Domov ReceptyBez lepku Ryžový nákyp bez vajec

Ryžový nákyp bez vajec

Autor: Veronika Čopíková
Ryžový nákyp

Na ryžový nákyp nemá väčšina z nás pekné spomienky. Väčšinou sa nám spája so školskou jedálňou a suchou ryžou zaliatou ovocím. Skrátka spomienka, ktorú sa snažíme pochovať v hĺbke tej najzadnejšej zásuvky našej mysle, ktorú otvárame len pri vzácnych príležitostiach, aby sme ju po opätovnom sklamaní opäť zavreli :D Raz som už urobila jeden naozaj dobrý ryžový nákyp, ktorý sa na krátky čas stal mojím obľúbeným receptom. Jeho veľká nevýhoda však spočívala v množstve času, ktorý som pri ňom strávila a hore riadov, ktoré sa mi pri jeho príprave nakopili v kuchyni. Takže dnes vám predstavujem svojho víťaza, ktorý síce nespĺňa všetky tradičné požiadavky na ryžový nákyp (keďže v ňom nie sú žĺtka, bielka vyšľahané do snehu a nepečie sa vo vodnom kúpeli alebo v pare), ale chutí famózne a hodí sa nielen na raňajky, ale aj na obed či sladkú večeru.

Ingrediencie

na 3 porcie

  • 220 g guľatozrnnej ryže
  • 750 ml mlieka
  • štipka soli
  • citrónová kôra z 1 menšieho bio citróna
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 PL trstinového cukru
  • 30 g masla

Sladký kompót

  • hrsť odkôstkovaných višní z kompótu
  • 2 PL trstinového cukru
  • šťava z 2 pomarančov

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Ryžový nákyp

Rýchly ryžový nákyp bez vajec a starostí :)

Ryžu si odvážime, presypeme do sitka a premyjeme pod prúdom studenej vody. Následne ju vložíme do hrnca a zalejeme mliekom. Pridáme štipku soli a citrónovú kôru, premiešame a pri strednej teplote za občasného miešania privedieme do varu. Znížime teplotu, prikryjeme pokrievkou a za občasného miešania varíme dovtedy, kým nám ryža neabsorbuje všetko mlieko. Trvá to cca. 25 - 35 minút. Naozaj dbáme na pravidelné premiešavanie, aby nám ryža neprihorela naspodku hrnca a nemali sme tak z prípravy ryžového nákypu skôr traumu než potešenie :)

Vanilková Panna Cotta

Vanilková Panna cotta patrí medzi moje najobľúbenejšie dezerty.

Keď sa nám absorbuje takmer všetko mlieko (ryža má už krémovú konzistenciu), stiahneme ju zo sporáka a pridáme k nej cukor, vanilku a kocky masla. Premiešame, opäť zakryjeme pokrievkou a necháme chvíľku odpočívať. V malom hrnci si zatiaľ pripravíme chuťovo úžasnú ovocnú zložku, ktorá dokonale dopĺňa krémovú mliečnu ryžu. V malom hrnci si teda privedieme do varu višne, pomarančovú šťavu a cukor. Znížime teplotu a varíme 15 minút, aby nám omáčka zhustla. Do pohára alebo do misky dávame na striedačku ovocie a ryžu. A už len vychutnávame jednoduchšiu verziu ryžového nákypu, s ktorou je svet chutí hneď krajší.

Ryžový nákyp

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

15 komentárov

Peter 24.9.2020 - 19:38
waaaau! super fakt super mal som to za pár min. hotové a minimum riadov špinavých, chutovo je to super a použil som trošku svojej fantázie a prispôsobil to sebe, opäť recept od teba nesklamal! Si úžastná ... Ďakujem
Reaguj
Veronika 9.5.2020 - 10:44

Mne to viac chutovo pripominalo ryzovy nakyp ako mliecnu ryzu, asi kvoli tomu maslu. Ta omacka z ovocia mi nezhustla ani po 15 minutach, ale vobec to nevadilo. Ryza bola hotova uz za 20 minut, takze uz budem robit len tuto rychlu verziu nakypu, dakujem za recept :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.7.2020 - 21:10

