Domov ReceptyBez laktózy Čokoládový koláč s olivovým olejom

Čokoládový koláč s olivovým olejom

Autor: Veronika Čopíková
Čokoládovy koláč s olivovým olejom

Čím jednoduchší je koláč, tým viac sa musí dbať na kvalitu jednotlivých ingrediencií. Ani jedna sa neskryje za tú druhú a zároveň každá dovolí tej ďalšej naplno vyniknúť. Tak je tomu aj pri tomto koláči. 5 základných ingrediencií, ktoré spoločne vytvárajú čokoládové nebo. Určený pre dospelých i malých, jeho chuť však naplno vynikne v spojení so šálkou silného espressa. Písať môj krátky úvodník k receptu na čokoládový koláč s olivovým olejom bola čistá radosť. Taká čistá, aká bola radosť spojená s jeho prípravou, pečením a ochutnávaním kúska za kúskom. Recept som vytvorila do jesenného magazínu BREZZA, je však taký výborný, že sa oň musím podeliť aj na mojom blogu. Dúfam, že ho vyskúšate a zapojíte sa aj do súťaže, ktorá bude prebiehať až do decembra. :)

Ingrediencie

na okrúhlu formu s Ø 20 cm

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Tento koláčik s olivovým olejom som upiekla už dvakrát a len sa po ňom “zaprášilo” :D Je výborný a presne podľa mojich chutí. Ďakujem za výborný recept!

Jozefína

Čokoládový koláč s olivovým olejom - dokonalý so šálkou espressa

Vo vodnom kúpeli roztopíme na kocky nalámanú horkú čokoládu. Keď je čokoláda roztopená, pomaly (na nízkych otáčkach mixéra) k nej prišľaháme olivový olej. Postupne prisypávame 2/3 trstinového cukru (80 g), ktoré zašľaháme do čokoládovo-olivovej zmesi (opäť na nízkych otáčkach). Horúca vodná para pomôže tomu, aby sa cukor rozpustil. Následne stiahneme hrniec s miskou zo sporáka a misku s cestom preložíme na utierku, aby nám čokoláda trochu vychladla. Keď je čokoládová zmes vlažná, pridáme mleté lieskové orechy, štipku soli a žĺtka a ručne premiešame.

Čokoládovy koláč s olivovým olejom

V druhej miske vyšľaháme bielka. Pri šľahaní pridávame po častiach cukor a šľaháme, až kým sa nám na snehu netvoria špičky. Následne pridávame sneh po lyžiciach do cesta a opatrne premiešavame, aby sa nám z neho nestratil vzduch.

Hotové cesto vylejeme do okrúhlej tortovej formy, ktorú sme predtým vymastili maslom a vyložili papierom na pečenie (jeden papier dáme na dno formy a ďalším papierom vyložíme boky). Vložíme do rúry a pečieme pri 160 °C asi 40 minút (či je koláč upečený, otestujeme špáradlom. Stred by mal zostať vláčny, podobne ako pri lávovom koláči). Koláč vytiahneme z rúry a necháme  vychladnúť. Počas chladnutia koláč vybledne a popraská. Pred podávaním ho môžete posypať jemnou vrstvou práškového cukru.

Čokoládovy koláč s olivovým olejom
Čokoládovy koláč s olivovým olejom

Tento recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Powerlogy.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 89 Priemer: 3.6]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

30 komentárov

Veronika 12.11.2019 - 22:35

Dnes som ho vyskusala… uzasny…

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2019 - 18:10

Ahoj Veronika, super, veľmi sa teším, že koláčik chutil :)

Reaguj
Eva 19.7.2019 - 6:26

Ahoj Veronika, myslis, ze by sa olivovy olej mohol nahradit kokosovym olejom? 🙂 Kolacik vyzera fantasticky, ideme ho cez vikend vyskusat. Rozmyslam, ze by som k nemu spravila omacku z lesneho ovocia 😋 Pozdravujem!

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 22.7.2019 - 21:20

Ahoj Evka, s kokosovým olejom som ho ešte neskúšala, ale podľa mňa by sa mohol :) Ďakujem krásne za pochvalu, držím palce nech sa vydarí a omáčka z lesného ovocia na preliatie koláčika je skvelý nápad, určite za mňa jasné áno :)

Reaguj
Mirka 9.3.2019 - 16:27

Ahoj Veronika, mám veľmi rada tvoje koláčiky a všetky, ktoré som zatiaľ vyskúšala sa vydarili. Dlho som sa chystala upiecť práve tento, pretože vyzerá úžasne. Tak som sa do toho pustila, postup som do bodky dodržala. Jediný rozdiel bol v tom, že som použila formu s priemerom 26 cm keďže som menšiu k dispozícii nemala. Logicky som vychádzala z toho, že pri väčšej forme je potrebné skrátiť čas pečenia, piekla som ho 30 minút. Koláčik sa mi v rúre krásne zodvihol, no hneď po vybratí spľasol na pôvodnú výšku. Hanbím sa ho ponúknuť aj návšteve pretože vyzerá ako holý korpus na tortu. Som z toho smutná. Nevieš náhodou, v čom mohol byť problém? Bolo to spôsobené nesprávne zvolenou veľkosťou formy? Sneh som mala krásny a držal tvar. Nechápem :(

