Domov ReceptyBez lepku Bezlepkové kokosové sušienky

Bezlepkové kokosové sušienky

Autor: Veronika Čopíková
Bezlepkové kokosové sušienky

Poznáte to ustavičné mravčenie, nepokoj a odbiehanie na sociálne siete, keď musíte robiť niečo, čo vás nebaví, ale zároveň si uvedomujete, že to musíte urobiť, lebo si vás to v konečnom dôsledku tak či tak počká? A vás to pritom ťahá úplne niekam inde. Ja to zažívam často a priznám sa, že väčšinou tomuto nutkaniu neodolám. Nutkanie, ktoré ma volá a všetkými štyrmi ťahá do kuchyne - k vytváraniu, miešaniu, pečeniu a následnému jedeniu. Nie nadarmo sa hovorí: jedz, modli sa a miluj. :) Skúste si upiecť tieto bezlepkové kokosové sušienky ku káve či čaju, krpcom ich tajne pridajte ako sladké prekvapenie do desiaty alebo ich šupnite na tanier a vezmite do práce. Radosť, ktorú vyvoláte, je zaručená!

Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka.

Ingrediencie

cca. 30 ks

  • 74 g domácej nutely
  • 55 g masla
  • 40 g trstinového cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 25 g kokosovej múky
  • 5 - 10 g strúhaného kokosu
  • 10 g kokosových lupienkov
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • štipka soli

Na posypanie

  • strúhaný kokos
  • horká čokoláda

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Bezlepkové kokosové sušienky

Ako si spraviť bezlepkové kokosové sušienky

1 Maslo nakrájame na kocky do misky a necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Následne ho vyšľaháme mixérom do hladkej konzistencie, pridáme cukor a opäť šľaháme. Vyklopíme vajíčka zo škrupinky, vanilkový extrakt z lyžičky a miešame. Pridáme polovicu nutely (37 g) a stierkou jemne premiešame.

2 V druhej miske zmiešame suché ingrediencie - kokosovú múku, strúhaný kokos, sódu bikarbónu a soľ. Vsypeme do mokrých ingrediencií a miešame, kým sa nám ingrediencie navzájom neprepoja. Pridáme kokosové lupienky (vďaka nim budú kokosové sušienky chrumkavé) a zvyšok domácej nutely. Miešame jemne, len kým sa ingrediencie nespoja, inak bude cesto tvrdé a po nutele ani stopy.

3 Plech si vyložíme papierom na pečenie a pomocou lyžičky a vlastných rúk formujeme guľky, ktoré v primeranom vzájomnom odstupe kladieme na plech. V prípade, že sa cesto lepí, môžete ho na 30 - 60 minút nechať v chladničke, aby stuhlo a ľahšie sa vám s ním pracovalo. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 10 minút pri 180 °C.

4 Hotové, ešte teplé sušienky posypeme kúskami čokolády alebo strúhaným kokosom. Z tejto dávky cesta budete mať 30 sušienok - dvaja ich zjete za menej ako 24 hodín, takže odporúčam robiť násobky, ak vás je viac. :D Tieto bezlepkové kokosové sušienky sú neuveriteľne chutné, tak dúfam, že budú chutiť aj vám!

Bezlepkové kokosové sušienky
Bezlepkové kokosové sušienky

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

Veronika Šimonová 19.12.2017 - 19:28

Chcela by som sa spytat, ze ozaj tam ma ist len 25 g kokosovej muky? Nie 250?

Reaguj
Veronika Čopíková 19.12.2017 - 21:14

Ahoj Veronika, áno, ide tam len 25 g kokosovej múky, nejde o žiadny preklep :) Kokosová múka sa používa v inom pomere ako bežná múka, preto jej stačí o dosť menej na to, aby si dokázala vytvoriť sušienky :) používa sa väčšinou v pomere 1:8, teda ak ide niekam napr. 240 g pšeničnej múky, použije sa zhruba 30 g kokosovej :) Ale odporúča sa kombinovať s inými múkami v koláčikoch, v týchto sušienkach som ja stavila len na čisto kokosové ingrediencie, teda kokosovú múku, strúhaný kokos a kokosové lupienky :)

Reaguj
Veronika Šimonová 19.12.2017 - 23:29

Velka vdaka :-) s kokosovou mukou som robila prvy krat.
Urobila som vsetko podla navodu (aspon myslim :-) ) len som mala dost riedke cestu a sa mi to tym padom trochu rozlialo na plechu. mam tenke susienky, tak preto som sa pytala. Chutovo su vynikajuce! este par krat musim vyskusat a verim, ze sa bude vysledok podobat na ten tvoj. :-)

Reaguj
Veronika Čopíková 30.12.2017 - 22:26

Veronika pečiem dosť veľa, takže teraz si neviem úplne na 100 % vybaviť akú hustotu malo moje cesto pred formovaním guliek. Ale určite som ho nechávala v chladničke, aby sa mi s ním ľahšie pracovalo. Vyformovala som menšie guľky a pri pečení padli smerom nadol a boli z nich sušienky :) Ich tvar nie je dokonalý, ale chuťovo sú vynikajúce ako hovoríš :) Ja pri nich väčšinou neviem odolať nechodiť do kuchyne a nevyjedať ich :D Nabudúce mi ich keď tak odfoť a pozriem sa na to. Dovtedy držím palce pri pečení nielen týchto sušienok a prajem ti krásny nový rok, ak by ťa moja odpoveď zastihla až v roku 2018 :)

Reaguj
Top