Domov ReceptyČo na obed? Šťavnaté francúzske zemiaky

Šťavnaté francúzske zemiaky

Autor: Veronika Čopíková
Francúzske zemiaky

Dodnes si pamätám francúzske zemiaky, ktoré sme robievali doma. Všetko muselo byť nasekané nadrobno, od jemnej salámy, po uvarené vajíčka. Príprava nám dala vždy zabrať. Jedlo bolo super, na druhý deň však francúzske zemiaky postrádali šťavnatosť. Keďže sme však na blogu pre lenivých kuchárov a ja mám rada chutné a jednoduché jedlá v jednom, pripravila som vlastnú verziu francúzskych zemiakov - jednoduchých na prípravu a šťavnatých aj na druhý deň. Trik spočíva v množstve použitej smotany. Ja som do tých mojich ukryla aj cuketu a papriku a aj keď na prvé počutie to môže znieť zvláštne, táto i iná zelenina francuzákom pristane. :)

Ingrediencie

na 6 porcií

  • 900 g zemiakov
  • 1 cibuľa (alebo 4 šalotky)
  • 1 klobása
  • 4 vajcia
  • 1 menšia cuketa
  • 1 paprika
  • 10 zaváraných uhoriek
  • 250 ml kyslej smotany
  • 250 ml smotany na varenie
  • 250 g tvrdého syra
  • soľ, čierne korenie, mletá paprika
  • jarná cibuľka

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Vynikajúci recept! Za mňa najlepšie francúzske zemiaky aké som kedy jedol. Recept je rýchly a jednoduchý. Už som ho robil viac krát a vždy sa vydarili. Je pravda, že niekedy cuketa pustí viac vody, ale tú iba odlejem a zemiakom sa nič nestane. Určite odporúčam!

Milan

Francúzske zemiaky

Francúzske zemiaky, ktoré sú šťavnaté aj na druhý deň

1 Na francúzske zemiaky používam najradšej skoré mini zemiaky, ktoré ošúpem a nakrájam na tenké plátky. Okrem toho si pripravím všetky ostatné ingrediencie - cibuľu (príp. šalotky) ošúpem a nakrájam na plátky, klobásu nakrájam na kolieska, cuketu a zavárané uhorky nakrájam na drobnejšie kúsky a papriku na menšie plátky. Plátky zemiakov osolíme, okoreníme čiernym korením, mletou červenou paprikou a dobre premiešame.

2 Než sa pustíme do krájania ingrediencií, dáme si v malom hrnci uvariť vajíčka na tvrdo. Stačí ich zaliať vodou a variť na strednom plameni až kým začnú vrieť. Vtedy znížime teplotu a varíme cca 8 až 10 minút. Z vajíčok zlejeme horúcu vodu, zalejeme ich studenou, vylejeme a necháme trochu vychladnúť. Ešte teplé vajíčka ošúpeme, opláchneme a nakrájame na tenšie kolieska. V pohári zmiešame kyslú smotanu so smotanou na varenie a ak ste kúpili blok syra, nahrubo ho nastrúhajte.

3 A môžeme sa pustiť do vrstvenia. :) Dno keramickej alebo sklenenej formy vymastíme troškou olivového oleja a na to poukladáme prvú vrstvu plátkov zemiakov. Na zemiaky poukladáme nakrájanú zeleninu (cuketu, papriku a uhorky), pár koliesok klobásy, cibule a vajíčok. Posypeme tenkou vrstvou syra. Pokračujeme vrstvou zemiakov, zeleniny, syrom a zakončíme to vrstvou zemiakov, ktoré zalejeme smotanovou "zálievkou". Navrch nasypeme všetok strúhaný syr, ktorý nám zostal a francúzske zemiaky vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 180 °C cca 60 až 90 minút, až kým zemiaky nebudú mäkké. Pred servírovaním posypeme kolieskami jarnej cibuľky. Nech vám chutí!

Francúzske zemiaky

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

41 komentárov

Moni G. 5.1.2024 - 21:27
Chystám sa na ne opäť zajtra. Už som ich robila niekoľkokrát - priateľ vravel, že lepšie ešte nejedol! :) Sú úžasné. Ďakujem za Vašu tvorbu <3 Zakaždým, keď neviem čo uvariť/upiecť viem, že môžem siahnuť po akomkoľvek recepte od Vás a výsledok bude zaručene famózny. Vaše receptíky sú dokonale vymazlené. MŇAM!
Reaguj
Maria 15.10.2023 - 20:01
Mňamkové
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 6:38

Ďakujem krásne Mária :-)

Reaguj
nanu 27.9.2023 - 9:43

Pardon za preklepy…

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 10.10.2023 - 20:36

Nič sa nedeje :)

