Domov ReceptyBez lepku Ryžový nákyp bez vajec

Ryžový nákyp bez vajec

Autor: Veronika Čopíková
Ryžový nákyp

Na ryžový nákyp nemá väčšina z nás pekné spomienky. Väčšinou sa nám spája so školskou jedálňou a suchou ryžou zaliatou ovocím. Skrátka spomienka, ktorú sa snažíme pochovať v hĺbke tej najzadnejšej zásuvky našej mysle, ktorú otvárame len pri vzácnych príležitostiach, aby sme ju po opätovnom sklamaní opäť zavreli :D Raz som už urobila jeden naozaj dobrý ryžový nákyp, ktorý sa na krátky čas stal mojím obľúbeným receptom. Jeho veľká nevýhoda však spočívala v množstve času, ktorý som pri ňom strávila a hore riadov, ktoré sa mi pri jeho príprave nakopili v kuchyni. Takže dnes vám predstavujem svojho víťaza, ktorý síce nespĺňa všetky tradičné požiadavky na ryžový nákyp (keďže v ňom nie sú žĺtka, bielka vyšľahané do snehu a nepečie sa vo vodnom kúpeli alebo v pare), ale chutí famózne a hodí sa nielen na raňajky, ale aj na obed či sladkú večeru.

Ingrediencie

na 3 porcie

  • 220 g guľatozrnnej ryže
  • 750 ml mlieka
  • štipka soli
  • citrónová kôra z 1 menšieho bio citróna
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 PL trstinového cukru
  • 30 g masla

Sladký kompót

  • hrsť odkôstkovaných višní z kompótu
  • 2 PL trstinového cukru
  • šťava z 2 pomarančov

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov. Kniha Lenivá KuchárkaRecenzie

PREZRIEŤ KNIHU

Ryžový nákyp

Rýchly ryžový nákyp bez vajec a starostí :)

Ryžu si odvážime, presypeme do sitka a premyjeme pod prúdom studenej vody. Následne ju vložíme do hrnca a zalejeme mliekom. Pridáme štipku soli a citrónovú kôru, premiešame a pri strednej teplote za občasného miešania privedieme do varu. Znížime teplotu, prikryjeme pokrievkou a za občasného miešania varíme dovtedy, kým nám ryža neabsorbuje všetko mlieko. Trvá to cca. 25 - 35 minút. Naozaj dbáme na pravidelné premiešavanie, aby nám ryža neprihorela naspodku hrnca a nemali sme tak z prípravy ryžového nákypu skôr traumu než potešenie :)

Vanilková Panna Cotta

Vanilková Panna cotta patrí medzi moje najobľúbenejšie dezerty.

Keď sa nám absorbuje takmer všetko mlieko (ryža má už krémovú konzistenciu), stiahneme ju zo sporáka a pridáme k nej cukor, vanilku a kocky masla. Premiešame, opäť zakryjeme pokrievkou a necháme chvíľku odpočívať. V malom hrnci si zatiaľ pripravíme chuťovo úžasnú ovocnú zložku, ktorá dokonale dopĺňa krémovú mliečnu ryžu. V malom hrnci si teda privedieme do varu višne, pomarančovú šťavu a cukor. Znížime teplotu a varíme 15 minút, aby nám omáčka zhustla. Do pohára alebo do misky dávame na striedačku ovocie a ryžu. A už len vychutnávame jednoduchšiu verziu ryžového nákypu, s ktorou je svet chutí hneď krajší.

Ryžový nákyp

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Ako sa ti recept vydaril? (5 je top)
[Celkom: 108 Priemer: 3.7]

Výber najlepších receptov nájdete v knihe


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Add your own review

Hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

15 komentárov

Peter 24.9.2020 - 19:38
waaaau! super fakt super mal som to za pár min. hotové a minimum riadov špinavých, chutovo je to super a použil som trošku svojej fantázie a prispôsobil to sebe, opäť recept od teba nesklamal! Si úžastná ... Ďakujem
Reaguj
Veronika 9.5.2020 - 10:44

