Domov ReceptyBez lepku Banánová roláda – bez lepku

Banánová roláda – bez lepku

Autor: Veronika Čopíková
Banánová roláda

Existuje nejaké ročné obdobie, ktoré sa zaručene hodí na pečenie rolády? Najlepšie je to asi v lete, keď vám v záhrade rastú nebeské maliny či lesné jahôdky, ale s použitím banánu si ju môžete dopriať po celý rok. :) Toť celkom výhoda, nie? Celkom vtipné na tom je, že máte veľkú chuť na banán, ale nechcete si ho dať samotný ako-taký, ale v nejakom koláčiku. A tak vznikla táto na pohľad bežná, ale predsa výnimočná banánová roláda. Bez lepku, bez cukrovo-čokoládovej polevy, s banánom a tvarohom vo vnútri. Jednoducho mňamózna.

Banánová roláda - ingrediencie

  • 5 vajec (žĺtka a bielka oddelene)
  • 100 g trstinového cukru
  • 60 g kakaa

Plnka

  • 2 banány
  • 1 PL medu 
  • 250 g jemného tvarohu
  • 1 smotana na šľahanie
  • kakao na posypanie

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Postup

Najprv si vyšľaháme bielka s polovicou cukru do tuhého snehu. Cukor pridávame postupne. V druhej miske si vyšľaháme žĺtka so zvyškom cukru do peny, následne pridáme preosiate kakao a  po častiach tuhý sneh. Vzniknuté obláčikové cesto dáme na plech, ktorý si  predtým vyložíme papierom na pečenie a  dobre vymastíme maslom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 8 minút. Cesto by malo byť hotové, ale zároveň mäkkučké a nepresušené, aby sa dobre rolovalo. Skontrolujeme ho teda špáradlom a ak je suché, môžete rúru vypnúť a cesto nechať vychladnúť. Po pár minútach cesto prevráťte na druhý plech alebo dosku, stiahnite z neho papier na pečenie a opäť ho prevráťte. Následne ho zrolujte do utierky a nechajte vychladnúť.

Banánová roláda

Náplň si pripravíme jednoducho: vychladenú smotanu vyšľaháme s lyžicou medu na šľahačku, pridáme tvaroh a premiešame. Ak sa vám krém zdá málo sladký, môžete ho dosladiť ďalšou lyžicou medu. Na cesto nanesieme vrstvu krému, na jeden okraj položíme dva banány v rade za sebou a pomaličky rolujeme z tej strany, kde máme banány. Nevadí, ak cesto trochu popraská, praskliny zakryjete krémom, podstatné je, aby vám banány neutiekli a všetkým stravníkom chutilo. Roládu stočte dovnútra, teda snažte sa dosiahnuť, aby druhý okraj bol vnútri rolády a netrčal naspodku. Roládu zvrchu a zboku natrite zvyšným krémom a posypte kakaom. Dajte vychladiť do chladničky a konzumujte s úsmevom na tvári. :) Banánová roláda je hotovko!

 

Recept na túto dobrotu som našla na kolacebezprace.sk

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 40 Priemer: 4.2]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

1 komentár

Veronika Čopíková 21.10.2017 - 18:10

Ahoj Milota, prepáč že odpisujem až po 2 mesiacoch, neviem čo sa stalo, ale tvoj komentár mi spadol do spamu :( dávam na trochu menší plech ako ten klasický, aby som mala trošku hrubšie cesto :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box