Reaguj
Janka 23.9.2023 - 12:55
Robím ich opäť dnes a už nie prvý krát...premňa najlepší recept na francúzke aký som vyskúšala....napr dnes nemáme cuketu tak som tam pokrájala baklažán...ďakujem a teším sa na ďalšie recepty
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 10.10.2023 - 20:35

Ďakujem krásne Janka, teším sa, že francúzske zemiaky ti chutia a robíš ich opätovne :) Baklažán je tiež výborný nápad a dúfam, že ti rovnako budú chutiť aj ďalšie recepty :)

Reaguj
Nataša 13.1.2023 - 13:59
Perfektný recept,len vajíčka na tvrdo sa varia Max 8min od bodu varu a voda sa solí pre snadnejšie ošupanie a aby nepraskli.potom sú chutné a zachovajú si živiny,dlhšie varené vajcia už nemajú dobrú chuť ani farbu .15 minút je priliš veľa,snáď len keď na nich zabudnete?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 24.1.2023 - 20:25

Ahoj Nataša, ďakujem za super spätnú väzbu k receptu a tiež tipy na vylepšenie :) Recept upravený (inak na tie vajíčka ja veru zvyknem zabúdať :D) a budem sa tešiť na to, čo vyskúšaš nabudúce :)

Reaguj
Katka 17.12.2022 - 18:19
Skvely recept tak ako kazdy od Vas ;)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 21:49

Ďakujem krásne Katka, cením si to a veľmi ste ma potešili :)

Reaguj
Anička 1.9.2022 - 14:41

Dobrý deň.
Veľa receptov od Vás som skúšala a boli vynikajúce :)) Pri tomto recepte mi ale nejak nesadli chuťovo dokopy niektoré ingrediencie. Hlavne tá kyslá uhorka mi tam nesadla. Alebo možno kyslá smotana? Hmmm. No z ostatných komentárov vidím, že veľa ľuďom chutilo, takže to asi nesadlo iba mne :)) Každopádne teším sa na ďalšie recepty, ktoré od Vas vyskúšam. Držím palce a nech sa Vám aj naďalej darí…

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 21:53

Pekný deň želám Anička :) V prvom rade ďakujem pekne za spätnú väzbu k ostatným receptom, ktoré ste už odo mňa skúšali a chutili vám :) Budem rada, ak takých bude čoraz viac :) Čo sa týka tohto receptu, je to úplne v poriadku, nie každému sadne každá kombinácia ingrediencií, tak to má byť, všetci máme radi čosi iné :) Ja používam zavárané uhorky od mojej maminy, tá ich zavára ale v takom jemnom náleve, čiže vo výsledku uhorky nie sú kyslé, ale len chrumkavé a trošku tak dosladka :D

Reaguj
Betka 7.7.2021 - 20:45

Veľmi pútavo napísaný recept , už sa aj pečú zemiačiky v trúbe , budú vynikajúce ako autor celého tohoto receptu .
Ďakujem ☺

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 21:53

Jeeej ďakujem krásne Betka, dúfam, že sa francúzske zemiaky podarili a chutili :)

Reaguj
Pat 5.12.2020 - 15:59
Super recept, cuketu som do francuzákov ešte dávať neskúšal, ale veľmi sa tam hodí.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 22:01

Ďakujem krásne, veľmi sa teším, že vám francúzske zemiaky podľa môjho receptu chutili :)

Reaguj
Žofia 31.7.2020 - 12:06

Francúzske zemiaky sú moje najobľúbenejšie jedlo. Roky som robila recept, ktorý ma naučila moja mama. Včera som skúsila tvoj a musím povedať, že je top! Môj nový najobľúbenejší recept na francúzske zemiaky!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 22:03

Ahoj Žofia, jeeeej, to sa veľmi teším, že sa môj recept na francúzske zemiaky stal tvojím novým najobľúbenejším, je to pre mňa pocta! :)

Reaguj
Adel 11.5.2020 - 13:35

Zaujímavý recept. Docela ma prekvapili niektoré ingrediencie, ako je: uhorka, cuketa a paprika. Takovotou variantu nepoznám. Môj oblbený recept je skôr taká klasika, ako je tu, alebo tu. Najlepšie je, že som francúzske zemiaky preberala s jedným francouzem v hosteli po ceste po Francúzsku. A tieto francúzske zemiaky tam vôbec nepoznajú :)

Reaguj
Anna G. 7.3.2021 - 8:39

Iste, že ich pod týmto menom nepoznajú. Ale ich pôvod je skutočne odtiaľ. Volajú sa Pomme de terre savoyarde (Savojské zemiaky).
To isté platí napríklad o Španielskej omelete. Na celom svete je známe pod tým menom. V Španielsku sa volá Tortilla de patatas (Zemiaková omeleta). Prečo práve zemiaková? Pretože existuje tiež de patatas y cebolla, paisana, de calabacín, de chorizo atď.
Bolo by trochu divné, keby doma mali názov podľa vlastnej krajiny.
Bryndza je Liptauer Käse a doma je len bryndza.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 22:08

