Domov ReceptyBez laktózy Paella s morskými plodmi

Paella s morskými plodmi

Autor: Veronika Čopíková
Paella s morskými plodmi

Paella sa mi spája so slnečnou Barcelonou, obedom pri mori a osviežujúcim kokteilom Sangria. Šafranová ryža, kombinácia morských plodov a kopec zeleniny, ktoré príjemne zasýtia a zároveň rozšíria obzory v našej kulinárskej kuchyni. :-) Paella sa dá pripraviť vo viacerých verziách, ja som zvolila tú pre mňa najtradičnejšiu, s morskými plodmi. Príprava je jednoduchá, podobná postupu pri rizote, výsledok je však diametrálne iný, s chrumkavou vrstvou ryže na dne panvice, šťavnatými morskými plodmi a plátkami citróna. Sviežosť, bohatosť chutí a najmä pocit ako na dovolenke, aj keď práve sedíme doma a dovolenka nás čaká až v nasledujúcich mesiacoch. :-)

Vyskúšaj aj ďalšie moje recepty dovezené z rôznych ciest a vyčar si tak dovolenkovú atmosféru kedykoľvek sa ti zažiada - s originálnym receptom na guacamole poletíš priamo do ďalekého Mexika, o trochu ďalej ťa privíta havajské poke bowl, chute Grécka si dopraješ s jednoduchým gréckym šalátom či osviežujúcim tzatziki a moje obľúbené Francúzsko na tanieri v sebe snúbi recept na zapekané ratatouille. :-)

Ingrediencie

na 2 - 4 porcie

  • 80 g pikantnej klobásy Chorizo
  • 800 – 900 ml zohriateho vývaru
  • 125 ml bieleho suchého vína
  • 250 g ryže arborio
  • 1 cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 150 g cherry paradajok
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 PL panenského olivového oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL šafranu
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 200 g lúpaných a očistených kreviet
  • 150 – 200 g slávok
  • 1 citrón

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Paella s morskými plodmi

1

Klobásu nakrájame na menšie kúsky a opečieme na panvici (ak máte panvicu na paellu, použite takú), aby klobása pustila tuk. Pridáme ryžu (ryžu nepremývame), dobre premiešame a chvíľku opekáme. Prisypeme nadrobno nakrájanú cibuľu, nakrájanú papriku a paradajky, premiešame a opečieme dosklovita.

2

Medzitým v menšej miske zmiešame prelisované strúčiky cesnaku, olivový olej, šafran, citrónovú šťavu a hrsť nasekanej petržlenovej vňate. Zmes vylejeme do panvice, premiešame, prilejeme víno a za občasného miešania privedieme do varu. Varíme cca 2 minúty, kým sa víno neodparí.

3

Po odparení vína znížime teplotu na stredne silný plameň, pridáme časť horúceho vývaru (môžete použiť zeleninový alebo kurací vývar) a pravidelne miešame, kým sa voda nevstrebe. Pokračujeme v postupnom pridávaní vývaru a zakaždým jemne premiešavame, až kým sa vstrebe voda a ryža sa uvarí al dente.

4

Keď je ryža uvarená takmer al dente, pridáme k nej uvarené slávky a krevety opečené na panvici. Chvíľku varíme už bez miešania, následne stiahneme panvicu zo sporáka a necháme 10 minút prikryté odpočívať. Paellu pred servírovaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou, pokvapkáme citrónovou šťavou a ozdobíme mesiačikmi citróna. Nech vám chutí!

Paella s morskými plodmi

Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

Bea 9.11.2023 - 12:58
Ahoj Veronika, minulý mesiac som navštívila Barcelonu a ochutnala paellu s morskými plodmi, veľmi mi chutila. Rozhodla som sa, že vyskúšam tvoj recept a je úžasná, pochutila si celá rodina. Určite ju budem variť častejšie.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 7:25

Ahoj Bea, jeeej to sa teším, že si po paelle v Barcelone spravila túto moju a chutila celej rodine :-) Verím, že v Barcelone sa ti páčilo, tiež som bola raz a bol to krásny zážitok, chuťový aj vizuálny :-)

Reaguj