Čím jednoduchší je koláč, tým viac sa musí dbať na kvalitu jednotlivých ingrediencií. Ani jedna sa neskryje za tú druhú a zároveň každá dovolí tej ďalšej naplno vyniknúť. Tak je tomu aj pri tomto koláči. 5 základných ingrediencií, ktoré spoločne vytvárajú čokoládové nebo. Určený pre dospelých i malých, jeho chuť však naplno vynikne v spojení so šálkou silného espressa. Písať môj krátky úvodník k receptu na čokoládový koláč s olivovým olejom bola čistá radosť. Taká čistá, aká bola radosť spojená s jeho prípravou, pečením a ochutnávaním kúska za kúskom. Recept som vytvorila do jesenného magazínu BREZZA, je však taký výborný, že sa oň musím podeliť aj na mojom blogu.
Ingrediencie
na okrúhlu formu s Ø 20 cm
- 200 g horkej čokolády (70 %)
- 110 ml olivového oleja Deortegas od Powerlogy
- 120 g trstinového cukru
- 50 g mletých lieskových orechov
- 5 vajec
- štipka soli
Tento koláčik s olivovým olejom som upiekla už dvakrát a len sa po ňom “zaprášilo” :D Je výborný a presne podľa mojich chutí. Ďakujem za výborný recept!
Jozefína
Čokoládový koláč s olivovým olejom - dokonalý so šálkou espressa
1 Vo vodnom kúpeli roztopíme na kocky nalámanú horkú čokoládu. Keď je čokoláda roztopená, pomaly (na nízkych otáčkach mixéra) k nej prišľaháme olivový olej. Postupne prisypávame 2/3 trstinového cukru (80 g), ktoré zašľaháme do čokoládovo-olivovej zmesi (opäť na nízkych otáčkach). Horúca vodná para pomôže tomu, aby sa cukor rozpustil. Následne stiahneme hrniec s miskou zo sporáka a misku s cestom preložíme na utierku, aby nám čokoláda trochu vychladla. Keď je čokoládová zmes vlažná, pridáme mleté lieskové orechy, štipku soli a žĺtka a ručne premiešame.
2 V druhej miske vyšľaháme bielka. Pri šľahaní pridávame po častiach cukor a šľaháme, až kým sa nám na snehu netvoria špičky. Následne pridávame sneh po lyžiciach do cesta a opatrne premiešavame, aby sa nám z neho nestratil vzduch.
Lávový koláč – hriešne čokoládový
Je jednoduchý, skladá sa zo zopár ingrediencií a servírovaný spolu s úsmevom dokáže spraviť z každého večera romantický.
3 Hotové cesto vylejeme do okrúhlej tortovej formy, ktorú sme predtým vymastili maslom a vyložili papierom na pečenie (jeden papier dáme na dno formy a ďalším papierom vyložíme boky). Vložíme do rúry a pečieme pri 160 °C asi 40 minút (či je koláč upečený, otestujeme špáradlom. Stred by mal zostať vláčny, podobne ako pri lávovom koláči). Koláč vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. Počas chladnutia koláč vybledne a popraská. Pred podávaním ho môžete posypať jemnou vrstvou práškového cukru.
