Existuje nejaké ročné obdobie, ktoré sa zaručene hodí na pečenie rolády? Najlepšie je to asi v lete, keď vám v záhrade rastú nebeské maliny či lesné jahôdky, ale s použitím banánu si ju môžete dopriať po celý rok. :) Toť celkom výhoda, nie? Celkom vtipné na tom je, že máte veľkú chuť na banán, ale nechcete si ho dať samotný ako-taký, ale v nejakom koláčiku. A tak vznikla táto na pohľad bežná, ale predsa výnimočná banánová roláda. Bez lepku, bez cukrovo-čokoládovej polevy, s banánom a tvarohom vo vnútri. Jednoducho mňamózna.
Banánová roláda - ingrediencie
- 5 vajec (žĺtka a bielka oddelene)
- 100 g trstinového cukru
- 60 g kakaa
Plnka
- 2 banány
- 1 PL medu
- 250 g jemného tvarohu
- 1 smotana na šľahanie
- kakao na posypanie

Postup
1 Najprv si vyšľaháme bielka s polovicou cukru do tuhého snehu. Cukor pridávame postupne. V druhej miske si vyšľaháme žĺtka so zvyškom cukru do peny, následne pridáme preosiate kakao a po častiach tuhý sneh. Vzniknuté obláčikové cesto dáme na plech, ktorý si predtým vyložíme papierom na pečenie a dobre vymastíme maslom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 8 minút. Cesto by malo byť hotové, ale zároveň mäkkučké a nepresušené, aby sa dobre rolovalo. Skontrolujeme ho teda špáradlom a ak je suché, môžete rúru vypnúť a cesto nechať vychladnúť. Po pár minútach cesto prevráťte na druhý plech alebo dosku, stiahnite z neho papier na pečenie a opäť ho prevráťte. Následne ho zrolujte do utierky a nechajte vychladnúť.
2 Náplň si pripravíme jednoducho: vychladenú smotanu vyšľaháme s lyžicou medu na šľahačku, pridáme tvaroh a premiešame. Ak sa vám krém zdá málo sladký, môžete ho dosladiť ďalšou lyžicou medu. Na cesto nanesieme vrstvu krému, na jeden okraj položíme dva banány v rade za sebou a pomaličky rolujeme z tej strany, kde máme banány. Nevadí, ak cesto trochu popraská, praskliny zakryjete krémom, podstatné je, aby vám banány neutiekli a všetkým stravníkom chutilo. Roládu stočte dovnútra, teda snažte sa dosiahnuť, aby druhý okraj bol vnútri rolády a netrčal naspodku. Roládu zvrchu a zboku natrite zvyšným krémom a posypte kakaom. Dajte vychladiť do chladničky a konzumujte s úsmevom na tvári. :) Banánová roláda je hotovko!
Recept na túto dobrotu som našla na kolacebezprace.sk
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
2 komentáre
Ahoj Veronika, super, teším sa, že chutí :) Juj to ma mrzí, ale aj mne sa to občas stane :D Každopádne krásne si sa vynašla a všetci si na výsledku určite dobre pochutili :)