Mne to viac chutovo pripominalo ryzovy nakyp ako mliecnu ryzu, asi kvoli tomu maslu. Ta omacka z ovocia mi nezhustla ani po 15 minutach, ale vobec to nevadilo. Ryza bola hotova uz za 20 minut, takze uz budem robit len tuto rychlu verziu nakypu, dakujem za recept :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 22.7.2020 - 21:10

Milá Veronika, teším sa, že ti môj recept chuťovo pripomínal ryžový nákyp :) Bude to maslo, predsa len postup je rovnaký ako pri klasickom ryžovom nákype, len som vynechala tú najzdĺhavejšiu časť – žĺtka a sneh z bielok. Mne to tam vôbec nechýba a je to predsa len menej hrncov, menej času v kuchyni a pritom ozajstná dobrota :) Hmmm, ono to v podstate ani nevadí, ak nezhustne, ja zvyknem pridať aj sirup, napr. naposledy som dala pomarančovo-jazmínový od Herberta a je to taký ďalší level chutí :D Teším sa každopádne, že ho budeš robievať :) Krásny deň ti želám.

Reaguj
Maya 3.4.2020 - 14:16

Zlata moja,
zmeň si názov receptu. To nie je ryžový nákyp, ale ryža v mlieku.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 13:56

Milá Maya, ďakujem za tvoju spätnú väzbu k receptu :) V úvode receptu uvádzam, že nejde o klasický ryžový nákyp, ale o moju rýchlejšiu, jednoduchšiu a pritom veľmi chutnú verziu :) Pekný deň ti prajem!

Reaguj
Veronika 4.10.2018 - 18:59

Prave dovarene, mnam 👌🏻

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 11.10.2018 - 21:01

Ahoj Veronika, jeeej teším sa veľmi, že chutilo :)) Dúfam, že vyskúšaš aj niektorý z mojich ďalších receptov :P Krásny deň ti prajem!

Reaguj
Hana 13.4.2019 - 22:19

Výborné! Práve som zjedla dve porcie :) namiesto bezlaktozového mlieka som dala mandľové. A podarilo sa! :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 22.4.2019 - 11:00

Ahooj, skvelé, veľmi sa teším, že sa ryžový nákyp vydaril a ešte aj v bezlaktózovej verzii :)

Reaguj
Nikol 28.8.2018 - 11:50

toto nieje ryžový nákyp , skôr mliečna ryža ktorú tiež zbožňujem a podobne robím aj ryžovú tortu len do tej ide ešte vyslahaná šľahačka , pre mna je nákyp keď sa pece, odhliadnuc od toho všetko chuti mňaaaam 😘😉

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 1.9.2018 - 13:22

Ahoj Nikol, v úvode receptu píšem o tom, že to vôbec nie je recept na klasický ryžový nákyp, nakoľko sa nepečie a nejdú doň ani vajíčka :) Chcela som urobiť ľahšiu a rýchlejšiu verziu ryžového nákypu, viem že sa podobá na mliečnu ryžu, ide sem však aj maslo, takže nesie prvky aj mliečnej ryže aj ryžového nákypu :) A tak vznikol ryžový nákyp bez vajec, taký, ktorý šetrí čas a počet riadov :D Ďakujem krásne, teším sa, že ti chutí! :)

Reaguj
martina 31.5.2018 - 17:34

Skúsim tento ryžový nákyp,lebo je jednoduchší ako ten klasický,so snehom atd. A chcem len povedať,že v tomto blogu sú nádherné fotografie,veľmi sa mi páči. tina

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 2.6.2018 - 7:51

Ahoj Tina, veľmi sa teším, že sa ti páčia fotky na mojom blogu :) A taktiež že vyskúšaš tento recept na ryžový nákyp, klasický je super, ak sa robí presne podľa pravidiel, ale je s ním strašne veľa práce, pričom ten čas môžeme niekedy využiť aj inak a možno lepšie :) Dúfam, že ti bude chutiť.

Reaguj
Peter 7.3.2018 - 18:03

Určite skúsim.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 11.3.2018 - 9:41

Teším sa, že ho vyskúšaš a budem rada, ak mi dáš vedieť, ako to dopadlo :) Prajem pekný deň.

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box