Domov ReceptyBez laktózy Gaštanový koláč s kokosovou šľahačkou

Gaštanový koláč s kokosovou šľahačkou

Autor: Veronika Čopíková
Gaštanový koláč

Včerajší trh sa niesol v duchu gaštanov a tekvíc. Medzi jednotlivými predavačmi vytŕčala starenka predávajúca produkty zo svojej malej záhrady. Prekypovala energiou a výrečnosťou. A umením predaja. Domov som od nej odchádzala s taškou plnou dobrôt a jednu z nich som použila aj na výrobu tohto koláčika. V korpuse nájdete domáce gaštanové pyré, horkú čokoládu a minimum múky. Takmer bezmúčny gaštanový koláč s kokosovou šľahačkou -  tento "múčnik" dokonale zavŕši váš nedeľný obed.

Ingrediencie

Cesto

  • 3 vajcia
  • 50 g trstinového cukru (ak použijete kupované pyré, stačí 20 g cukru)
  • 100 g horkej čokolády
  • 90 g mandľového alebo kokosového masla
  • 30 g holandského kakaa (môžete tiež použiť nepražené kakao alebo karob)
  • 10 g kokosovej múky
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 150 g gaštanového pyré z jedlých gaštanov (môžete použiť kupované alebo si vyrobiť domáce)

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


 

Plnka

  • 400 ml kokosového mlieka (ak vám nevadí laktóza, odporúčam namiesto kokosového mlieka rozmiešať 500 g mascarpone s lyžičkou mletej vanilky a 2 PL trstinového cukru)
  • horká čokoláda alebo nastrúhané gaštanové pyré na ozdobu
Gaštanový koláč - bez lepku a laktózy

Ako upiecť gaštanový koláč

Najprv si pripravíme cesto: vo vodnom kúpeli rozpustíme horkú čokoládu, premiešame a necháme chvíľku chladnúť pri izbovej teplote. Medzitým si mixérom vyšľaháme vajcia s cukrom na hustú zmes. Do vaječnej zmesi zapracujeme vychladnutú čokoládu, pridáme mandľové alebo kokosové maslo, kakao, kokosovú múku a sódu bikarbónu a opatrne všetko zamiešame. Nakoniec pridáme gaštanové pyré a premiešame.

 

Vylejeme do tortovej alebo inej okrúhlej formy, ktorú sme si predtým vymastili kokosovým tukom a vysypali strúhaným kokosom. Pečieme pri 175 °C  približne 20 minút.  Cesto necháme vychladnúť a medzitým si pripravíme šľahačku.

Domáce gaštanové pyré

Ak si  prečítate zloženie pyré ponúkaného v obchode, nájdete tam väčšinou nejakých 70 % gaštanov, cukor, rumovú a vanilkovú arómu. Kde je ale zvyšných 30 %?

Stuhnutú časť kokosového mlieka (tip na to, ako si vyrobiť domácu kokosovú šľahačku nájdete nižšie) vydlabeme do misky a vyšľaháme mixérom. Ak sa vám zdá šľahačka málo sladká, môžete pridať vanilkový cukor. Následne ju natrieme na cesto a posypeme čokoládou. Ak vám zostalo gaštanové pyré, nastrúhajte ho navrch namiesto čokolády a máte gaštanový koláčik ako ušitý. Voilá! Gaštanový koláč je na svete a vy môžete prijímať ovácie na vaše kuchárske umenie.

Gaštanový koláč - gaštany

Domáca kokosová šľahačka

Domácu šľahačku si môžete vyrobiť z kokosového mlieka bez pridania akýchkoľvek ingrediencií. Trik spočíva v tom, že si cez noc necháte konzervu mlieka v chladničke a vyberiete ho až vtedy, keď ho budete potrebovať. Takže ak nastala chvíľa pre plnku, otvoríme konzervu a vydlabeme stuhnutú časť do misky. Naspodku vám zostane voda, tú do misky nepridávajte. Prípadne môžete pridať pár lyžíc, ak sa vám kokos šľahá ťažko. Následne vyšľaháme mixérom a domáca kokosová šľahačka je na svete! 

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

5 komentárov

Petronela 2.7.2021 - 19:36
Skvelý koláčik, dala som 250g gaštanoveho pyré - bol vyšší a nadychaný a do mascarpone som pridala 100g tvarohu... Úplne úžasný... Vďaka za recept
Reaguj
Beáta Duracova 1.10.2019 - 7:28

Super stranka

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:26

Ďakujem krásne Beáta, teším sa, že sa ti môj blog páči :)

Reaguj
Lubica 10.8.2019 - 14:15

Super recepty

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 12:40

Ďakujem krásne Ľubica :)

Reaguj
Top