Guacamole je jeden z mojich najobľúbenejších snackov na horúce letné večery. Originálny recept na guacamole sa skladá zo zopár ingrediencií, ktoré sa navzájom skvele dopĺňajú, chuťovo vyvažujú a spoločne s chrumkavými nachos sú základom našich večerných posedení na terase. Potrebuješ len zrelé avokádo, červenú cibuľu, limetku, koriander, soľ a čierne korenie. Pre fajnšmekrov odporúčam pridať aj jalapeño papričku a domáce nachos z tortilla placiek.
Ak chceš vyskúšať ďalšie rýchle a jednoduché recepty s avokádom, na raňajky ti odporúčam moju avokádovú nátierku s granátovým jablkom, je to dobrota! Na obed či večeru sa výborne hodia pečené bataty s avokádom, losos s avokádovou salsou a cícerová nátierka s avokádom a domácimi hranolkami.
Ingrediencie
Guacamole
- 2 zrelé avokáda
- 1 menšia červená cibuľa (cca 60 g)
- 1/2 jalapeño papričky
- šťava z limetky
- 1 limetka na servírovanie
- hrsť čerstvého koriandra (ak ho nemáš v láske, nahraď ho hrsťou petržlenovej vňate)
- soľ a čierne korenie
Domáce nachos
- 2 - 3 pšenično-kukuričné tortilla placky
- panenský olivový olej
- soľ
Guacamole - originálny recept
1Zrelé avokáda prekrojíme na polovicu, vyberieme z nich kôstku a lyžičkou vydlabeme mäkkú časť, ktorú preložíme do misky. Kúsky avokáda rozpučíme vidličkou na kašu. Pridáme nadrobno nasekanú červenú cibuľu, nakrájanú jalapeño papričku zbavenú semienok a hrsť nasekaného koriandra (len listy, nie stonky). Premiešame a ochutíme soľou, čiernym korením a šťavou z limetky. Guacamole by malo chutiť sviežo a jemne pikantne zároveň, podľa chuti teda pridáme ešte soľ, čierne korenie a šťavu z limetky.
2
Guacamole podávame s domácimi nachos (recept nájdeš nižšie). Môžeš ho tiež použiť do môjho receptu na tacos, natrieť ho na topinky či domáci chlieb. Pri servírovaní môžeš guacamole posypať troškou nasekanej červenej cibule a jalapeño papričkou, určite však odporúčam pridať aj nakrájanú limetku, aby si každý mohol dochutiť guacamole podľa vlastnej chuti. :-)
Domáce nachos z troch ingrediencií
3Tortilla placky potrieme jemnou vrstvou olivového oleja z každej strany. Následne ich nakrájame na trojuholníky (jednu tortilla placku nakrájame na 8 trojuholníkov) a poukladáme v rozostupoch na plech vyložený papierom na pečenie. Jemne osolíme (výborná je maldonská morská soľ) a vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C. Pečieme 5 až 8 minút, nachos by mali byť svetlohnedé, tak trochu dozlatista, ale pečú sa veľmi rýchlo, tak si daj pozor, aby sa neupiekli až príliš. Nachos podávame ku guacamole, ak sa stravuješ bez lepku alebo laktózy, pozri si pozorne zloženie tortilla placiek.
Stručná história guacamole
Tá siaha až do starovekého Mexika, v ktorom sa pestovalo avokádo už pred viac ako 5000 rokmi. Avokádo bolo vtedy považované za posvätné ovocie. Dnes je guacamole súčasťou tradičnej mexickej kuchyne. Najčastejšie sa servíruje ako predjedlo alebo je zakomponované do iných tradičných mexických jedál. Názov guacamole pochádza z aztéčtiny a v preklade znamená "avokádová omáčka". Aztékovia pripravovali guacamole zo zrelého avokáda, ktoré zmiešali s bylinkami, soľou a šťavou z limetky.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody