Včerajší trh sa niesol v duchu gaštanov a tekvíc. Medzi jednotlivými predavačmi vytŕčala starenka predávajúca produkty zo svojej malej záhrady. Prekypovala energiou a výrečnosťou. A umením predaja. Domov som od nej odchádzala s taškou plnou dobrôt a jednu z nich som použila aj na výrobu tohto koláčika. V korpuse nájdete domáce gaštanové pyré, horkú čokoládu a minimum múky. Takmer bezmúčny gaštanový koláč s kokosovou šľahačkou - tento "múčnik" dokonale zavŕši váš nedeľný obed.
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!
Ingrediencie
Cesto
- 3 vajcia
- 50 g trstinového cukru (ak použijete kupované pyré, stačí 20 g cukru)
- 100 g horkej čokolády
- 90 g mandľového alebo kokosového masla
- 30 g holandského kakaa (môžete tiež použiť nepražené kakao alebo karob)
- 10 g kokosovej múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 150 g gaštanového pyré z jedlých gaštanov (môžete použiť kupované alebo si vyrobiť domáce)
Plnka
- 400 ml kokosového mlieka (ak vám nevadí laktóza, odporúčam namiesto kokosového mlieka rozmiešať 500 g mascarpone s lyžičkou mletej vanilky a 2 PL trstinového cukru)
- horká čokoláda alebo nastrúhané gaštanové pyré na ozdobu
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
Ako upiecť gaštanový koláč
1 Najprv si pripravíme cesto: vo vodnom kúpeli rozpustíme horkú čokoládu, premiešame a necháme chvíľku chladnúť pri izbovej teplote. Medzitým si mixérom vyšľaháme vajcia s cukrom na hustú zmes. Do vaječnej zmesi zapracujeme vychladnutú čokoládu, pridáme mandľové alebo kokosové maslo, kakao, kokosovú múku a sódu bikarbónu a opatrne všetko zamiešame. Nakoniec pridáme gaštanové pyré a premiešame. Vylejeme do tortovej alebo inej okrúhlej formy, ktorú sme si predtým vymastili kokosovým tukom a vysypali strúhaným kokosom. Pečieme pri 175 °C približne 20 minút. Cesto necháme vychladnúť a medzitým si pripravíme šľahačku.
Domáce gaštanové pyré
Ak si prečítate zloženie pyré ponúkaného v obchode, nájdete tam väčšinou nejakých 70 % gaštanov, cukor, rumovú a vanilkovú arómu. Kde je ale zvyšných 30 %?
2 Stuhnutú časť kokosového mlieka (tip na to, ako si vyrobiť domácu kokosovú šľahačku nájdete nižšie) vydlabeme do misky a vyšľaháme mixérom. Ak sa vám zdá šľahačka málo sladká, môžete pridať vanilkový cukor. Následne ju natrieme na cesto a posypeme čokoládou. Ak vám zostalo gaštanové pyré, nastrúhajte ho navrch namiesto čokolády a máte gaštanový koláčik ako ušitý. Voilá! Gaštanový koláč je na svete a vy môžete prijímať ovácie na vaše kuchárske umenie.
Domáca kokosová šľahačka
3 Domácu šľahačku si môžete vyrobiť z kokosového mlieka bez pridania akýchkoľvek ingrediencií. Trik spočíva v tom, že si cez noc necháte konzervu mlieka v chladničke a vyberiete ho až vtedy, keď ho budete potrebovať. Takže ak nastala chvíľa pre plnku, otvoríme konzervu a vydlabeme stuhnutú časť do misky. Naspodku vám zostane voda, tú do misky nepridávajte. Prípadne môžete pridať pár lyžíc, ak sa vám kokos šľahá ťažko. Následne vyšľaháme mixérom a domáca kokosová šľahačka je na svete!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
8 komentárov
Prosim, kde kupim mandlove alebo kokosove maslo? Pouzivam namiesto masla Alsan na pecenie alebo kokosovy olej. Dakujem
Pekný deň želám Marcela, mandľové alebo kokosové maslo sa dá kúpiť v obchodoch so zdravou výživou, prípadne aj v bezobalových obchodíkoch :) Ale môžete použiť aj Alsan na pečenie, prípadne klasické maslo, ak ho samozrejme môžete :)
Jeeej ďakujem krásne Petronela, teším sa, že koláčik sa podaril a chutí :) A výborne si ho doplnila :)
Super stranka
Ďakujem krásne Beáta, teším sa, že sa ti môj blog páči :)
Super recepty
Ďakujem krásne Ľubica :)