Bon appétit! Najnovší recept na blogu začínam rovno s prianím, lebo tento tradičný francúzsky pokrm ti určite bude chutiť. :-) Francúzske ratatouille sa v našich končinách preslávilo aj vďaka krásnej rozprávke Ratatouille, ktorú ti odporúčam pozrieť. Autentická francúzska kuchyňa, jedno z najikonickejších francúzskych jedál a atmosféra slnečných viníc Provensalska - práve tu vznikol recept na farebnú dobrotu plnú čerstvej sezónnej zeleniny, ktorá dodáva ratatouille tú správnu chuť a vôňu.
Zapekané ratatouille obsahuje najmä baklažán, cuketu, paradajky, cibuľu a papriku. Zelenina sa nakrája na tenké plátky a poukladá na vrstvu omáčky. Na záver sa pokvapká panenským olivovým olejom, pridá sa nejaká sezónna bylinka a šup s ním do rúry! Príprava je jednoduchá a rýchla, recept sa dá variovať a každá pridaná bylinka či korenie dodá ratatouille osobitný nádych nových chutí. Ratatouille sa skvele hodí na rodinnú oslavu či spoločný večer s priateľmi, ale tiež len tak na obed či večeru s tvojou polovičkou. :-)
A ak ťa baví skúšanie receptov z rôznych kútov sveta, vyskúšaj aj moje ďalšie recepty bez mäsa napríklad recept na lahodné guacamole, zeleninový quiche, či domáce poke bowl plné čerstvej zeleniny. Tento recept vznikol v spolupráci s Kauflandom, v ich predajniach nájdeš pod značkou K-Bio čerstvú zeleninu a ovocie v bio kvalite. Ale tiež aj iné bio produkty, napríklad panenský olivový olej, ktorý som použila v recepte na ratatouille.
Ingrediencie
na formu 33 x 24 cm
Paradajkový základ
- 2 šalotky
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 g cherry paradajok
- 200 g červenej papriky
- 400 g lúpaných paradajok v konzerve
- 100 ml suchého červeného vína
- 1 PL trstinového cukru
- panenský olivový olej (ja som použila panenský olivový olej K-Bio od Kauflandu)
- soľ a čierne korenie
- sušené oregano, bazalka a tymian
Zeleninová vrstva
- 3 väčšie paradajky
- 1 cuketa
- 1 menší baklažán (použi mladší baklažán so svetlejšou a pevnejšou šupkou)
- 1 cibuľa
- panenský olivový olej
- soľ a čierne korenie
- čerstvé bylinky (tymian, bazalka, rozmarín)
Zapekané ratatouille rýchlo a jednoducho
1Najprv si pripravíme paradajkovú omáčku, ktorá pôjde na dno zapekacej formy. V hlbokej panvici zohrejeme olivový olej, pridáme nadrobno nasekané šalotky a opečieme ich dosklovita. Následne pridáme nadrobno nakrájaný cesnak (prípadne ho môžeš prelisovať), na menšie pásiky nakrájané papriky a cherry paradajky nakrájané na štvrtinky. Posypeme cukrom, dobre premiešame a chvíľu opekáme. Prilejeme víno a za občasného miešania privedieme do varu.
2Na záver pridáme do paradajkovej omáčky lúpané paradajky (alebo paradajkový pretlak), osolíme, okoreníme a ochutíme sušenými bylinkami (výborné je aj provensalské korenie). Za občasného miešania varíme 20 až 25 minút. Následne omáčku rozmixujeme (ja omáčku väčšinou rozmixujem v stolnom mixéri) a prelejeme do zapekacej misy. Na omáčku dáme zeleninovú vrstvu - na striedačku ukladáme na tenké kolieska nakrájané paradajky, baklažán, cuketu a cibuľu. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme.
Tip
- Ak si chceš prípravu uľahčiť, zeleninu určenú navrch zapekacej formy nemusíš krájať na kolieska a ukladať na striedačku. Stačí ju nakrájať na kocky a vysypať na pripravenú omáčku. Následne ju pokvapkáš olivovým olejom, osolíš, okoreníš a ratatouille môžeš šupnúť piecť do rúry. :-)
3Zapekaciu misu prikryjeme papierom na pečenie (papier stačí položiť navrch tak, aby prikryl naukladanú zeleninu vo forme) a vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečieme 30 minút, následne z misy stiahneme papier na pečenie a pečieme ďalších 15 minút. Po upečení posypeme ratatouille čerstvými bylinkami - výborný je tymian, bazalka, rozmarín či nasekaná pažítka. Ratatouille môžeš podávať ako samostatné jedlo s bagetkou či natrhanými žemličkami alebo ako prílohu k rybe či mäsu.
Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
2 komentáre
Ahoj Zuzka, ako dopadla ratatouille premiéra? :)