Domov Recepty Pomarančový koláč

Pomarančový koláč

Autor: Veronika Čopíková
Pomarančový koláč

Zvonku chrumkavý a vnútri mäkučký. Voňajúci pomarančmi vďaka kúskom pomarančov v ceste, pridanej kôre a čerstvej pomarančovej šťave. Zavŕšený kopčekom sviežeho krému a ozdobený tými najkrajšími červenými pomarančmi.

Ingrediencie

okrúhla forma s Ø 20 cm

  • 3 vajcia
  • 120 g trstinového cukru
  • 100 ml panenského olivového oleja
  • 100 ml pomarančovej šťavy
  • 100 g jemného tvarohu
  • kôry z 2 biopomarančov
  • 1 ČL vanilky (ľubovoľné)
  • 150 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
  • 150 g mandľovej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 pomaranč

Krém

  • 200 g mascarpone/ricotty
  • 100 g jemného tvarohu
  • 2 PL limoncella (ľubovoľné)
  • cukor podľa chuti
  • plátky pomaranča na ozdobu

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


1V miske vyšľaháme vajcia s cukrom na penovú konzistenciu. Šľaháme ich približne 2 minúty, potom znížime rýchlosť otáčok a do zmesi postupne zašľaháme olivový olej. Pridáme šťavu a kôru z pomarančov, jemný tvaroh a vanilku, a premiešame ručne metličkou. V druhej miske zmiešame špaldovú a mandľovú múku s práškom do pečiva. Sypké ingrediencie zľahka a postupne primiešame do nadýchanej zmesi. Na záver pridáme do cesta nadrobno nakrájané kúsky pomaranča, z ktorých sme odstránili šupky a bielu kôru.

2Hotové cesto vylejeme do okrúhlej formy, pričom dno vyložíme papierom na pečenie a boky vymastíme maslom. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 40 minút. Ak použijeme formu s väčším priemerom, čas pečenia skrátime. Koláč necháme vychladnúť.

3 Medzitým pripravíme krém – do misky dáme mascarpone, prípadne ricottu (ak vám chutí aj nasladko), tvaroh, trochu citrónového likéru a cukru. Krém vyšľaháme stolovým mixérom na hladkú konzistenciu. Podľa chuti dosladíme. Pred servírovaním natrieme koláč krémom a ozdobíme plátkami pomaranča.

Pomarančový koláč

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.