Domov ReceptyBez laktózy Gaštanový koláč s kokosovou šľahačkou

Gaštanový koláč s kokosovou šľahačkou

Autor: Veronika Čopíková
Gaštanový koláč

Včerajší trh sa niesol v duchu gaštanov a tekvíc. Medzi jednotlivými predavačmi vytŕčala starenka predávajúca produkty zo svojej malej záhrady. Prekypovala energiou a výrečnosťou. A umením predaja. Domov som od nej odchádzala s taškou plnou dobrôt a jednu z nich som použila aj na výrobu tohto koláčika. V korpuse nájdete domáce gaštanové pyré, horkú čokoládu a minimum múky. Takmer bezmúčny gaštanový koláč s kokosovou šľahačkou -  tento zdravý "múčnik" dokonale zavŕši váš nedeľný obed.

Ingrediencie

Cesto

  • 3 vajcia
  • 50 g trstinového cukru (ak použijete kupované pyré, stačí 20 g cukru)
  • 100 g horkej čokolády
  • 90 g mandľového alebo kokosového masla
  • 30 g holandského kakaa (môžete tiež použiť nepražené kakao alebo karob)
  • 10 g kokosovej múky
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 150 g gaštanového pyré z jedlých gaštanov (môžete použiť kupované alebo si vyrobiť domáce)

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

 

Plnka

  • 400 ml kokosového mlieka (ak vám nevadí laktóza, odporúčam namiesto kokosového mlieka rozmiešať 500 g mascarpone s lyžičkou mletej vanilky a 2 PL trstinového cukru)
  • horká čokoláda alebo nastrúhané gaštanové pyré na ozdobu
Gaštanový koláč - bez lepku a laktózy

Ako upiecť gaštanový koláč

Najprv si pripravíme cesto: vo vodnom kúpeli rozpustíme horkú čokoládu, premiešame a necháme chvíľku chladnúť pri izbovej teplote. Medzitým si mixérom vyšľaháme vajcia s cukrom na hustú zmes. Do vaječnej zmesi zapracujeme vychladnutú čokoládu, pridáme mandľové alebo kokosové maslo, kakao, kokosovú múku a sódu bikarbónu a opatrne všetko zamiešame. Nakoniec pridáme gaštanové pyré a premiešame.

 

Vylejeme do tortovej alebo inej okrúhlej formy, ktorú sme si predtým vymastili kokosovým tukom a vysypali strúhaným kokosom. Pečieme pri 175 °C  približne 20 minút.  Cesto necháme vychladnúť a medzitým si pripravíme šľahačku.

Domáce gaštanové pyré

Ak si  prečítate zloženie pyré ponúkaného v obchode, nájdete tam väčšinou nejakých 70 % gaštanov, cukor, rumovú a vanilkovú arómu. Kde je ale zvyšných 30 %?

Stuhnutú časť kokosového mlieka (tip na to, ako si vyrobiť domácu kokosovú šľahačku nájdete nižšie) vydlabeme do misky a vyšľaháme mixérom. Ak sa vám zdá šľahačka málo sladká, môžete pridať vanilkový cukor. Následne ju natrieme na cesto a posypeme čokoládou. Ak vám zostalo gaštanové pyré, nastrúhajte ho navrch namiesto čokolády a máte gaštanový koláčik ako ušitý. Voilá! Gaštanový koláč je na svete a vy môžete prijímať ovácie na vaše kuchárske umenie.

Gaštanový koláč - gaštany

Domáca kokosová šľahačka

Domácu šľahačku si môžete vyrobiť z kokosového mlieka bez pridania akýchkoľvek ingrediencií. Trik spočíva v tom, že si cez noc necháte konzervu mlieka v chladničke a vyberiete ho až vtedy, keď ho budete potrebovať. Takže ak nastala chvíľa pre plnku, otvoríme konzervu a vydlabeme stuhnutú časť do misky. Naspodku vám zostane voda, tú do misky nepridávajte. Prípadne môžete pridať pár lyžíc, ak sa vám kokos šľahá ťažko. Následne vyšľaháme mixérom a domáca kokosová šľahačka je na svete! 

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 63 Priemer: 4]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

Beáta Duracova 1.10.2019 - 7:28

Super stranka

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:26

Ďakujem krásne Beáta, teším sa, že sa ti môj blog páči :)

Reaguj
Lubica 10.8.2019 - 14:15

Super recepty

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 12:40

Ďakujem krásne Ľubica :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box