Domov ReceptyBez laktózy Domáca nutela

Domáca nutela

Autor: Veronika Čopíková
Zdravá domáca nutela

Aj vy radi občas nakuknete do chladničky s úmyslom nájsť niečo sladké pod zub? U väčšiny z vás sa nájde čokoládová nátierka, arašidové maslo alebo domáci džem. Keď práve nemáte zákusok, sušienky či zásobu sladkostí v zamknutej skrini, vytiahnete dezertnú lyžičku a načriete do pohára s nátierkou. Mlsáte a pri každej ďalšej si hovoríte, že je tá posledná. :) Je tak ťažké odolať...

 

A o čom by som dnes rada hovorila? O milovanej i zatracovanej nutelle, ktorá v kombinácii s pohárom mlieka natretá v hrubej vrstve na krajci chleba predstavuje "ideálne raňajky". Keď nazriete na zadnú stranu obalu, zistíte, že to nie je celkom tak.

Úúúúúžasné. Ja som Nutellu nemala nejmenej dva roky, lebo ju nemám rada (nie kôli chuti, ale keď si uvedomím čo v nej je…), ale u nás doma ju milujú…A tento recept je perfektný.

Fia

Nutellu som robila, ale žiaľ nevydržala 7 dní, ani 5…. manžel ju zjedol skôr :-) :-) :-) vďaka za recept :-)

Janka

Ahoj Veronika, musím ti napísať, že tvoju lieskovú nutelu som prerobila na arašidovú – zachovala som všetky množstvá, len miesto lieskovcov som dala nesolené lúpané arašidy a bolo to super (naši majú radšej nugetu). Odporúčam vyskúšať.

Alica

Čo obsahuje pravá Nutella?

cukor - na 100 g pripadá 56,8 g cukru! Už pri tomto čísle by ste mali zbystriť pozornosť, pretože je to naozaj vysoká hodnota.

palmový olej - jeden z najlacnejších potravinárskych tukov, ktorý dnes nájdete takmer vo všetkom. Tvorí 20 - 30 % nutelly.

lieskové orechy -13 %.

kakaový prášok so zníženým množstvom tuku - 7,4 %

sušené odtučnené mlieko - 6,6 %

sušenú srvátku, sójový lecitín a vanilín

 Nutella zloženie

Poznanie tejto skutočnosti ma priviedlo k nápadu vytvoriť si vlastnú verziu nutelly, ktorú si môžem dopriať bez výčitiek svedomia. Skúste ju aj vy, domáca nutela stojí za to!

Domáca nutela - ingrediencie

  • 200 g lieskových orechov
  • 300 ml kokosového mlieka (v plechovke, s obsahom kokosu 60 % a viac)
  • štipka soli
  • 4 PL ďatlového sirupu (alebo trstinového cukru, medu či iného sladidla)
  • 40 g horkej čokolády
  • 1 PL holandského kakaa
  • 3 ČL kokosového oleja (ak hľadáte kvalitný kokosový olej, vyskúšajte extra panenský, za studena lisovaný BIO kokosový olej od Powerlogy)

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov. Kniha Lenivá KuchárkaRecenzie

PREZRIEŤ KNIHU

Domáca nutela

Postup alebo ako si vlastnoručne vyrobiť 500 g domácej nutely

Oriešky vysypeme na plech a dáme piecť do rúry na 170 °C 15 minút. Medzitým si v hrnci nad parou zohrejeme kokosové mlieko a keď z mlieka stúpa para pridáme tabuľky čokolády, stiahneme hrniec zo sporáka a miešame, kým sa mlieko nezafarbí dohneda. Pridáme štipku soli, sladidlo a kakao a premiešame. Opražené orechy vytiahneme z rúry a vysypeme na utierku.

Domáca nutela

Následne medzi prstami šúchame orechy tak, aby z nich zliezla šupka (zabalíme ich do utierky a pomedzi to šúchame prstami, aby sme sa nepopálili). Vhodíme ich do mixéra a rozmixujeme. Vznikne nám v podstate múčka, do ktorej pridáme ešte tekutú zmes a kokosový olej, premiešame a opäť mixujeme.

