Quinoa je pseudoobilnina s takmer dokonalým aminokyselinovým zložením, vysokým obsahom vápnika, fosforu a železa. Ak ešte s pani quinoou nemáte skúsenosť, vyskúšajte tento jednoduchý recept a lá quinoa s kurkumou a hráškom. Sladký hrášok, kocky kozieho syra a cherry paradajky príjemne ozvláštnia a obohatia chuť quinoy. A spolu s kurkumou, ktorá má protizápalové, antibakteriálne, antioxidačné a protirakovinové účinky tak vytvoríte dokonalý obed či večeru, z ktorej si môžete bez výčitiek dopriať aj druhú porciu. Ak sa chcete o účinkoch kurkumy dozvedieť viac, odporúčam tento článok od Silvie Horeckej.
Ingrediencie
na 2 - 3 porcie
- 180 g SOS Quinoa
- 500 ml vody
- 1 ČL soli
- 1 ČL kurkumy
Na vylepšenie chuti pridáme
- hrášok
- cherry paradajky
- kozí syr

Ako pripraviť quinou?
1 Quinou vysypeme do sitka a prepláchneme v horúcej vode. Prepláchnutú quinou dáme do menšieho hrnca a zalejeme vodou. Za občasného miešania privedieme do varu, pridáme lyžičku soli a kurkumy, prikryjeme a necháme variť na miernom plameni 10 - 15 minút. Ak si nie ste istí, či je quinoa hotová, nakuknite pod pokrievku a ochutnajte ju. Po uplynutí času stiahnite quinou zo sporáka a nechajte ju ešte 5 minút odležať.
Bulgur so zeleninou
Poznáte bulgur? Ja som ho začala používať počas mojej brigády v bio obchode...
Quinoa s kurkumou a hráškom + ďalšie letné dokonalosti
2 Hotovú quinou prekypríme vidličkou, naložíme do misky a zasypeme čerstvo vylúpaným hráškom, cherry paradajkami a kockami kozieho syra (môžete použiť aj ovčí alebo kvalitný kravský). Hotofko! Dokonalý obed je hotový a vy si ho môžete vychutnávať na terase či v mini balkónovej záhradke. Nech vám chutí!
Ak quinou vyskúšate alebo sa so mnou len budete chcieť podeliť o radosť z varenia, napíšte mi. Uvítam ďalšie tipy na prípravu quinoy v rozmanitých variáciách, ktoré mi nielen vylepšia deň ale ma aj tak ľahko zdravo nasýtia.


Tento recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Transtrade, ktorá je distribútorom značky SOS.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
6 komentárov
Ja si robim podobny recept, len quinou necham den vopred namocenu (vodu zlievam 2x) a na druhy den len osmahnem na olivovm oleji, pridam kurkumu, sol a troska koriandru a opekam nie viac ako 5 min. Kedze quinoa bola vopred namocena je makka a nemusi sa varit. Syr k tomu nedavam. Ma to same o sebe skvelu chut.
Ahoj Helena, ďakujem pekne za super tip, niekedy určite vyskúšam :)
Ahoj Veronika, opäť skvelý recept – diiik za tvoje inšpirácie a hlavne za tie cool fotky :) Prečítal som aj článok od Silvie Horeckej 👍🏼. Osobne naś s kamošmi KURKUMA zaujala natoľko že sme jej venovali celý web – http://www.kurkumania.com – možeš mrknúť :) …Teším sa na Ďalšie „lenivé“ recepty :)
Ahoj Peter, ďakujem pekne :) super, že vás zaujala tak, že ste jej venovali samostatný web :) Prajem veľa úspechov!
Ja som robila quinou ale mala som ju horku. Dala som ju varit do vriacej vody hned zo sacku.cim to bude? Dakujem.
Ahoj Miška, mohlo to byť práve prípravou alebo aj kvalitou quinoy. Quinou treba najprv prepláchnuť v horúcej vode, vysypať do hrnca, zaliať vodou a priviesť do varu. Osoliť, okoreniť a prikryť pokrievkou a potom už len pri nízkej teplote variť 10 až 15 minút. Takto by nemala byť horká, ak je kvalitná :) pekný deň ti prajem! Veronika