Domov ReceptyKoláče a zákusky Tvarohová bábovka s orechmi

Tvarohová bábovka s orechmi

Autor: Veronika Čopíková
Tvarohová bábovka

Keď sa povie tvarohová bábovka, vybavia sa mi hrozienka. A hneď za nimi tuzemský um, vôňa zakázaného a oblizovanie pohárikov od alkoholu, pretože ako deti sme chceli vedieť, ako chutí to, čo nesmieme, po čom sa dospelí smejú viac a hlasnejšie a atmosféra miestnosti nadobúda ľahší rozmer. Častokrát sa mi recepty spoja s detstvom a a to mám na nich aj rada, každý jeden ukrýva drobnú spomienku, emóciu a príbeh. Tentokrát je ukrytý v recepte na tvarohovú bábovku, s hrozienkami nasiaknutými rumom a orieškami, ktoré jej dodávajú orechovú príchuť. Vláčna aj po niekoľkých dňoch, dokonalá so šálkou kávy či pohárom mlieka - podľa toho, na čo máte práve chuť. :)

Ingrediencie

bábovková forma Nordic Ware

  • 60 g hrozienok (nesírených)
  • 60 ml tuzemského umu
  • 4 vajcia
  • 140 g trstinového cukru
  • 125 g orechovej múky
  • 125 g špaldovej celozrnnej múky hladkej
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 75 ml oleja (použila som panenský olivový)
  • 100 ml mlieka
  • 250 g jemného tvarohu
  • štipka soli
  • práškový cukor na posypanie

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Ahoj Veronika, bábovka sa vydarila, je chutná, vláčna, voňavá. Cesto som rozdelila do bábovkovej formy a dvoch menších formičiek, keďže moja forma je menšia a obávala som sa, že mi cesto príliš vybehne. Každú porciu som preliala lieskovoorieškovym maslom. Mňam.

Majka

Tvarohová bábovka

Vláčna tvarohová bábovka s orechmi

1 Do menšej misky nasypeme hrozienka a zalejeme ich rumom. V druhej miske vyšľaháme bielka so štipkou soli do snehu. V tretej miske vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny, pridáme olej, mlieko a rozmiešaný jemný tvaroh (mäkký, nie hrudkovitý) a premiešame. Do cesta pridáme suché ingrediencie - špaldovú a orechovú múku zmiešanú s kypriacim práškom a jemne premiešame. Na záver do cesta zľahka primiešame sneh z bielkov. Pridáme hrozienka s rumom, zamiešame a cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy (vymastíme tukom a vysypať môžete aj strúhaným kokosom).

Maková bábovka s citrónovou kôrou

Bezlepková maková bábovka chutí fantasticky! Je vláčna, jemná a chutná ako žiadna iná! :) Túto bábovku robievam pravidelne a vždy sa na ňu nesmierne teším.

2 Vložíme do vyhriatej rúry (rúru teda zapneme na 175 °C aspoň 10 minút predtým, než bábovku vložíme do rúry. napr. keď budeme mať pripravené ingrediencie a pustíme sa do ich postupného pridávania do cesta) a pečieme pri 175 °C 45 až 55 minút. Čas pečenia prispôsobte vašej rúre, preto odporúčam bábovku po 45 minútach otestovať špáradlom, ak je suché, bábovka je upečená. Rúru vypneme, pootvoríme a po pár minútach bábovku vyberieme na kuchynskú dosku a necháme vychladnúť. Po vychladnutí bábovku vyklopíme, posypeme práškovým cukrom a podávame - s kávou alebo mliekom, čo vám viac k bábovke chutí. Nakoľko je bábovka oriešková a vláčna vďaka tvarohu, výborná je aj poliata orieškovým maslom. Nech vám chutí!

Tvarohová bábovka

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

33 komentárov

Peta 24.1.2023 - 15:59

Babovka sa pekne upiekla ale chuti nedopecene (na babovku) je skor taka hutna a cisto mokra. Ma byt takato? piekla som 45min na 175 stupnov a potom pre istotu este 10 minut na 150 aj ked sa mi zdala uz fajn. Chutovo super len ta konzistenia ma prekvapila :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 24.1.2023 - 20:44

Ahoj Peti, nemala by chutiť nedopečene. Kvôli tvarohu je hutnejšia, než klasická bábovka, ale určite by nemala byť mokrá. Testovala si ju špáradlom pred znížením teploty? Dĺžka pečenia môže závisieť aj od formy a typu pečenia, piekla si prosím klasicky dolný a horný ohrev bez ventilátora? Každopádne teším sa, že chutila :)