Bezlepkové kokosové sušienky

Skúste si upiecť tieto bezlepkové kokosové sušienky ku káve či čaju, určite neolutujete :D

Keď sa všetky ingrediencie prepoja, vznikne nám tekutá nátierka. Nátierku vylejeme do pohárika a uložíme do chladničky, aby nám domáca nutela pekne stuhla. Následne ju môžete použiť na chlebík, ako náplň do koláčikov alebo len tak na lyžicu a šup s ňou do úst! :) Takto pripravená nutela má trvanlivosť cca. 5 až 7 dní (uložená v chladničke) kvôli kokosovému mlieku, ktoré po otvorení rýchlo podlieha skaze. Takže odporúčam spraviť si toľko nutely, koľko dokážete zjesť (použiť ju môžete nielen na chlebík, ale aj do koláčikov či sušienok). Ak chcete dosiahnuť dlhšiu trvanlivosť, vynechajte kokosové mlieko a pridajte viac kokosového oleja a príp. aj kokosové maslo.

Môj tip

Budem rada, ak domácu nutelu vyskúšate a napíšete mi, ako vám chutila. A ak nemáte čas na výrobu vlastnej nutely, odporúčam vyskúšať lieskovoorieškovú nátierku Power Nougat od Powerlogy. Má dlhú trvanlivosť (za predpokladu, že ju nevyjete lyžičkou ako ja), je BIO a neobsahuje žiadny palmový olej. Navyše sa líši od väčšiny zdravších verzií nutely aj tým, že nie je vymixovaná úplne dohladka, ale nájdete v nej drobné kúsky lieskových orechov. Stojí za ochutnanie :).

Domáca nutela

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Ako sa ti recept vydaril? (5 je top)
[Celkom: 439 Priemer: 3.9]

Výber najlepších receptov nájdete v knihe


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Add your own review

Hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

52 komentárov

Monika 1.7.2020 - 18:31

Včera som skúšala a je neskutočná. Použila som rovnaké množstvá, normálne plnotučné mlieko a rozpustené maslo + 90% horkú čokoládu a vyšlo to úžasne. Pri odstraňovaní šupiek som sa zapotila, ale stálo to za to. Ďakujem!

Reaguj
erika 30.6.2020 - 10:35
super recept
Reaguj
Kristína 24.6.2020 - 18:07
Najskôr si hovorím, že krátka trvanlivosť 5-7 dní no toľko u nás ani nevydržala 😂 zjedli sme ju za 3 dni🙈 recept odporúčam 😋
Reaguj
Sára 10.6.2020 - 19:18

Mala som problém nezjesť ju priamo z mixéra, je úžasná! Namiesto kokosového mlieka som použila cca 150ml klasického a pridala som ešte lyžicu kakaa navyše. Nutela tak chutí úplne ako mierne horká oriešková čokoláda z obchodu, akurát je zdravšia. Ďakujem za recept! :)

Reaguj
Eleonóra 31.1.2020 - 8:35

Ahoj, Veronika, chcem sa spýtať, čím je možné nahradiť kokosový olej v nutele? Ja ho vôbec nepoužívam a nutelu by som chcela vyskúšať čo najskôr. Ďakujem za odpoveď. Eleonóra

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 16:04

Ahoj Eleonóra, kokosový olej by som v tomto prípade nahradila rozpusteným maslom alebo ghee :)

Reaguj
Roberta 7.10.2019 - 12:13

Zdravím včera som robila túto nutellu a musím povedať že už nikdy nechcem jesť inú!!! Je úžasnáá :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.10.2019 - 21:41

jeeeej tak to sa veľmi teším! :) ďakujem krásne za spätnú väzbu :)

Reaguj
Gabika 21.6.2019 - 7:14

Dvakrát som si už túto nutellu zopakovala. Všetkým chutí (aj mne:)) Vďaka za recept.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.7.2019 - 22:19

Ahoj Gabika, ďakujem pekne za spätnú väzbu :) Teším sa, že nutela všetkým chutí, vrátane teba :)

Reaguj
Hanka 27.4.2019 - 11:38

Opravdu jen 40g cokolady?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 29.4.2019 - 21:15

Ahoj Hanka, áno :) Ale pokojne daj viac, ak uprednostňuješ čokoládovejšiu verziu :)

Reaguj
Patrícia 11.4.2019 - 11:08

Neodporúčam túto domácu nutelu. Človek sa jej potom nevie dojesť! 😁 …Geniálna😍

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 22.4.2019 - 11:18

Jeeej ďakujem Patrícia :) Najprv som sa zľakla, ale potom čítam ďalej a hovorím si, perfektne a pravdivo napísané :D Teším sa veľmi, že ti chutila a nevedela si sa jej dojesť :)

Reaguj
Janka 26.3.2019 - 9:52

Nutellu som robila, ale zial nevydrzala 7 dni, ani 5….manzel ju zjedol skor :-) :-) :-) vdaka za recept :-)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.3.2019 - 16:24

