujal ťa aj tento na banánové muffiny :) Hmm priznám sa, že vegánsku verziu som ešte neskúšala, ja dávam vajíčka všade :D Ale ak by som to mala skúsiť pri tomto recepte, vyskúšala by som ľanové semiačka :)

Reaguj
Zuzana 8.1.2019 - 11:36

Robievam podobný recept, ale do cesta pridávam ešte škoricu a mletý aniz. A tá chuť je neopísateľná.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 12.1.2019 - 20:20

Ahoj Zuzka, škorica a mletý aníz sú vynikajúce korenia, ktoré dodávajú koláčikom neopísateľnú chuť, presne ako hovoríš :) Ďakujem za pripomenutie, v ďalšej pečiacej dávke ich určite pridám :)

Reaguj
Lia 16.12.2018 - 21:13

Ahoj Veronika,

môžem použiť aj iba orechovú múku? Prípadne ryžovú alebo kokosovú?
Ďakujem.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 17.12.2018 - 22:06

Ahoj Lia, skúsila by som skombinovať orechovú múku s ryžovou – napoly :) Ak chceš použiť kokosovú, používa sa v menšom pomere, nakoľko absorbuje dosť veľké množstvo tekutín, takže pomer je tuším 1:8, teda 1/8 múky oproti bežnej. Ja ju nikdy nepoužívam ako jedinú ale kombinujem vždy ešte s jednou – teda napr. 100 g ryžovej múky a 15 g kokosovej :)

Reaguj
Lia 29.12.2018 - 20:37

Ahoj Veronika,
dakujem za odpoved. Pouzila som prvykrat iba kokosovu a tak to aj dopadlo, muffiny nenarastli lebo presne ako pises muka nasala vsetky tekute zlozky. Chutovo vsak boli dobre tak sme ich zjedli. Aspon som sa nieco naucila 🙂. Budem ale urcitie piect znova a uz pouzijem spravne muky. Tesim sa. 🙂

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 1.1.2019 - 12:47

Lia ďakujem, že si mi dala vedieť, ako dopadlo pečenie banánových muffinov s kokosovou múkou. Veru, presne ako píšeš, nasaje všetko tekuté do seba :D Ale hlavne, že dobre chutili a zjedli sa :) Teším sa, že ich budeš piecť znova, aspoň si to porovnáš. Budem rada, ak mi dáš potom vedieť, ako to dopadlo a či sú lepšie alebo horšie než s čiste kokosovou múkou :)

Reaguj
Nikoleta 26.11.2018 - 12:30

Ahoj, prosim Ta, celozrnnu spaldovu muku mozem nahradit hladkou mukou alebo polohrubou mukou? Myslim obycajne biele muky.
Dakujem :-) Nikoleta

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 2.12.2018 - 17:34

Ahoj Nikoleta, pokojne skombinuj hladkú s polohrubou, pol na pol :) Alebo len čiste hladkú :) Pekný deň ti prajem a držím palce, nech sa muffiny vydaria!

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box