Domov ReceptyBabičkine recepty Domáce gaštanové pyré

Domáce gaštanové pyré

Autor: Veronika Čopíková
Domáce gaštanové pyré

Začala nám sezóna gaštanov! Ruky hore, kto z vás si rád pochutí na gaštanovom jazýčku alebo kombinácii gaštanové pyré + šľahačka. :) Teraz jednou rukou píšem a jednu mám hore, lebo gaštanové jazýčky to je skrátka moje. :) Ak si však prečítate zloženie pyré ponúkaného v obchode, nájdete tam väčšinou nejakých 70 % gaštanov, cukor a rumovú a vanilkovú arómu. Kde je ale zvyšných 30 %? Verte či neverte, pridáva sa tam fazuľa alebo bôb kvôli podobnej chuti. Trošku ma to rozhorčilo a tak som sa rozhodla vyrobiť si domáce gaštanové pyré - bez fazule a kryštálového cukru, ktoré bývajú v kupovanej verzii. Príprava je možno trošičku zdĺhavejšia (oproti mojim zväčša rýchlym receptom), ale nie je vôbec náročná a výsledok stojí jednoznačne za to! :)

Ingrediencie

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Domáce gaštanové pyré

Ako si spraviť domáce gaštanové pyré

1 Gaštany si umyjeme a na užšom konci narežeme do tvaru X pomocou zúbkovaného noža. Vložíme do hrnca, zalejeme vriacou vodou a necháme variť asi 30 minút. Keď sú gaštany uvarené, zlejeme ich cez sitko, preložíme do misky a zalejeme mliekom (na zjemnenie chuti). Po 15 minútach prichádza na rad tá náročnejšia časť. :) Gaštany olúpeme a prstami pretrieme cez sitko. Je to piplačka, takže ak máte výkonný mixér šupnite doň gaštany a mixujte.

Gaštanový koláč - bez lepku a laktózy

Takmer bezmúčny koláč s kokosovou plnkou -  tento "múčnik" dokonale zavŕši Váš nedeľný obed.

2 Následne pridáme rum alebo mandľový likér (ja som pridala domáci mandľový likér od babičky vyrobený z rumu, kondenzovaného mlieka a mandľového pudingu), 1-2 lyžičky vanilkovej pasty (ak nemáte, môžete použiť vanilkový cukor) a sladidlo. Vytvarujeme tehličky, zabalíme do potravinovej fólie a dáme zamraziť. Alebo môžete toto domácky vyrobené gaštanové pyré pridať do gaštanového koláčika. :)

Domáce gaštanové pyré
Domáce gaštanové pyré

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

6 komentárov

Andrej 7.4.2023 - 0:36

Dobrý deň,
píšete, že v kupovaných výrobkoch gašt.pyré je nejakých 70 % gaštanov, cukor a rumová a vanilková aróma a zároveň sa pýtate „kde je ale zvyšných 30 %“ ?
Vo Vašich ingredienciách (gaštany, vanilková pasta, rum alebo mandľový likér, ďatľový sirup a mlieko) som síce nenašiel spomínaný cukor, ale zaujíma ma – aký je podľa Vás teda %-ny podiel gaštanov vo Vašom recepte?
Ďakujem za odpoveď,
Andrej

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 23.6.2023 - 12:09

Pekný deň želám, Andrej, ďakujem pekne za Vašu spätnú väzbu k úvodu môjho receptu :) V úvode receptu som uvádzala najmä skutočnosť, že do kupovaného gaštanového pyré sa niekedy pridáva fazuľa alebo bôb kvôli podobnej chuti. A teda, ak si ho pripravíme doma, je na nás, čo si doň dáme :) % pomer som nepočítala, ale môžem to spraviť najbližšie, keď budú gaštany v sezóne :)

Reaguj
Terezia 4.10.2022 - 9:51

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či ich môžem vyskúšať osladiť datlovou pastou pri mixovani ( rozmixované datle), alebo by podľa Vás mohlo pyré stratit tú svoju typickú gastanovu chuť? Dakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 14:58

Pekný deň želám Terézia :) Do pyré som pridávala ďatľový sirup, takže ďatľová pasta by podľa mňa nemala byť problém :)

Reaguj
Eva 28.10.2020 - 13:36
Super, dnes som vyskúšala z nazbieraných gaštanov a je to mňamka oproti kupovanému pyré :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 21:03

Ahoj Eva, teším sa, že gaštanové pyré sa vydarilo a chutilo ti :) Musím sa doň pustiť aj ja, lebo minuloročné zásoby sa míňajú :D

Reaguj