Domov ReceptyBez lepku Bezlepkové kokosové sušienky

Bezlepkové kokosové sušienky

Autor: Veronika Čopíková
Bezlepkové kokosové sušienky

Poznáte to ustavičné mravčenie, nepokoj a odbiehanie na sociálne siete, keď musíte robiť niečo, čo vás nebaví, ale zároveň si uvedomujete, že to musíte urobiť, lebo si vás to v konečnom dôsledku tak či tak počká? A vás to pritom ťahá úplne niekam inde. Ja to zažívam často a priznám sa, že väčšinou tomuto nutkaniu neodolám. Nutkanie, ktoré ma volá a všetkými štyrmi ťahá do kuchyne - k vytváraniu, miešaniu, pečeniu a následnému jedeniu. Nie nadarmo sa hovorí: jedz, modli sa a miluj. :)

 

Skúste si upiecť tieto bezlepkové kokosové sušienky ku káve či čaju, krpcom ich tajne pridajte ako sladké prekvapenie do desiaty alebo ich šupnite na tanier a vezmite do práce. Radosť, ktorú vyvoláte, je zaručená!

Ingrediencie (cca. 30 ks)

  • 74 g domácej nutely
  • 55 g masla
  • 40 g trstinového cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 25 g kokosovej múky
  • 5 - 10 g strúhaného kokosu
  • 10 g kokosových lupienkov
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • štipka soli

Na posypanie

  • strúhaný kokos
  • horká čokoláda

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Bezlepkové kokosové sušienky

Ako si spraviť bezlepkové kokosové sušienky

Maslo nakrájame na kocky do misky a necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Následne ho vyšľaháme mixérom do hladkej konzistencie, pridáme cukor a opäť šľaháme. Vyklopíme vajíčka zo škrupinky, vanilkový extrakt z lyžičky a miešame. Pridáme polovicu nutely (37 g) a stierkou jemne premiešame.

 

V druhej miske zmiešame suché ingrediencie - kokosovú múku, strúhaný kokos, sódu bikarbónu a soľ. Vsypeme do mokrých ingrediencií a miešame, kým sa nám ingrediencie navzájom neprepoja. Pridáme kokosové lupienky (vďaka nim budú kokosové sušienky chrumkavé) a zvyšok domácej nutely. Miešame jemne, len kým sa ingrediencie nespoja, inak bude cesto tvrdé a po nutele ani stopy.

Bezlepkové kokosové sušienky

Plech si vyložíme papierom na pečenie a pomocou lyžičky a vlastných rúk formujeme guľky, ktoré v primeranom vzájomnom odstupe kladieme na plech. V prípade, že sa cesto lepí, môžete ho na 30 - 60 minút nechať v chladničke, aby stuhlo a ľahšie sa vám s ním pracovalo. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 10 minút pri 180 °C.

 

Hotové, ešte teplé sušienky posypeme kúskami čokolády alebo strúhaným kokosom. Z tejto dávky cesta budete mať 30 sušienok - dvaja ich zjete za menej ako 24 hodín, takže odporúčam robiť násobky, ak vás je viac. :D Tieto bezlepkové kokosové sušienky sú neuveriteľne chutné, tak dúfam, že budú chutiť aj vám! 

Bezlepkové kokosové sušienky

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 45 Priemer: 4.4]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

Veronika Šimonová 19.12.2017 - 19:28

Chcela by som sa spytat, ze ozaj tam ma ist len 25 g kokosovej muky? Nie 250?

Reaguj
Veronika Čopíková 19.12.2017 - 21:14

Ahoj Veronika, áno, ide tam len 25 g kokosovej múky, nejde o žiadny preklep :) Kokosová múka sa používa v inom pomere ako bežná múka, preto jej stačí o dosť menej na to, aby si dokázala vytvoriť sušienky :) používa sa väčšinou v pomere 1:8, teda ak ide niekam napr. 240 g pšeničnej múky, použije sa zhruba 30 g kokosovej :) Ale odporúča sa kombinovať s inými múkami v koláčikoch, v týchto sušienkach som ja stavila len na čisto kokosové ingrediencie, teda kokosovú múku, strúhaný kokos a kokosové lupienky :)

Reaguj
Veronika Šimonová 19.12.2017 - 23:29

Velka vdaka :-) s kokosovou mukou som robila prvy krat.
Urobila som vsetko podla navodu (aspon myslim :-) ) len som mala dost riedke cestu a sa mi to tym padom trochu rozlialo na plechu. mam tenke susienky, tak preto som sa pytala. Chutovo su vynikajuce! este par krat musim vyskusat a verim, ze sa bude vysledok podobat na ten tvoj. :-)

Reaguj
Veronika Čopíková 30.12.2017 - 22:26

Veronika pečiem dosť veľa, takže teraz si neviem úplne na 100 % vybaviť akú hustotu malo moje cesto pred formovaním guliek. Ale určite som ho nechávala v chladničke, aby sa mi s ním ľahšie pracovalo. Vyformovala som menšie guľky a pri pečení padli smerom nadol a boli z nich sušienky :) Ich tvar nie je dokonalý, ale chuťovo sú vynikajúce ako hovoríš :) Ja pri nich väčšinou neviem odolať nechodiť do kuchyne a nevyjedať ich :D Nabudúce mi ich keď tak odfoť a pozriem sa na to. Dovtedy držím palce pri pečení nielen týchto sušienok a prajem ti krásny nový rok, ak by ťa moja odpoveď zastihla až v roku 2018 :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box