Začala nám sezóna gaštanov! Ruky hore, kto z vás si rád pochutí na gaštanovom jazýčku alebo kombinácii gaštanové pyré + šľahačka. :) Teraz jednou rukou píšem a jednu mám hore, lebo gaštanové jazýčky to je skrátka moje. :) Ak si však prečítate zloženie pyré ponúkaného v obchode, nájdete tam väčšinou nejakých 70 % gaštanov, cukor a rumovú a vanilkovú arómu. Kde je ale zvyšných 30 %? Verte či neverte, pridáva sa tam fazuľa alebo bôb kvôli podobnej chuti. Trošku ma to rozhorčilo a tak som sa rozhodla vyrobiť si domáce gaštanové pyré - bez fazule a kryštálového cukru, ktoré bývajú v kupovanej verzii. Príprava je možno trošičku zdĺhavejšia (oproti mojim zväčša rýchlym receptom), ale nie je vôbec náročná a výsledok stojí jednoznačne za to! :)
Ingrediencie
- gaštany
- vanilková pasta
- rum alebo mandľový likér
- ďatľový sirup
- mlieko
Ako si spraviť domáce gaštanové pyré
1 Gaštany si umyjeme a na užšom konci narežeme do tvaru X pomocou zúbkovaného noža. Vložíme do hrnca, zalejeme vriacou vodou a necháme variť asi 30 minút. Keď sú gaštany uvarené, zlejeme ich cez sitko, preložíme do misky a zalejeme mliekom (na zjemnenie chuti). Po 15 minútach prichádza na rad tá náročnejšia časť. :) Gaštany olúpeme a prstami pretrieme cez sitko. Je to piplačka, takže ak máte výkonný mixér šupnite doň gaštany a mixujte.
Gaštanový koláč - bez lepku a laktózy
Takmer bezmúčny koláč s kokosovou plnkou - tento "múčnik" dokonale zavŕši Váš nedeľný obed.
2 Následne pridáme rum alebo mandľový likér (ja som pridala domáci mandľový likér od babičky vyrobený z rumu, kondenzovaného mlieka a mandľového pudingu), 1-2 lyžičky vanilkovej pasty (ak nemáte, môžete použiť vanilkový cukor) a sladidlo. Vytvarujeme tehličky, zabalíme do potravinovej fólie a dáme zamraziť. Alebo môžete toto domácky vyrobené gaštanové pyré pridať do gaštanového koláčika. :)
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
6 komentárov
Dobrý deň,
píšete, že v kupovaných výrobkoch gašt.pyré je nejakých 70 % gaštanov, cukor a rumová a vanilková aróma a zároveň sa pýtate „kde je ale zvyšných 30 %“ ?
Vo Vašich ingredienciách (gaštany, vanilková pasta, rum alebo mandľový likér, ďatľový sirup a mlieko) som síce nenašiel spomínaný cukor, ale zaujíma ma – aký je podľa Vás teda %-ny podiel gaštanov vo Vašom recepte?
Ďakujem za odpoveď,
Andrej
Pekný deň želám, Andrej, ďakujem pekne za Vašu spätnú väzbu k úvodu môjho receptu :) V úvode receptu som uvádzala najmä skutočnosť, že do kupovaného gaštanového pyré sa niekedy pridáva fazuľa alebo bôb kvôli podobnej chuti. A teda, ak si ho pripravíme doma, je na nás, čo si doň dáme :) % pomer som nepočítala, ale môžem to spraviť najbližšie, keď budú gaštany v sezóne :)
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či ich môžem vyskúšať osladiť datlovou pastou pri mixovani ( rozmixované datle), alebo by podľa Vás mohlo pyré stratit tú svoju typickú gastanovu chuť? Dakujem
Pekný deň želám Terézia :) Do pyré som pridávala ďatľový sirup, takže ďatľová pasta by podľa mňa nemala byť problém :)
Ahoj Eva, teším sa, že gaštanové pyré sa vydarilo a chutilo ti :) Musím sa doň pustiť aj ja, lebo minuloročné zásoby sa míňajú :D