Domov ReceptyBezmäsité jedlá Bulgur so zeleninou a kozím syrom

Bulgur so zeleninou a kozím syrom

Autor: Veronika Čopíková
Bulgur

Poznáte bulgur? Ja som ho začala používať počas mojej brigády v bio obchode. Už je to pár rokov, ale chuť skúšať a obohacovať svoj jedálniček u mňa nevymizla. Bulgur je vlastne predvarená nalámaná celozrnná pšenica. V tejto podobe je ľahšie stráviteľný a vďaka príjemnej orieškovej chuti a obsahu prospešných látok by mal mať miesto v každej kuchyni (okrem bezlepkovej).

Môžete si ho pripraviť na sladko aj na slano, v podobe kaše, koláča či klasickej prílohy. Ja mám najradšej bulgur so zeleninou a kozím syrom zaliaty domácim dresingom. Chutí neskutočne a je to jedno z jedál, ktoré dokážem jesť aj tri dni. Ak vás láka, ale obávate sa náročnosti jeho prípravy, skúste tento recept, je veľmi jednoduchý a rýchly.

Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka.

Ingrediencie

na 2 porcie

  • 150 g bulguru
  • 625 ml vody
  • 50 ml olivového oleja
  • šťava z 1/2 citróna
  • zväzok petržlenovej vňate
  • soľ
  • čierne korenie
  • 1/2 hlavičky ľadového šalátu
  • 5 cherry paradajok
  • 100 g mäkkého kozieho syra
  • jarná cibuľka

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Bulgur so zeleninou

Ako pripraviť bulgur

1 Príprava bulguru je veľmi jednoduchá, aj keď sa ho mnohí z nás obávajú. Najprv si do rýchlovarnej kanvice dáme zovrieť vodu. Vriacu vodu vylejeme do hrnca, pridáme bulgur a trochu soli a premiešame. Prikryté varíme cca. 15 minút na menšom plameni. Po uplynutí času bulgur ochutnáme a ak je uvarený, scedíme ho a zbavíme tak prebytočnej vody.

Špargľa s prosciuttom

Mnohým z nás znejú recepty zo špargle ako jedna veľká neznáma, tento je ale pritom veľmi jednoduchý.

Tip na dresing, ktorý dodá bulguru šmrnc

2 Priznám sa, že bulgur samotný mi veľmi nechutí. Preto si ho vždy vylepším jednoduchým dresingom, ktorý mu dodá výbornú chuť. Stačí si do mixéra naliať olivový olej, šťavu z citróna a umytú petržlenovú vňať a všetko rozmixovať. Vznikne nám jarný zelený dresing, ktorý vylejeme na bulgur a premiešame. Ochutíme soľou a čiernym korením a ochutnáme. V tomto momente už varechou vyjedám bulgur z misky, tak úžasnú chuť mu dodal dresing. :D

3 Na doske si nakrájame na menšie kúsky ľadový šalát a paradajky a pridáme ich k bulguru. Zmiešame a hop sa nakladať do misky. Navrch dáme už len kocky kozieho syra a nasekanú jarnú cibuľku a môžeme sa pustiť do jedenia. Ja som po fotení zjedla 2 porcie, takže odporúčam skúsiť tento jednoduchý recept na obed, večeru alebo si ho vziať ako desiatový balíček do práce. A potom mi napíšte, či bol naozaj taký dobrý alebo som len ja bola taká hladná. :D Nech vám chutí!

Bulgur so zeleninou

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

12 komentárov

Zuzana 21.8.2021 - 12:09
Výborný letný obed, ktorý nikdy nevydrží do ďalšieho dňa 🤩 keďže nemusím kozi syr, skúsila som fetu alebo kúsok pečeného lososa a bolo to super. Odteraz je bulgur súčasťou môjho jedálnička 😊 vďaka za receptík.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 11:56

Ďakujem krásne Zuzka, teším sa, že sa ti bulgur podaril a chutil a že si ho zaradila už aj do svojho jedálnička :) Alternatíva kozieho syra v podobe fety či kúskov pečeného lososa je skvelý nápad :)

Reaguj
Zuzana 15.6.2021 - 12:06
Veronika, ďakujem za zdravé a chutné recepty. Všetky vyzerajú výborne. Začala som bulgurom, odteraz nahliadnem častejšie. Skvelá inšpirácia, hlavne rýchly a zdravý obed. Všetko dobré prajem. ps: brúsim si zuby na banánový chlieb:-)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.6.2021 - 21:00

Ahoj Zuzka, ďakujem pekne :) Veľmi sa teším, že si sa pustila do prvého receptu a chystáš sa aj na ďalšie, napr. aj taký banánový chlebík :) Zatiaľ sú naň veľmi dobré reakcie, tak dúfam, že ti bude chutiť a bude to pre teba ďalšia rýchla a jednoduchá inšpirácia :) Krásny deň ti želám!

Reaguj
Mirka 26.4.2021 - 14:10

Veľmi dobrý recept. Dressing dodá bulguru ten správny šmrnc.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 11:54

Ahoj Mirka, ďakujem krásne za spätnú väzbu k receptu na bulgur so zeleninou :) Teším sa, že ti chutilo :)

Reaguj
Zuzana S. 13.7.2019 - 16:22

Veronika, velmi mi chutil bulgur pripraveny podla vasho receptu. Ten petrzlenovy dresing je skvely. Tento tyzden som si s nim pripravila bulgur uz 3x a trochu poobmienala prilohy. Dakujem
Nech sa vam dari.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 26.7.2019 - 22:45

Ďakujem krásne za spätnú väzbu Zuzka :) Teším sa, že recept sa ti vydaril a už si ho robila toľkokrát :) A ďakujem aj za želanie, dúfam, že aj ďalšie recepty ti budú chutiť :)

Reaguj
Andrea 30.6.2019 - 15:59

Ahoj, super jednoduchy, lahky a chutny recept! Odporucam aj zaciatocnikom (:

Dakujem!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 26.7.2019 - 22:44

Ahoj Andrea, ďakujeeem, teším sa, že recept sa ti vydaril a chutil ti :)

Reaguj
Alfonz 28.6.2019 - 14:06

ahoj, sice sa mi to nepodarilo tak chutne ako tebe, ale velmi dobre to bolo, obrazok jedla tu (nepouzivam instagram ani fb): https://imgur.com/a/asqCS3w :) este odporucam kukuricu, mne sa uz na toto minula. dakujem za recept, 5/5!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 26.7.2019 - 22:43

Ahoj Alfonz, ďakujem pekne za spätnú väzbu :) Teším sa, že bulgur ti chutil a ďakujem aj za fotku, podľa mňa vyzerá super :) Kukurica je dobrý nápad, niekedy skúsim.

Reaguj
Top