Milá Anna, ďakujem za skvelý komentár k histórii jedál, veľmi ma to zaujalo a zahĺbim sa vďaka tebe do jednotlivých jedál ešte viac :) Krásny deň ti želám!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 22:07

Ahoj Adel, ďakujem pekne :) Ja som na francúzskych zemiakoch vyrastala, po čase som si ho upravila na svoje chute a tak, aby som s jeho prípravou mala čo najmenej starostí a vo výsledku nám chutilo jesť to isté viacero dní :D Ale každému chutí niečo iné a to je na tom práve to super, že sa navzájom obohacujeme :)

Reaguj
Katarína 3.5.2020 - 20:48

Veľmi sa mi páči vaša stranka

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 21:49

Jeeej, ďakujem krásne Katka, to sa teším! :)

Reaguj
Milan 30.4.2020 - 16:52

Vynikajúci recept! Za mňa najlepšie francúzske zemiaky aké som kedy jedol. Recept je rýchly a jednoduchý. Už som ho robil viac krát a vždy sa vydarili. Je pravda, že niekedy cuketa pustí viac vody, ale tú iba odlejem a zemiakom sa nič nestane. Určite odporúčam!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 11.7.2020 - 14:22

Ďakujem Milan za krásnu spätnú väzbu k receptu na francúzske zemiaky :) Veľmi sa teším, že si ich robil už viackrát a vždy sa vydarili :) Presne ako píšeš, ak niekedy cuketa pustí viac vody, stačí ju odliať a zemiakom sa nič nestane, stále chutia super :) Ďakujem ešte raz.

Reaguj
Katarina Vavrova 2.1.2020 - 15:24

Predvcerom son sa rozhodla pre tento receptik, kde som ale namiesto klobasi pouzila vegy klobasky od znacky Quorn. Fotku som ale ani nestihla zadovazit :D bolo to vyborne velmi si to pochvalovali. Dakujem za krasny recept bolo to ozaj stavnate. Druhy krat zadovazim aj foto ;)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 3.1.2020 - 21:39

Ahoj Katka, veľmi sa teším, že sa francúzske zemiaky vydarili a najmä, že osadenstvu chutilo a pochvaľovali si :) Teším sa na fotku, keď sa budú robiť opäť :)

Reaguj
Tibor Keliar 31.10.2019 - 15:05

Super pochutky

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:56

Ďakujem krásne :) Dúfam, že niektoré z nich aj vyskúšaš :)

Reaguj
daniela 27.9.2019 - 12:38

Ahojte, ja som tu skúsila, ale nepodarilo sa mi to. Totiž cuketa mi strašne pustila vodu. Zabudla som ju predtým nasoliť a odvodniť. Dávajte si na to pozor.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:39

Milá Daniela, mrzí ma, že francúzske zemiaky sa ti nepodarili. Ja som ich už robila viackrát a nikdy som cuketu nesolila a tým pádom neodvodňovala. A vždy vyšli skvele :) Ale robila som ich opäť tento víkend a veru, cuketa mi pustila vodu :D Ale lyžicou som ju z pekáčika vyzbierala a zemiakom to na chuti vôbec neubralo :) Preventívne je však lepšie cukety aspoň trochu zbaviť vody, ďakujem za tvoju spätnú väzbu :)

Reaguj
OcinkoKocinko 20.9.2019 - 8:09

Ojha, nevyzerá zle, ale postrádam hravosť čertsvých. Chýba viac výpek, viac masťička, viac! Cuketka navyše pôsobí, trochu oberá o lahodnosť pokrmov domácich napriek všetkému palec hore :) Francúština v zemiakoch je šokojúca ale príjemná na spestrenie.

Luigi

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:36

Ďakujem pekne :) Mne veľmi chutia, ale treba vyskúšať a spraviť si názor :)

Reaguj
Michalenková 19.9.2019 - 8:45

No určite tento recept vyskúšam. Ďakujem. Dovidenia

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:35

super, budem sa veľmi tešiť a držím palce, nech sa vydaria :)

Reaguj
Soňa 18.9.2019 - 17:54

určite vyskúšam tieto zemiaky Veronka, stou cukinou môžu byť chutnejšie

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:35

Soňa ďakujem a teším sa, že ich vyskúšaš :) Držím palce, nech sa vydaria :)

Reaguj
Věra 18.9.2019 - 17:35

Já je dělám trochu jinak ale ty tvoje mužou chutnat super vyzkouším mimo té smetany já zalévám vajíčkem.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:34

Věra ďakujem, budem sa tešiť, ak ich vyskúšaš :) A samozrejme dúfam, že sa vydaria a budú chutiť :)

Reaguj