Čo dobrého si pripraviť z baklažánu? Túto otázku som si kládla vždy, keď som prechádzala pomedzi zeleninové stánky na trhu. Niekoľko trhovníkov na našom trhu má v ponuke nádherné odrody baklažánov rôznych tvarov a farieb. Takmer nikdy neodolám a nejaký kúpim, doteraz však končili v recepte na moje zeleninové lasagne. Dnes sa to ale zmení! :-) Mám pre teba recept, v ktorom je baklažán hlavnou hviezdou, potrebuješ naň len 4 základné ingrediencie, je jednoduchý a rýchly a vo finále aj neuveriteľne lahodný. Zapekaný baklažán so syrom je skvelé zeleninové jedlo, ktoré môžeš doplniť šalátom, opečeným chlebíkom alebo aj kuskusom, zakaždým bude chutiť výborne.
Recept na zapekaný baklažán vznikol v spolupráci so značkou dizajnových kuchynských spotrebičov Haier. Pečený baklažán som pripravovala vo vstavanej rúre I-Message Steam Series 6, v ktorej sa mi zatiaľ podaril každý recept. :-) Rúra má jednoduché ovládanie prostredníctvom digitálneho displeja, v tomto recepte som zvolila pečenie na 200 °C a funkciu horný a dolný ohrev. Baklažán sa upiekol rovnomerne, krásne domäkka s roztečenou vrstvou syra vďaka dokonalému rozloženiu tepla, vlhkosti a vzduchu s technológiou Climatech.
Ak chceš vyskúšať ďalšie inšpirácie na vegetariánske obedy a večere, odporúčam ti nakuknúť na moje recepty - na blogu nájdeš okrem iného 5 jednoduchých receptov na talianske rizoto, recept na chrumkavý domáci falafel a francúzske ratatouille takmer ako z rozprávky.
Ingrediencie
na 2 porcie
- 2 baklažány
- 200 g paradajkového pretlaku
- 150 g mozzarelly
- 50 g parmezánu
- panenský olivový olej
- soľ a čierne korenie
- oregano
- provensalské korenie
- hrsť petržlenovej vňate
- pražená cibuľa na posypanie (ľubovoľné)
Videorecept na zapekaný baklažán so syrom
Zapekaný baklažán, na ktorý potrebuješ len 4 základné ingrediencie
1Baklažány opláchneme, osušíme utierkou a prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Vnútornú stranu osolíme a baklažány necháme 30 minút odležať, aby sa „vypotili". Následne ich osušíme kuchynskou utierkou a na vnútornej strane spravíme nožom mriežky (viď postup aj vo videu nižšie). Baklažány pokvapkáme olivovým olejom a opečieme na panvici dochrumkava (stačí opiecť vnútornú narezanú stranu).
2
Opečený baklažán preložíme na papierom vyložený plech šupkou nadol a ochutíme soľou a čiernym korením. Baklažán posypeme vrstvou nastrúhaného parmezánu. Paradajkový pretlak ochutíme soľou, čiernym korením, oreganom a provensalským korením. Ochutený pretlak navrstvíme na baklažán a poukladáme naň plátky mozzarelly. Baklažán vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 20 až 25 minút. Po vytiahnutí z rúry ho posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a trochou praženej cibuľky.
Recept vznikol v spolupráci so značkou kuchynských spotrebičov Haier.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
2 komentáre
Super, tak som rada, že som pridala aj túto jednoduchosť a pritom veľkú dobrotu :-) Teším sa, že zapekaný baklažán chutil a len sa tak po ňom zaprášilo :-)