Tento recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Powerlogy.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
42 komentárov
Ďakujem krásne Lucia, teším sa, že koláčik sa podaril a chutil :-) Snažím sa, aby bolo v koláčikoch menej cukru a pritom stále chutilo :-)
Milá Hannah, mrzí ma, že koláč sa Vám nevydaril – prečo sa Vám ho nepodarilo ani dopiecť, čo sa stalo? Určite rada pripravím aj podrobnejší postup, ak budem mať priestor, spravím videorecept, aby ste videli, ako vyzerá cesto a príprava krok za krokom :-)
Ahoj Nikoleta, tak to ma nesmierne teší! :) Pozerám, že máš už odskúšaných viacero receptov, len tak ďalej, budem sa tešiť, čo to bude nabudúce aj s pomocou kuchynského robota :) A ďakujem za krásny komentár, ktorý ma nabíja pozitívnou energiou, že vás to v kuchyni baví aj s mojimi receptami, pre mňa veľa znamená :)
Ahoj..idem s radou?chcela by som upiecť koláč čokoládový s olivovým olejom a musim použiť formu s priemerom 24 cm, vedela by si mi poradiť v akom množstve mám použiť ingrediencii?keď mám väčšiu formu ako v recepte a môžem tento recept podávať so šlahačkou?alebo s marscapone s tvarohom?ďakujem za odpoveď
Ahoj Simonka, juj mrzí ma to, že odpovedám takto neskoro, ale v rámci mojich predsavzatí už aj toto zmením a budem odpoveď najneskôr na druhý deň :) V tomto prípade by som spravila koláč z 1,5 dávky cesta, teda zvýšiť ingrediencie o polovicu a prispôsobiť čas pečenia, nakoľko bude cesto vyššie, tak by som trošku zvýšila čas pečenia :) A určite môžeš koláčik podávať so šľahačkou alebo s mascarpone vymiešaným s tvarohom alebo smotanou na šľahanie :)
Ach Veronika! Čo nám to robíš???
Je to božský koláč! ?
Tvoje recepty mám veľmi rada. Už sa teším na citrónový koláč ?
Ahoj Evka, teším sa, že koláčik chutí :) A ďakujem za krásnu spätnú väzbu k mojim receptom, teším sa, že chutia a daria sa :) A som zvedavá, čo povieš na citrónový koláč, určite mi napíš kamkoľvek :)
Toto bol už piaty koláčik od Teba, ktorý som skúšala a podaril sa rovnako dobre ako tie pred ním. Podávala som ho ozdobený s drobným lesným ovocím a vanilkovou zmrzlinou, bol super :) Isto u nás nebol naposledy :)
Ahoj Tina, ďakujem krásne, som veľmi rada, že sa podarilo už 5 rôznych koláčikov odo mňa :) Lesné ovocie a vanilková zmrzlina sú skvelými spoločníkmi k tomuto čokoládovému koláčiku, výborný nápad! :)
Dnes som ho vyskusala… uzasny…
Ahoj Veronika, super, veľmi sa teším, že koláčik chutil :)
Ahoj Veronika, myslis, ze by sa olivovy olej mohol nahradit kokosovym olejom? ? Kolacik vyzera fantasticky, ideme ho cez vikend vyskusat. Rozmyslam, ze by som k nemu spravila omacku z lesneho ovocia ? Pozdravujem!
Ahoj Evka, s kokosovým olejom som ho ešte neskúšala, ale podľa mňa by sa mohol :) Ďakujem krásne za pochvalu, držím palce nech sa vydarí a omáčka z lesného ovocia na preliatie koláčika je skvelý nápad, určite za mňa jasné áno :)
Ahoj Veronika, mám veľmi rada tvoje koláčiky a všetky, ktoré som zatiaľ vyskúšala sa vydarili. Dlho som sa chystala upiecť práve tento, pretože vyzerá úžasne. Tak som sa do toho pustila, postup som do bodky dodržala. Jediný rozdiel bol v tom, že som použila formu s priemerom 26 cm keďže som menšiu k dispozícii nemala. Logicky som vychádzala z toho, že pri väčšej forme je potrebné skrátiť čas pečenia, piekla som ho 30 minút. Koláčik sa mi v rúre krásne zodvihol, no hneď po vybratí spľasol na pôvodnú výšku. Hanbím sa ho ponúknuť aj návšteve pretože vyzerá ako holý korpus na tortu. Som z toho smutná. Nevieš náhodou, v čom mohol byť problém? Bolo to spôsobené nesprávne zvolenou veľkosťou formy? Sneh som mala krásny a držal tvar. Nechápem :(