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.3.2019 - 17:26

Ahoj Mirka, veľmi sa teším, že máš rada moje koláčiky a všetky sa ti zatiaľ vydarili :) Koláčiky na tejto báze, teda bez múky a kypriaceho prášku, sú typické tým, že v rúre krásne narastú a pri chladnutí výrazne klesnú a popraskajú. Zostanú ti teda vyššie okraje a stred sa prehĺbi (ako pri poslednej fotke), ale chuťovo je super. Tým, že si použila väčšiu formu, cesto sa rozlialo po väčšej ploche a keď pri chladnutí popraskalo, je vo výsledku nižšie než môj koláč. Ale podávať pokojne môžeš, najlepšie s kopčekom zmrzliny (ak ešte nie je pre vás priskoro) alebo s mascarpone či tvarohom :)

Reaguj
Mirka 21.3.2019 - 14:24

Ďakujem Ti krásne za odpoveď. Koláčik mal úspech dokonca aj keď bol nízky a ja som sa tvárila, že to tak má byť :) Už som si zadovážila aj menšiu formu, takže sa teším, že ho znova upečiem. Som rada, že si mi to vysvetlila a že problém nespočíval v mojich „kuchárskych“ zručnostiach, lebo už som zasa chcela zanevrieť na pečenie :D

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.3.2019 - 21:14

Ahoj Mirka, juuuj na pečenie nesmieš zanevrieť! :D Určite to nebolo tvojimi kuchárskymi zručnosťami :) Treba prispôsobiť množstvo ingrediencií forme, to je základ, preto vždy uvádzam veľkosť formy priamo v ingredienciách :) Mne sa to predtým často stávalo, že mi nevyšli suroviny napr. alebo výsledok bol vyšší/nižší, takže som zmenila prístup :D Teším sa, že ho vyskúšaš znova a som veľmi rada, že chuťovo mal úspech :)

Reaguj
Eleonóra 20.2.2019 - 20:08

A pečiem znova.Včera objavený Lávový koláčik sa vydaril a je vynikajúci.Robila som “ odvážne “ hneď z 2. dávok .Meninove oslavy sa pokračujú tak dnes večer pečiem ďalšiu čoko-bombu Čokoládový koláč s olivovým …..Verím ,že sa tiež vydarí . Len otázne je či vďaka môjmu novému objavu -Tvojej stránky-nepribudnú kilečká navyše.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 24.2.2019 - 15:21

Ahoj Eleonóra, veľmi sa teším, že sa ti lávový koláčik vydaril :) Ako dopadlo pečenie tohto čokoládového koláčika? Kilečká nepribudnú, ak pôjdu ruka v ruke s pohybom a koláčik bude raz za týždeň :D Aj keď ani ja neviem častokrát odolať, teraz si akurát pochutnávam na mrkvovom koláči :) Teším sa, že si objavila môj blog a dúfam, že tu nájdeš kopec jedlej a chutnej inšpirácie. Krásny deň ti prajem!

Reaguj
Evka 31.1.2019 - 23:54

Kolacik vyzera genialne :) Akurat sa chcem spytat na ten cukor (aby mi ho jedol aj moj drahy). Ak by som ho pouzila menej, ovplyvnilo by to ‚spravanie‘ kolaca? O kolko menej by bolo este akceptovatelne?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 6.2.2019 - 21:00

Ahoj Evka, ďakujem krásne za pochvalu :) Už ho skúšali viacerí a spomínali, že cukor znížili na 80 g prípadne na polovicu (60 g) a chutilo im to takto :) Nemalo by to v nejakej výraznej miere ovplyvniť správanie koláča, všetko je to už na tej miere sladkosti, ktorú má každý z nás inú. Pre mňa je tých 120 g presne akurát a všetkým nám to takto chutilo, ale niektorým, ktorí to piekli, to prišlo sladké, preto množstvo následne znižovali. Ale veľa závisí aj od toho, aké ingrediencie použiješ – chuťovo výraznejší olivový olej, vysokopercentná horká čokoláda atď. Držím palce, nech sa vydarí a drahému i tebe chutí! :))

Reaguj
Jozefína 24.1.2019 - 9:19

Tento koláčik som upiekla už dvakrát a len sa po ňom „zaprášilo“ :D Je výborný a presne podľa mojich chutí. Ďakujem za výborný recept!