Ahoj Janka, perfektné, veľmi sa teším, že manželovi chutila :)

Reaguj
Andrea 24.3.2019 - 13:27

Dobrý deň. Môže sa kokosove mlieko nahradiť normálnym, resp. bezlaktózovým?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.3.2019 - 16:23

Ahoj Andrea, verziu s klasickým mliekom som neskúšala, má inú konzistenciu než kokosové mlieko z plechovky (tam je 60 % a viac kokosu), ale kolegyňa už skúšala použiť klasické kravské mlieko a hovorila, že výsledok bol výborný a chutný :) Osobne by som však v tomto prípade dala len 100 ml normálneho mlieka a až následne, ak bude treba, pridala viac. Držím palce, nech sa vydarí!

Reaguj
Samuel 24.3.2019 - 11:03

Čo by sa stalo, ak by som namiesto celých lieskovcov použil už predmleté (asi na 1mm kúsky) a tie dal do rúry (na kratšie)?

Vďaka, s.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.3.2019 - 16:19

Ahoj Samuel, to je dobrý nápad, podstatné je získať tú chrumkavú chuť pečených lieskovcov, takže ak ich tam necháš kratšie (hlavne nech nezhoria), tak budeš mať výsledok obdobný len si ušetríš celé to šúpanie :D Budem rada ak dáš potom vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Karin 4.10.2019 - 8:17

Mne sa z kokosu dvíha žalúdok, nemám rada kokos vôbec, nedalo by sa to kokosové mlieko a olej nahradiť niečím iným resp v akom pomere potom?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:03

Ahoj Karin, ak nemáš rada kokos, dá sa nahradiť rastlinným mliekom, ktoré použiješ na to, aby si nutelu trochu zriedila a dobre sa ti mixovala. Takže pokojne olej a mlieko vynechaj a po troške pridávaj rastlinný nápoj (mandľový, ovsený…) podľa toho, akú konzistenciu chceš dosiahnuť.

Reaguj
majka 14.3.2019 - 8:52

Asi si ju budem musiet spravit, pretoze chcem vyskusat tie kokosove susienky spomínané pri recepte a tam ide aj poctivá nutela =)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.3.2019 - 16:17

Ahoj Majka, to je zaujímavý paradox, že ťa k príprave nutely prinúti iný recept :D Ale odporúčam, tie kokosové sušienky sú fakt super, ja ich vyjedám priamo z plechu a stále stále chodím do kuchyne, až kým nie je prázdny :D Držím palce, nech sa obidva recepty vydaria a nech ti chutí!

Reaguj
Jana 13.3.2019 - 21:14

Ahoj Veronika urcite skusim tvoju nutelu kedze ju casto pouzivam do zakuskov:-)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.3.2019 - 16:15

Ahoj Janka, super, veľmi sa teším, že nutelu vyskúšaš :)

Reaguj
Alica 13.3.2019 - 17:24

Ahoj Veronika, musím ti napísať, že tvoju lieskovú nutelu som prerobila na arašidovú – zachovala som všetky množstvá, len miesto lieskovcov som dala nesolené lúpané arašidy a bolo to super (naši majú radšej nugetu). Odporúčam vyskúšať.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.3.2019 - 16:14

Ahoj Alica, ďakujem, že si mi dala vedieť, ja mám veľmi rada arašidové maslo, takže určite skúsim aj tvoju verziu :) Super nápad!

Reaguj
Lucia 13.3.2019 - 16:12

ahoj Veronika, chcela by som sa opytat, ci by to bolo mozne urobit aj z vlasskych orechov. vdaka

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.3.2019 - 16:13

Ahoj Lucka, myslím, že takúto nátierku si môžeš spraviť aj z vlašských orechov, ale ešte som to pravdupovediac neskúšala ani sa s tým nestretla :) Chuť nutely bude dosť odlišná oproti lieskovcom, ale za pokus to určite stojí. Budem rada, ak mi dáš potom vedieť ako to dopadlo :)

Reaguj
Anita 13.3.2019 - 12:41

Ahoj Veronika, prosim ta to kokosove mlieko myslis to huste v plechovke (60%a viac kokosu) alebo mlieko tekute ako obycajne? Dakujem moc

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.3.2019 - 15:37

Ahoj Anita, mám na mysli to husté v plechovke (60 % a viac kokosu, čím viac, tým lepšie). Ale kolegynka už skúšala napr. aj s obyčajným mliekom, niekto zase mlieko úplne vynechal a pridal kokosový olej a za každým boli s výsledkom spokojní :) Držím palce, nech sa vydarí a chutí!

