Domov ReceptyČo na obed? Šťavnaté francúzske zemiaky

Šťavnaté francúzske zemiaky

Autor: Veronika Čopíková
Francúzske zemiaky

Dodnes si pamätám francúzske zemiaky, ktoré sme robievali doma. Všetko muselo byť nasekané nadrobno, od jemnej salámy, po uvarené vajíčka. Príprava nám dala vždy zabrať. Jedlo bolo super, na druhý deň však francúzske zemiaky postrádali šťavnatosť. Keďže sme však na blogu pre lenivých kuchárov a ja mám rada chutné a jednoduché jedlá v jednom, pripravila som vlastnú verziu francúzskych zemiakov - jednoduchých na prípravu a šťavnatých aj na druhý deň. Trik spočíva v množstve použitej smotany. Ja som do tých mojich ukryla aj cuketu a papriku a aj keď na prvé počutie to môže znieť zvláštne, táto i iná zelenina francuzákom pristane. :)

Ingrediencie

na 6 porcií

  • 900 g zemiakov
  • 1 cibuľa (alebo 4 šalotky)
  • 1 klobása
  • 4 vajcia
  • 1 menšia cuketa
  • 1 paprika
  • 10 zaváraných uhoriek
  • 250 ml kyslej smotany
  • 250 ml smotany na varenie
  • 250 g tvrdého syra
  • soľ, čierne korenie, mletá paprika
  • jarná cibuľka

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Francúzske zemiaky, ktoré sú šťavnaté aj na druhý deň

Na francúzske zemiaky používam najradšej skoré mini zemiaky, ktoré ošúpem a nakrájam na tenké plátky. Okrem toho si pripravím všetky ostatné ingrediencie - cibuľu (príp. šalotky) ošúpem a nakrájam na plátky, klobásu nakrájam na kolieska, cuketu a zavárané uhorky nakrájam na drobnejšie kúsky a papriku na menšie plátky. Plátky zemiakov osolíme, okoreníme čiernym korením, mletou červenou paprikou a dobre premiešame.

Francúzske zemiaky

Než sa pustíme do krájania ingrediencií, dáme si v malom hrnci uvariť vajíčka na tvrdo. Stačí ich zaliať vodou a variť na strednom plameni až kým začnú vrieť. Vtedy znížime teplotu a varíme cca 15 minút. Z vajíčok zlejeme horúcu vodu, zalejeme ich studenou, vylejeme a necháme trochu vychladnúť. Ešte teplé vajíčka ošúpeme, opláchneme a nakrájame na tenšie kolieska. V pohári zmiešame kyslú smotanu so smotanou na varenie a ak ste kúpili blok syra, nahrubo ho nastrúhajte.

A môžeme sa pustiť do vrstvenia. :) Dno keramickej alebo sklenenej formy vymastíme troškou olivového oleja a na to poukladáme prvú vrstvu plátkov zemiakov. Na zemiaky poukladáme nakrájanú zeleninu (cuketu, papriku a uhorky), pár koliesok klobásy, cibule a vajíčok. Posypeme tenkou vrstvou syra. Pokračujeme vrstvou zemiakov, zeleniny, syrom a zakončíme to vrstvou zemiakov, ktoré zalejeme smotanovou "zálievkou". Navrch nasypeme všetok strúhaný syr, ktorý nám zostal a francúzske zemiaky vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 180 °C cca 60 až 90 minút, až kým zemiaky nebudú mäkké. Pred servírovaním posypeme kolieskami jarnej cibuľky. Nech vám chutí!

Francúzske zemiaky

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 55 Priemer: 3.6]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

12 komentárov

Tibor Keliar 31.10.2019 - 15:05

Super pochutky

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:56

Ďakujem krásne :) Dúfam, že niektoré z nich aj vyskúšaš :)

Reaguj
daniela 27.9.2019 - 12:38

Ahojte, ja som tu skúsila, ale nepodarilo sa mi to. Totiž cuketa mi strašne pustila vodu. Zabudla som ju predtým nasoliť a odvodniť. Dávajte si na to pozor.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:39

Milá Daniela, mrzí ma, že francúzske zemiaky sa ti nepodarili. Ja som ich už robila viackrát a nikdy som cuketu nesolila a tým pádom neodvodňovala. A vždy vyšli skvele :) Ale robila som ich opäť tento víkend a veru, cuketa mi pustila vodu :D Ale lyžicou som ju z pekáčika vyzbierala a zemiakom to na chuti vôbec neubralo :) Preventívne je však lepšie cukety aspoň trochu zbaviť vody, ďakujem za tvoju spätnú väzbu :)

Reaguj
OcinkoKocinko 20.9.2019 - 8:09

Ojha, nevyzerá zle, ale postrádam hravosť čertsvých. Chýba viac výpek, viac masťička, viac! Cuketka navyše pôsobí, trochu oberá o lahodnosť pokrmov domácich napriek všetkému palec hore :) Francúština v zemiakoch je šokojúca ale príjemná na spestrenie.

Luigi

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:36

Ďakujem pekne :) Mne veľmi chutia, ale treba vyskúšať a spraviť si názor :)

Reaguj
Michalenková 19.9.2019 - 8:45

No určite tento recept vyskúšam. Ďakujem. Dovidenia

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:35

super, budem sa veľmi tešiť a držím palce, nech sa vydaria :)

Reaguj
Soňa 18.9.2019 - 17:54

určite vyskúšam tieto zemiaky Veronka, stou cukinou môžu byť chutnejšie

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:35

Soňa ďakujem a teším sa, že ich vyskúšaš :) Držím palce, nech sa vydaria :)

Reaguj
Věra 18.9.2019 - 17:35

Já je dělám trochu jinak ale ty tvoje mužou chutnat super vyzkouším mimo té smetany já zalévám vajíčkem.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:34

Věra ďakujem, budem sa tešiť, ak ich vyskúšaš :) A samozrejme dúfam, že sa vydaria a budú chutiť :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box