Reaguj
Mária 8.6.2022 - 18:51
Úžasná bábovka! Hrozienka som vynechala a orechovú múku nahradila mletými mandľami. Len veľmi neodporúčam test špajlou, keďže cesto je také "mokrejšie" (teda aspoň moje také bolo) a špajla nebola suchá aj keď cesto už bolo upečené. Určite ju budem robiť pravidelne, ďakujem za recept!
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 8:54

Ahoj Mária, ďakujem krásne, teším sa, že bábovka chutí :) Na špajli môžu ostať drobné vlhké omrvinky cesta, to je v poriadku, keďže vnútri je tvaroh :) Teším sa, že ju budeš robiť pravidelne a krásny deň ti želám :)

Reaguj
Elen 8.1.2021 - 19:17

Ahoj Veronika, recept sa mi páči, rada by som vyskúšala, ale nemám orechovú múku, ešte som ju nikdy nepoužila. Mohla by som dať celé množstvo špaldovej? Alebo inú kombináciu?
Ďakujem
Elen

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 8:56

Ahoj Elen, teším sa, že recept sa ti páči :) Orechová múka dodáva bábovke jemne orieškovú príchuť, ak ju však nemáš, môžeš ju nahradiť inou múkou, teda napríklad použiť aj celé množstvo špaldovej, prípadne nahradiť trochu orechovej múky mletými orieškami pre chuť :)

Reaguj
Mirka 18.12.2019 - 15:28

Ahoj Veronika,

myslis, ze by som mohla namiesto olivoveho oleja dat kokosovy v tom istom pomere?

Dakujem a urcite vyskusam!

Mirka

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 20:56

Ahoj Mirka, áno, namiesto olivového oleja môžeš pridať roztopený panenský kokosový olej, malo by to byť v poriadku :) Teším sa a držím palce, nech sa vydarí!

Reaguj
Robert 16.9.2019 - 18:11

wau super recepty :) nie ste nahodou slobodna? :D taku krasnu a sikovnu zienku by chcel asi kazdy chlap :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:47

Ďakujem pekne :) Som šťastne zadaná :D Ale verím, že sa po svete pohybuje kopec skvelých a šikovných žien, ktoré hľadajú šikovných a skvelých mužov :)

Reaguj
Katarína 31.5.2019 - 8:17

Ako každý recept tu u Lenivej kuchárky/Veroniky, tak aj táto bábovečka je famózna. Kedže som vymenila orechovú múku a nahradila som ju špaldovou, tiež to nebola zlá voľba priam vynikajúca. Poobede som bábovku upiekla a večer už bolo len omrvinka a veľmi maličká. Ďakujem krásne za super receptík!:-)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.6.2019 - 20:28

Ahoj Katarína, ďakujem krásne za nádhernú spätnú väzbu k mojim receptom :) Veľmi sa z nej teším! Špaldová múka je tiež super voľba, som rada, že bábovka chutila a zjedla sa tak rýchlo :)

Reaguj
Andrea 3.5.2019 - 16:36

Ahoj Veronika,dakujem za receptik,vyzera uzasne,Tvoje receptiky su fantasticke.,urcite babovku vyskusam.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.5.2019 - 21:09

Ahoj Andrea, ďakujem krásne, teším sa, že ťa recept na bábovku zaujal :) A ďakujeem, som rada, že takto vnímaš moje recepty, veľa to pre mňa znamená :) Budem sa tešiť na tvoju spätnú väzbu a bábovkový výsledok :)

Reaguj
Slavka 2.5.2019 - 7:52

Upiekla som už tvoj mrkvový koláč, makovú bábovku a boli super, chutili všetkým. Tvoje recepty ma inšpirujú vylepšovať aj už overené
klasické recepty. Teším sa na ďalšie. :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.5.2019 - 21:07

Ahoj Slávka, ďakujem krásne za feedback :) Veľmi sa teším, že mrkovový koláč a maková bábovka všetkým chutili a tešíš sa už na tie ďalšie, ktoré budú postupne pribúdať. A ďakujem, že môžem inšpirovať, teším sa z toho :)

Reaguj
Ibojka 1.5.2019 - 9:53

Ahoj Veronika,
tvoje recepty ma vždy zaujmu, sú úžasné. Ja určite bábovku vyskúšam, ale hrozienka nemusím, mohla by som ich nahradiť hrubšie nakrájanými orechami, alebo želé cukríkami, prípadne kúskami čokolády? Čo na to povieš? Ďakujem Ibojka

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.5.2019 - 20:13

Ahoj Ibojka, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že ťa moje recepty vždy zaujmú :) Určite môžeš hrozienka nahradiť, či už brusnicami, nasekanými orechmi alebo želé cukríkmi, bude to iné, ale určite chuťovo zaujímavé :) Držím palce, nech sa bábovka vydarí a budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako to dopadlo.