Ahoj Mirka, veľmi sa teším, že máš rada moje koláčiky a všetky sa ti zatiaľ vydarili :) Koláčiky na tejto báze, teda bez múky a kypriaceho prášku, sú typické tým, že v rúre krásne narastú a pri chladnutí výrazne klesnú a popraskajú. Zostanú ti teda vyššie okraje a stred sa prehĺbi (ako pri poslednej fotke), ale chuťovo je super. Tým, že si použila väčšiu formu, cesto sa rozlialo po väčšej ploche a keď pri chladnutí popraskalo, je vo výsledku nižšie než môj koláč. Ale podávať pokojne môžeš, najlepšie s kopčekom zmrzliny (ak ešte nie je pre vás priskoro) alebo s mascarpone či tvarohom :)
Ďakujem Ti krásne za odpoveď. Koláčik mal úspech dokonca aj keď bol nízky a ja som sa tvárila, že to tak má byť :) Už som si zadovážila aj menšiu formu, takže sa teším, že ho znova upečiem. Som rada, že si mi to vysvetlila a že problém nespočíval v mojich „kuchárskych“ zručnostiach, lebo už som zasa chcela zanevrieť na pečenie :D
Ahoj Mirka, juuuj na pečenie nesmieš zanevrieť! :D Určite to nebolo tvojimi kuchárskymi zručnosťami :) Treba prispôsobiť množstvo ingrediencií forme, to je základ, preto vždy uvádzam veľkosť formy priamo v ingredienciách :) Mne sa to predtým často stávalo, že mi nevyšli suroviny napr. alebo výsledok bol vyšší/nižší, takže som zmenila prístup :D Teším sa, že ho vyskúšaš znova a som veľmi rada, že chuťovo mal úspech :)
A pečiem znova.Včera objavený Lávový koláčik sa vydaril a je vynikajúci.Robila som “ odvážne “ hneď z 2. dávok .Meninove oslavy sa pokračujú tak dnes večer pečiem ďalšiu čoko-bombu Čokoládový koláč s olivovým …..Verím ,že sa tiež vydarí . Len otázne je či vďaka môjmu novému objavu -Tvojej stránky-nepribudnú kilečká navyše.
Ahoj Eleonóra, veľmi sa teším, že sa ti lávový koláčik vydaril :) Ako dopadlo pečenie tohto čokoládového koláčika? Kilečká nepribudnú, ak pôjdu ruka v ruke s pohybom a koláčik bude raz za týždeň :D Aj keď ani ja neviem častokrát odolať, teraz si akurát pochutnávam na mrkvovom koláči :) Teším sa, že si objavila môj blog a dúfam, že tu nájdeš kopec jedlej a chutnej inšpirácie. Krásny deň ti prajem!
Kolacik vyzera genialne :) Akurat sa chcem spytat na ten cukor (aby mi ho jedol aj moj drahy). Ak by som ho pouzila menej, ovplyvnilo by to ‚spravanie‘ kolaca? O kolko menej by bolo este akceptovatelne?
Ahoj Evka, ďakujem krásne za pochvalu :) Už ho skúšali viacerí a spomínali, že cukor znížili na 80 g prípadne na polovicu (60 g) a chutilo im to takto :) Nemalo by to v nejakej výraznej miere ovplyvniť správanie koláča, všetko je to už na tej miere sladkosti, ktorú má každý z nás inú. Pre mňa je tých 120 g presne akurát a všetkým nám to takto chutilo, ale niektorým, ktorí to piekli, to prišlo sladké, preto množstvo následne znižovali. Ale veľa závisí aj od toho, aké ingrediencie použiješ – chuťovo výraznejší olivový olej, vysokopercentná horká čokoláda atď. Držím palce, nech sa vydarí a drahému i tebe chutí! :))
Tento koláčik som upiekla už dvakrát a len sa po ňom „zaprášilo“ :D Je výborný a presne podľa mojich chutí. Ďakujem za výborný recept!
