Domov ReceptyDomáce recepty Čokoládová bábovka s marcipánom

Čokoládová bábovka s marcipánom

Autor: Veronika Čopíková
Čokoládová bábovka s marcipánom

Ak by ste si tieto Vianoce mali upiecť len jeden nový vianočný recept z môjho blogu, odporúčam vám vyskúšať dnešný recept na čokoládovú bábovku s marcipánom. Chutiť bude všetkým milovníkom čokolády, vyznávačom marcipánu a tiež tým, ktorí majú radi citrusy. A najmä milovníkom nedeľného koláča a báboviek! Vôňa a chuť pomarančov mi pripomína prímorské španielske mestečká, marcipán zase detstvo a čokoláda potešenie. A ak do hotovej bábovky zapichnete zopár sviečok, razom má krásnu adventno-vianočnú atmosféru. :) Čokoládová bábovka je vláčna vďaka acidofilnému mlieku a doslova čarovná vďaka kombinácii horkej čokolády, kandizovanej pomarančovej kôry a marcipánu. Budem sa tešiť, ak ju vyskúšate a ak by ste si chceli pozrieť, ako som ju u nás doma piekla ja, pozrite si video na Instagrame, kde som pridala zábery z prípravy čokoládovej bábovky. Dúfam, že sa vám bude video páčiť (nájdete ho aj nižšie na stránke) a želám vám krásne sviatky. :)

Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka.

Ingrediencie

  • 3 vajcia
  • 140 g trstinového cukru
  • 300 ml acidofilného mlieka
  • 200 g horkej čokolády
  • 150 g masla
  • 215 g pšeničnej hladkej múky
  • 30 g kakaa
  • 80 - 100 g marcipánu
  • 4 ČL kandizovanej pomarančovej kôry
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Na polevu

  • 100 g horkej čokolády
  • 1 ČL panenského kokosového oleja

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Veronika Čopíková (@lenivakucharka)

1

V miske roztopíme horkú čokoládu s maslom a necháme trochu vychladnúť. Medzitým v miske zmiešame vajíčka s cukrom, pridáme acidofilné mlieko izbovej teploty a vychladnuté maslo s čokoládou. Do zmesi prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakao a pomarančovú kôru a metličkou jemne premiešame.

2

Bábovkovú formu vymažeme maslom a vysypeme múkou. Do formy nalejeme polovicu cesta, na ktoré nastrúhame vrstvu marcipánu. Prikryjeme druhou dávkou cesta, urovnáme a vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C. Pečieme približne 60 minút. Vychladnutú bábovku polejeme roztopenou čokoládou zmiešanou s lyžičkou kokosového oleja.

Čokoládová bábovka s marcipánom

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

8 komentárov

Mirka 24.1.2023 - 17:20

Ahoj Veronika, bábovka je chuťovo fajna, ale môj večný problém je, že z trúby je nadýchaná, keď chladne, úplne spadne a je doslova ubitá. Neviem, čo robím zle. Máš pre mňa nejakú radu prosím? Dikyy

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 24.1.2023 - 20:34

Ahoj Mirka, teším sa, že bábovka chutí :) Juj ale to ma mrzí, skúsim poradiť, ako na to idem ja a snáď pomôže :) Ja po upečení bábovku zvyknem pár minút nechať ešte v rúre pri pootvorených dvierkach, aby som sa vyhla prudkej zmene teploty. Následne ju vyberiem, nechám cca 5-10 minút na kuchynskej linke a následne vyklopím na mriežku/tanier/dosku, aby vychladla :) Držím palce, nech sa tá ďalšia už vydarí podľa predstáv :)

Reaguj
Gabriela 14.1.2023 - 16:37
Veronika, právom Ti patria ocenenia, ktoré si získala. Poznám Tvoje recepty, mnohé som sama vyskúšala. Lievance s ovsenými vločkami, čokoládová bábovka s marcipánom a mnohé iné sú jednoduché a rýchle, zároveň veľmi chutné a dokonca aj zdravé. To sú kritériá, ktoré preferujem aj ja, takže Ti fandím a dakujem za inšpirácie a typy, ktoré veľmi rada využívam vo svojej kuchyni.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 24.1.2023 - 20:28

Ahoj Gabriela, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptom i môjmu blogu :) Veľmi sa teším, že si s vyskúšanými receptami spokojná :) A budem sa tešiť, čo vyskúšaš nabudúce a samozrejme, budem sa snažiť aj naďalej inšpirovať a písať užitočné tipy z mojej kuchyne či domova :)

Reaguj
Gabika 29.12.2022 - 20:50

Veronika, nie je tých 150 g masla priveľa? Rozhodujem sa pripraviť túto bábovku, ale množstvo masla sa mi vidí byť prehnané. Naozaj ho treba toľko?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.12.2022 - 17:22

Ahoj Gabika, množstvo masla je akurát na výslednú konzistenciu bábovky :) Ale určite môžeš skúsiť množstvo 150 g znížiť na 100 – 130 g a výsledok by mohol byť tiež veľmi chutný :) Ja som ju piekla len nedávno vo verzii na plechu, najbližšie budem opäť asi o pár týždňov, tak otestujem aj nižšie množstvo na základe tvojej spätnej väzby a ak bude výsledok ešte chutnejší, určite recept upravím :) Krásne sviatky ti želám :)

Reaguj
Anna 22.12.2022 - 16:17
Tvoje recepty mám rada, používam hlavne tie, ktoré sú aj v bezlepkovej verzii. Bábovka je určite výborná, ako všetky tvoje recepty. Pozdravujem a prajem príjemné prežitie vianočných sviatkov.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.12.2022 - 17:19

Ahoj Anna, ďakujem za krásne želanie, tiež ti prajem krásne sviatky a šťastný nový rok, ktorý je už za rohom :) Ďakujem aj za spätnú väzbu k mojim receptom, teším sa, že ich rada používaš a budem sa samozrejme snažiť pridávať čo najviac verzií aj bez lepku, nech je tu stále kopec inšpirácie :)

Reaguj
Top