Reaguj
Maťa 29.11.2018 - 14:13

Ahoj Veronika. Práve robím tvoju domácu nutellu a chcem sa opýtať, či tie oriešky nemôžem použiť aj neolúpané. Ďakujem za odpoveď.
Prajem pekný deň.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 2.12.2018 - 18:17

Ahoj Maťka, prepáč, už odpovedám zrejme neskoro a nutela je dávno spravená (a možno aj zjedená) :) Lepšie je oriešky ošúpať, lebo sa po opečení v rúre začnú šúpať čiastočne aj samé a keď ich následne rozmixuješ, budeš tam mať kúsky šupiek a tie nechutia najlepšie. Ale ak ti to nakoniec skúsila bez olúpania, budem rada, ak mi dáš vedieť, ako to chuťovo dopadlo :) Krásny deň ti prajem.

Reaguj
Dana 17.11.2018 - 12:26

Ajoj Veronika, nakoľko je sobota a je trochu viac času, rozhodla som sa urobiť si Tvoju nutellu. Momentáne sa chladí v chladničke, ale nakoľko sme len dvaja, asi ju po stuhnutí použijem aj do nejakého koláčika.
Trochu som si z nej odložila na okamžité použitie, nakoľko chutí skutočne výborne..
Prajem krásny víkend..:)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 17.11.2018 - 17:40

Ahoj Dana, teším sa, že si sobotu využila aj na vyskúšanie mojej domácej nutely :) A ešte viac, že ti chutí! :) Ak by si ju chcela využiť do nejakého koláčika, mne sa výborne osvedčila do týchto muffiniek: https://www.lenivakucharka.sk/jednoduche-cokoladove-muffiny-s-nutelou/. Nájdeš tam aj videonávod ako na ich prípravu, tak budem rada, ak ich niekedy vyskúšaš :) Prajem ti krásny víkend.

Reaguj
Mima 1.11.2018 - 14:06

Nutela je super!👍Vyrábali sme ku niekoľko krát, všetko a všetkým chutila. Recept aj info na Tvoju stránku som posunula kamoškám. Mima.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 1.11.2018 - 16:25

Ahoj Mima, ďakujem za spätnú väzbu k domácej nutele :) Teším sa, že ste ju robili už niekoľkokrát a že chutila! :) Ďakujem krásne za posunutie infošiek o mojom blogu.

Reaguj
Maťa 16.10.2018 - 16:51

Možno hlúpa otázka, ale mohla by som ju zavariť?
Myslím, naplniť do skla, zavariť a uschovať. Aby som nejako predĺžila trvanlivosť (robila som ju – bola úžasná, len pravdepodobne mi škatuľky dobre netesnili a tak sa tam po cca troch týždňoch objavila pleseň :(

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 20.10.2018 - 20:05

Ahoj Maťka, ak vynecháš kokosové mlieko, vydrží ti oveľa dlhšie :) Zavariť s kokosovým mliekom som ju ešte neskúšala, musela by byť naozaj horúca, poháriky vysterilizované a musí sa chytiť viečko…a možno by to v tom prípade šlo uschovať aj na dlhšie :) Maťka inak na konci receptu v rámci prípravy nájdeš, že trvanlivosť tejto nutely je kvôli kokosovému mlieku krátka (1-3 dni), takže keď tak ho vynechať, alebo otestovať zavarenie, ako spomínaš. A teším sa, že ti chutila :))

Reaguj
Maťa 22.10.2018 - 22:46

Ďakujem Veronika za reakciu :)
Pravdepodobne to bude najlepšie vyskúšať.
To s kokosovým mliekom som čítala, akurát si to zle vyložila :) Skúšala si ju už takto bez mlieka robiť?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 26.10.2018 - 14:32

Maťka ja nemám taký výkonný mixér, aby mi rozmixoval iba oriešky s čokoládou, olejom a sirupom :( Hodil by sa veľmi veru. Takže som urobila takúto kombináciu aj s kokosovým mliekom a vyšla mi z toho chutná nátierka, ktorá vychádza v prepočte za veľmi dobrú cenu a chutí super :) Bez mlieka som ju nerobila, určite raz skúsim, možno ak mi na Vianoce pristane pod stromčekom taký KitchenAid :D

Reaguj
Roberta 9.10.2018 - 10:01

Dobry den chcem sa spytat skusali ste robit nutelu aj bez toho mlieka?(A ak ano viete mi povedat dokedy ju spotrebovat?)Recept sa mi velmi paci ale myslim ze take mnozstvo asi do troch dni neminiem preto sa pytam.Dakujem :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 11.10.2018 - 20:49