Milá Veronika, teším sa, že ti môj recept chuťovo pripomínal ryžový nákyp :) Bude to maslo, predsa len postup je rovnaký ako pri klasickom ryžovom nákype, len som vynechala tú najzdĺhavejšiu časť – žĺtka a sneh z bielok. Mne to tam vôbec nechýba a je to predsa len menej hrncov, menej času v kuchyni a pritom ozajstná dobrota :) Hmmm, ono to v podstate ani nevadí, ak nezhustne, ja zvyknem pridať aj sirup, napr. naposledy som dala pomarančovo-jazmínový od Herberta a je to taký ďalší level chutí :D Teším sa každopádne, že ho budeš robievať :) Krásny deň ti želám.

Reaguj
Maya 3.4.2020 - 14:16

Zlata moja,
zmeň si názov receptu. To nie je ryžový nákyp, ale ryža v mlieku.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 13:56

Milá Maya, ďakujem za tvoju spätnú väzbu k receptu :) V úvode receptu uvádzam, že nejde o klasický ryžový nákyp, ale o moju rýchlejšiu, jednoduchšiu a pritom veľmi chutnú verziu :) Pekný deň ti prajem!

Reaguj
Veronika 4.10.2018 - 18:59

Prave dovarene, mnam 👌🏻

Reaguj
Veronika
Veronika 11.10.2018 - 21:01

Ahoj Veronika, jeeej teším sa veľmi, že chutilo :)) Dúfam, že vyskúšaš aj niektorý z mojich ďalších receptov :P Krásny deň ti prajem!

Reaguj
Hana 13.4.2019 - 22:19

Výborné! Práve som zjedla dve porcie :) namiesto bezlaktozového mlieka som dala mandľové. A podarilo sa! :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.4.2019 - 11:00

Ahooj, skvelé, veľmi sa teším, že sa ryžový nákyp vydaril a ešte aj v bezlaktózovej verzii :)

Reaguj
Nikol 28.8.2018 - 11:50

toto nieje ryžový nákyp , skôr mliečna ryža ktorú tiež zbožňujem a podobne robím aj ryžovú tortu len do tej ide ešte vyslahaná šľahačka , pre mna je nákyp keď sa pece, odhliadnuc od toho všetko chuti mňaaaam 😘😉

Reaguj
Veronika
Veronika 1.9.2018 - 13:22

Ahoj Nikol, v úvode receptu píšem o tom, že to vôbec nie je recept na klasický ryžový nákyp, nakoľko sa nepečie a nejdú doň ani vajíčka :) Chcela som urobiť ľahšiu a rýchlejšiu verziu ryžového nákypu, viem že sa podobá na mliečnu ryžu, ide sem však aj maslo, takže nesie prvky aj mliečnej ryže aj ryžového nákypu :) A tak vznikol ryžový nákyp bez vajec, taký, ktorý šetrí čas a počet riadov :D Ďakujem krásne, teším sa, že ti chutí! :)

Reaguj
martina 31.5.2018 - 17:34

Skúsim tento ryžový nákyp,lebo je jednoduchší ako ten klasický,so snehom atd. A chcem len povedať,že v tomto blogu sú nádherné fotografie,veľmi sa mi páči. tina

Reaguj
Veronika
Veronika 2.6.2018 - 7:51

Ahoj Tina, veľmi sa teším, že sa ti páčia fotky na mojom blogu :) A taktiež že vyskúšaš tento recept na ryžový nákyp, klasický je super, ak sa robí presne podľa pravidiel, ale je s ním strašne veľa práce, pričom ten čas môžeme niekedy využiť aj inak a možno lepšie :) Dúfam, že ti bude chutiť.

Reaguj
Peter 7.3.2018 - 18:03

Určite skúsim.

Reaguj
Veronika
Veronika 11.3.2018 - 9:41

Teším sa, že ho vyskúšaš a budem rada, ak mi dáš vedieť, ako to dopadlo :) Prajem pekný deň.

Reaguj
Top