Ahoj Jozefína, veľmi sa teším, že ti čokoládový koláč chutil a len tak sa po ňom zaprášilo :) U nás to je podobné a to sme len dvaja :D Ďakujem za krásnu spätnú väzbu a budem sa tešiť, ak vyskúšaš niektoré z ďalších receptov :)
Veronika, vďaka za krásny recept bez múky, plný čokolády a orechov. Akonáhle skončí táto sezóna jabĺčkových koláčov, vrhnem sa naň. Vidím to tak, že bude na našom stole hneď v prvú adventnú nedeľu.
Ahoj Ida, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu a veľmi sa teším, že sa ho chystáš vyskúšať :)
horkú čokoládu milujem, takže vyskúšam
Anna, veľmi sa teším, že ho vyskúšaš a ja som tiež čokoholik :)) Budem rada, ak mi dáš vedieť, ako to dopadlo :)
Je kaloricky vdaka oleju,ale je bez muky a orechy môzu byt aj vlasske,tych sa t.r. urodilo dost-vdaka za recept-vyskusam
Ahoj Gitka, super, teším sa veľmi, že ho vyskúšaš a minieš v ňom aj domáce vlašské oriešky :))
Veronika je možné nahradiť mlete lieskovce aj mletymi mandlami?
Ďakujem.
Eva
Ahoj Eva, samozrejme, určite ich môžeš nahradiť :) Držím palce, nech sa koláčik vydarí :)
Kolacik vyzera uzasne, skoda len ze ma vyssiu kaloricku hodnotu hlavne vdaka pouzitemu oleju.
Ahoj Zuzana, ďakujem krásne :) Panenský olivový olej je v tomto prípade podstatnou ingredienciou receptu, dodáva koláču vláčnosť a zaujímavú chuť :) Kalorickú hodnotu som v tomto prípade nepočítala, orientujem sa skôr na základe toho, že všetko treba jesť s mierou, snažiť sa piecť/variť z kvalitných ingrediencií a čo najmenej používať polotovary. Koláčik prešiel aj prísnou kontrolou mojej kolegynky, ktorá sa stravuje veľmi zdravo a po ochutnaní v práci si ho dokonca upiekla aj doma :D Ale samozrejme rozumiem tomu, ak si ho kvôli tomu neupečieš :) Prajem ti krásny deň a budem rada, ak vyskúšaš niektorý z iných mojich receptov.
Vyzerá naozaj super. Môžem ale niečím nahradiť tie orechy? (kvôli alergii)
Ďakujem krásne za spätnú väzbu :) Orechy môžeš určite nahradiť, máš alergiu na všetky druhy? Ak by nie, odporúčam použiť mandľovú múku, a ak áno, tak pokojne nahraď hladkou múkou :) Držím palce, nech sa koláč vydarí a budem rada, ak mi dáš potom vedieť, ako to dopadlo :)
Oříšky lze nahradit ovesnými vločkami. Dávali jsme je takhle do receptů vždy, když se neurodilo na zahrádce dostatek vlašských. Rozdrtí se během chvilky v mixéru. A je to o něco zdravější než pšeničná hladká mouka.
Anna ďakujeme za skvelý tip, mleté ovsené vločky sú výbornou náhradou za múku :) Často ich používam aj ja v mojich receptoch :)
V jednoduchosti je krása :) Tento koláčik je akýmsi stelesnením tohto citátu (či čo to je :D) Jednoduchý,ale vyzerá skutočne lahodne. Určite zaradím na zoznam receptov ,,určite vyskúšať“. Hoci som ešte nestihla ani tie orechové sušienky, vynasnažím sa si usporiadať čas, tak aby som to všetko stihla – tvorbu receptov, školu, pečenie, písanie prvého článku, oddych a aj vyskúšanie tohto koláčika :)
Ahoj Laura, veľmi pekne ďakujem za tvoj krásny komentár k receptu :) Presne ako hovoríš, v jednoduchosti je krása a v tomto prípade aj chuť :) Teším sa, že ho vyskúšaš a taktiež aj orechové sušienky a držím palce, nech sa ti podarí všetko skĺbiť tak, aby si bola spokojná :)