Ahoj Roberta, v takom prípade môžeš znížiť množstvo ingrediencií pokojne na polovicu a ochutnať nutelovú kombináciu s kokosovým mliekom :) Ak mlieko vynecháš, vyjde ti nižšia dávka, v ktorej sú už také ingrediencie, ktoré sa tak skoro nepokazia. Takže podľa môjho názoru pokojne aj mesiac ti vydrží v chladničke. Nie som však v tejto oblasti odborník, skôr mi to navráva môj sedliacky rozum :)

Reaguj
Roman 25.3.2018 - 0:37

Vyskúšam… Ale orechy by som osobne pred pražením (ale na oveľa nižišej teplote ako uvádzate) určite namočil…. Význam tohoto je dohľadateľny na Google, taktiež i nie-potreba orechy zbavovať šupky.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 26.3.2018 - 21:18

Ahoj Roman, teším sa, že sa chystáš na vyskúšanie nutely. Ďakujem za upozornenie k praženiu orechov, ich namočeniu a zbavenia šupky. Dohľadám si to a prípadne upravím recept :) Pekný večer. Veronika

Reaguj
Fia 26.10.2017 - 17:52

Úúúúúžasné?ja som Nutellu nemala nejmenej dva roky, lebo ju nemám rada (nie kôli chuti, ale keď si uvedomím čo v nej je…), ale u nás doma ju milujú…A tento recept je perfektný. Dala som trochu menej mlieka, aby bola hustejšia..❤️Prefect.

Reaguj
Veronika Čopíková 29.10.2017 - 12:05

ďakujem krásne za tak milú pochvalu :) veľmi sa teším, že si si ju spravila v mojom podaní bez zbytočností, trošku ju upravila a chutila :) budem rada, ak skúsiš aj ďalšie recepty a napíšeš mi, ako to dopadlo :) krásny zvyšok víkendu ti prajem :)

Reaguj
Žaneta Morovská 31.3.2017 - 11:16

Skúsila som tvoj recept a výsledok ma príjemne prekvapil. Bolo to síce zdlhavejšie ako som čakala, ale naozaj to stálo zato a všetci si doma oblizovali prsty. Pre tých, ktorí nemajú čas si vyrobiť vlastnú domácu nutellu (alebo sa im nechce ako niekedy mne:D) tak určite odporúčam moju novú lásku „Powertellu“ od Powerlogy. Vynikajúci lahodný nugátový krém! Je to bez palmového oleja, konzervantov a rafinovaného cukru. Pre mňa najlepšia alternatíva k nutelle na slovenskom trhu.Obsahuje lieskovce (72%), kokosový cukor, kakaové maslo, pravé kakao, soľ (0,2%) všetko v BIO kvalite. Túto firmu mám overenú už dlho a naozaj na nich nedám dopustiť.

Reaguj
Veronika Čopíková 1.4.2017 - 21:40

Ahoj Žaneta, veľmi sa teším, že si vyskúšala môj recept na domácu nutelu :) a hlavne, že vám doma všetkým chutila :) Produkty od Powerlogy poznám, zatiaľ som mala len pozitívne skúsenosti, ty s nimi spolupracuješ?

Reaguj
nika 7.6.2017 - 14:25

plichta (powerlogy) rozsiruje svoj nechutny marketing zalozeny na vymyslani a zavadzani ohladom biologie a chemie a uz si ako bonus okrem pisania klamlivych manipulativnych clankov aj najima ludi co budu ospevovat jeho vyrobky na cudzich blogoch? A rovno davat linky na kupu, vam to nepride drze? Nech su vyrobky akokolvek kvalitne uz len kvoli tej jeho nechutnej marketingovej strategii by som si to nikdy nekupila clovek co klame aby predal si nezasluzi moje peniaze. A zabudli ste napisat tu jeho super cenu za „nutelu“ cca 45e za kilo?

Reaguj
Veronika Čopíková 7.6.2017 - 22:29

Ahoj Nika, tiež vo mne daný komentár evokuje skôr reklamu na produkt. Aj preto som z neho po tvojom komentári, ktorý ma v ňom viac utvrdil, vymazala link na kúpu produktu. Nugátový krém od Powerlogy som zatiaľ osobne neskúšala, najradšej si vyrábam všetko sama. Jedinou nevýhodou výroby domácej nutely je kratšia trvanlivosť a troška práce pri odstraňovaní šupiek z lieskových orechov :) Odporúčam ju ale vyskúšať, stojí to za to!

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box