Domov ReceptyBez lepku Banánová roláda – bez lepku

Banánová roláda – bez lepku

Autor: Veronika Čopíková
Banánová roláda

Existuje nejaké ročné obdobie, ktoré sa zaručene hodí na pečenie rolády? Najlepšie je to asi v lete, keď vám v záhrade rastú nebeské maliny či lesné jahôdky, ale s použitím banánu si ju môžete dopriať po celý rok. :) Toť celkom výhoda, nie? Celkom vtipné na tom je, že máte veľkú chuť na banán, ale nechcete si ho dať samotný ako-taký, ale v nejakom koláčiku. A tak vznikla táto na pohľad bežná, ale predsa výnimočná banánová roláda. Bez lepku, bez cukrovo-čokoládovej polevy, s banánom a tvarohom vo vnútri. Jednoducho mňamózna.

Banánová roláda - ingrediencie

  • 5 vajec (žĺtka a bielka oddelene)
  • 100 g trstinového cukru
  • 60 g kakaa

Plnka

  • 2 banány
  • 1 PL medu 
  • 250 g jemného tvarohu
  • 1 smotana na šľahanie
  • kakao na posypanie

Pokračovanie knižného bestsellera Lenivá kuchárka 2

PREZRIEŤ KNIHU

Postup

Najprv si vyšľaháme bielka s polovicou cukru do tuhého snehu. Cukor pridávame postupne. V druhej miske si vyšľaháme žĺtka so zvyškom cukru do peny, následne pridáme preosiate kakao a  po častiach tuhý sneh. Vzniknuté obláčikové cesto dáme na plech, ktorý si  predtým vyložíme papierom na pečenie a  dobre vymastíme maslom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 8 minút. Cesto by malo byť hotové, ale zároveň mäkkučké a nepresušené, aby sa dobre rolovalo. Skontrolujeme ho teda špáradlom a ak je suché, môžete rúru vypnúť a cesto nechať vychladnúť. Po pár minútach cesto prevráťte na druhý plech alebo dosku, stiahnite z neho papier na pečenie a opäť ho prevráťte. Následne ho zrolujte do utierky a nechajte vychladnúť.

Banánová roláda

Náplň si pripravíme jednoducho: vychladenú smotanu vyšľaháme s lyžicou medu na šľahačku, pridáme tvaroh a premiešame. Ak sa vám krém zdá málo sladký, môžete ho dosladiť ďalšou lyžicou medu. Na cesto nanesieme vrstvu krému, na jeden okraj položíme dva banány v rade za sebou a pomaličky rolujeme z tej strany, kde máme banány. Nevadí, ak cesto trochu popraská, praskliny zakryjete krémom, podstatné je, aby vám banány neutiekli a všetkým stravníkom chutilo. Roládu stočte dovnútra, teda snažte sa dosiahnuť, aby druhý okraj bol vnútri rolády a netrčal naspodku. Roládu zvrchu a zboku natrite zvyšným krémom a posypte kakaom. Dajte vychladiť do chladničky a konzumujte s úsmevom na tvári. :) Banánová roláda je hotovko!

 

Recept na túto dobrotu som našla na kolacebezprace.sk

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

1 komentár

Veronika 17.1.2021 - 18:05
Roláda chutí super :) dala som o 20g menej cukru a bolo to akurát. Nejak som sa však pomýlila a do utierky som ju stočila opačným smerom (z tej kratšej strany), čiže keď som potom rolovala z tej dlhšej strany, tak sa mi to celé potrhalo no ale vyšli z toho 3 mini roládky a 2 poháre s potrhanými kúskami a krémom.
Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Výhody lenivého klubu

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, novinky z gastro sveta a zľavu na kuchárske knihy. Členstvo je zadarmo :)

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box