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.1.2019 - 10:02

Ahoj Jozefína, veľmi sa teším, že ti čokoládový koláč chutil a len tak sa po ňom zaprášilo :) U nás to je podobné a to sme len dvaja :D Ďakujem za krásnu spätnú väzbu a budem sa tešiť, ak vyskúšaš niektoré z ďalších receptov :)

Reaguj
Ida 20.11.2018 - 16:18

Veronika, vďaka za krásny recept bez múky, plný čokolády a orechov. Akonáhle skončí táto sezóna jabĺčkových koláčov, vrhnem sa naň. Vidím to tak, že bude na našom stole hneď v prvú adventnú nedeľu.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 20.11.2018 - 19:19

Ahoj Ida, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu a veľmi sa teším, že sa ho chystáš vyskúšať :)

Reaguj
anna 15.11.2018 - 8:13

horkú čokoládu milujem, takže vyskúšam

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 17.11.2018 - 20:45

Anna, veľmi sa teším, že ho vyskúšaš a ja som tiež čokoholik :)) Budem rada, ak mi dáš vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Gitka 14.11.2018 - 19:53

Je kaloricky vdaka oleju,ale je bez muky a orechy môzu byt aj vlasske,tych sa t.r. urodilo dost-vdaka za recept-vyskusam

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 17.11.2018 - 20:44

Ahoj Gitka, super, teším sa veľmi, že ho vyskúšaš a minieš v ňom aj domáce vlašské oriešky :))

Reaguj
Eva 14.11.2018 - 14:28

Veronika je možné nahradiť mlete lieskovce aj mletymi mandlami?
Ďakujem.
Eva

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 17.11.2018 - 20:44

Ahoj Eva, samozrejme, určite ich môžeš nahradiť :) Držím palce, nech sa koláčik vydarí :)

Reaguj
Zuzana 14.11.2018 - 13:53

Kolacik vyzera uzasne, skoda len ze ma vyssiu kaloricku hodnotu hlavne vdaka pouzitemu oleju.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 17.11.2018 - 20:43

Ahoj Zuzana, ďakujem krásne :) Panenský olivový olej je v tomto prípade podstatnou ingredienciou receptu, dodáva koláču vláčnosť a zaujímavú chuť :) Kalorickú hodnotu som v tomto prípade nepočítala, orientujem sa skôr na základe toho, že všetko treba jesť s mierou, snažiť sa piecť/variť z kvalitných ingrediencií a čo najmenej používať polotovary. Koláčik prešiel aj prísnou kontrolou mojej kolegynky, ktorá sa stravuje veľmi zdravo a po ochutnaní v práci si ho dokonca upiekla aj doma :D Ale samozrejme rozumiem tomu, ak si ho kvôli tomu neupečieš :) Prajem ti krásny deň a budem rada, ak vyskúšaš niektorý z iných mojich receptov.

Reaguj
Ada 14.11.2018 - 11:58

Vyzerá naozaj super. Môžem ale niečím nahradiť tie orechy? (kvôli alergii)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 17.11.2018 - 20:37

Ďakujem krásne za spätnú väzbu :) Orechy môžeš určite nahradiť, máš alergiu na všetky druhy? Ak by nie, odporúčam použiť mandľovú múku, a ak áno, tak pokojne nahraď hladkou múkou :) Držím palce, nech sa koláč vydarí a budem rada, ak mi dáš potom vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Anna 29.12.2018 - 18:30

Oříšky lze nahradit ovesnými vločkami. Dávali jsme je takhle do receptů vždy, když se neurodilo na zahrádce dostatek vlašských. Rozdrtí se během chvilky v mixéru. A je to o něco zdravější než pšeničná hladká mouka.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 1.1.2019 - 12:44

Anna ďakujeme za skvelý tip, mleté ovsené vločky sú výbornou náhradou za múku :) Často ich používam aj ja v mojich receptoch :)

Reaguj
Laura 13.11.2018 - 21:31

V jednoduchosti je krása :) Tento koláčik je akýmsi stelesnením tohto citátu (či čo to je :D) Jednoduchý,ale vyzerá skutočne lahodne. Určite zaradím na zoznam receptov ,,určite vyskúšať“. Hoci som ešte nestihla ani tie orechové sušienky, vynasnažím sa si usporiadať čas, tak aby som to všetko stihla – tvorbu receptov, školu, pečenie, písanie prvého článku, oddych a aj vyskúšanie tohto koláčika :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 17.11.2018 - 20:35

Ahoj Laura, veľmi pekne ďakujem za tvoj krásny komentár k receptu :) Presne ako hovoríš, v jednoduchosti je krása a v tomto prípade aj chuť :) Teším sa, že ho vyskúšaš a taktiež aj orechové sušienky a držím palce, nech sa ti podarí všetko skĺbiť tak, aby si bola spokojná :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box