Reaguj
Marika 30.4.2019 - 20:52

Veronika dakujem Ti za dobre napady a chutne recepty

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.5.2019 - 8:13

Ahoj Marika, ďakujem, že si napísala, teším sa, že moje recepty skúšate a chutia vám :)

Reaguj
Alena 30.4.2019 - 18:33

Ahoj Veronika, určite ju vyskúšam. Ale len taka technická poznámka. Babovky a ine koláče z piškotoveho cesta nedávam do predhriatej rúry. Vždy studenej na 160 az 170 °C. Cesto ma čas nabehnuť a zostava šťavnaté. Je to rozdiel v chuti, odporúčam vyskúšať. Kysnuté cesto dávam do predhriatej rúry a koláč z lístkoveho cesta do velmi horúcej rúry predhriatej na 220°C a potom teplotu stiahnem na 180. Tento spôsob ma doteraz nikdy nesklamal. Mam aj recept pre super lenivé kuchárky, kde netreba zvlášť šľahať sneh, ale sa dajú celé vajíčka, ale určite ho poznáš.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.4.2019 - 18:50

Ahoj Alenka, ďakujem krásne za super tipy :) Vidíš, ja som si o tom dosť načítala a napozerala, všade sa uvádza, že cesto už začne pracovať v miske (kypriaci prášok v ňom) a teda ak ho vložíš do studenej rúry, bábovka sa zdrcne (hlavne v prípade, že je v nej tvaroh). Ale stále sa mám veľa čo učiť a skúšať, takže tvoj tip nabudúce vyskúšam a dám vedieť, aký rozdiel v chuti to spravilo :) Ďakujem, že si sa oň podelila :) Držím palce, nech sa bábovka vydarí a budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako to dopadlo.

Reaguj
Majka 30.4.2019 - 16:18

Ahoj Veronika, babovčičkaVyzerá velmi chutne, asi ju vyskúšam hneď zajtra. Hrozienka vymenim za sušene brusnice.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.4.2019 - 18:23

Ahoj Majka, ďakujem, teším sa, že ťa zaujala a chystáš sa ju hneď zajtra vyskúšať :) Sušené brusnice sú super nápad, mňa napadli ešte zavárané višne (odkôstkované a odkvapkané), mohli by tam chutiť skvelo :) Držím palce nech sa vydarí a budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Majka 1.5.2019 - 17:46

Ahoj Veronika, bábovka sa vydarila, je chutná, vláčna, voňavá ? Cesto som rozdelila do bábovkovej formy a dvoch menších formičiek, keďže moja forma je menšia a obávala som sa, že mi cesto príliš vybehne. Každú porciu som preliala lieskovoorieškovym maslom. Mňam ?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.5.2019 - 18:59

Majka ďakujem krásne, že si mi dala vedieť :) Veľmi sa teším, že sa ti bábovka vydarila a chutí ti :) A vláčna by mala byť aj 3 dni, tak dlho vydržala naposledy nám :D Potom odporúčam ešte makovú bábovku a mramorovú vyskúšať, tie sú tiež výborné! :)

Reaguj
Majka 1.5.2019 - 20:19

Maková je naša stálica ? Ďakujem za nápady a dobré recepty!

Anna 30.4.2019 - 14:46

Páči sa mi Určite ju vyskúšam

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.4.2019 - 18:21

Ahoj Anna, super veľmi sa teším! :) Držím palce, nech sa vydarí.

Reaguj
Lucia 30.4.2019 - 13:26

Ahoj Veronika,
zbožňujem Tvoje recepty! ? RAda by som vyskúšala aj túto bábovku, vieš mi dat nejaký tip, čím by som mohla nahradiť hrozienka?
Ďakujem, Lucia :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.4.2019 - 18:21

Ahoj Lucia, ďakujem ti, veľmi si ma potešila! :) Hrozienka môžeš nahradiť napr. brusnicami, ale aj višne sa mi pozdávajú ako mňamózna kombinácia :)

Reaguj
Ľubica 30.4.2019 - 11:08

Ahoj Veronika, tá bábovka vyzerá úžasne, len sa chcem opýtať, kde dostať kúpiť orechovú múku alebo či sa dá nahradiť pomletými orechami /napr. vlašskými/.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.4.2019 - 18:18

Ahoj Ľubica, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že sa ti páči :) Orechovú múku kúpiš v obchodoch so zdravou výživou, ale môžeš ju nahradiť aj mletými orechmi napr. vlašskými :) Držím palce nech sa vydarí a budem sa tešiť na tvoju spätnú väzbu.

Reaguj