Domov ReceptyČo na obed? Palacinky s čučoriedkami

Palacinky s čučoriedkami

Autor: Veronika Čopíková
Čučoriedkové palacinky

Jedli ste už niekedy palacinky pečené v rúre? Ja som na nich natrafila už dávnejšie a priznám sa, že odvtedy mi vŕtali v hlave. Od prípravy ma odrádzalo len zháňanie panvice vhodnej aj na pečenie. Nedávno sa mi však podarilo kúpiť liatinové panvice, ktoré sú nielen krásne fotogenické, ale aj zdravotne nezávadné a môžu sa použiť nielen na sporák, ale aj do rúry. Konečne som tak vyskúšala jeden z receptov, na ktorý som si už dlhšie cibrila chuťové poháriky. Výsledkom sú tieto palacinky s čučoriedkami, ktoré sú nadýchané, rýchle a jednoduché a v spojení s orieškovou zmrzlinou prudko jedlé :)

Ingrediencie

na 2 porcie (panvice s Ø 16 cm)

Cesto na palacinky

  • 90 g špaldovej múky (ja som skombinovala napoly hladkú a chlebovú)
  • 1/2 ČL cejlónskej škorice
  • 1/4 ČL muškátového orieška
  • 2 ČL mletého zázvoru
  • štipka soli
  • 3 vajcia
  • 160 ml mlieka
  • 50 g trstinového cukru
  • 1 ČL vanilky
  • 125 g čučoriedok
  • 2 PL masla

Čučoriedková omáčka

  • 125 g čučoriedok
  • 50 g trstinového cukru
  • 60 ml vody

Božská kombinácia s

  • 125 g čučoriedok
  • créme fraiche (alebo kyslá smotana)
  • mandľové plátky
  • oriešková zmrzlina

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov. Kniha Lenivá KuchárkaRecenzie

PREZRIEŤ KNIHU

Čučoriedkové palacinky

Palacinky s čučoriedkami pečené v rúre - raňajky do postele

V prvom kroku zapneme rúru na 220 °C. Vložíme do nej našu panvicu alebo panvičky (vhodné na pečenie v rúre) a necháme predhrievať po dobu 30 minút. Zatiaľ si v miske zmiešame suché ingrediencie - múku, škoricu, muškátový oriešok, zázvor a soľ. V druhej miske vyšľaháme pomocou stolného mixéra vajíčka do penovej konzistencie (trvá to cca. 2 minúty), znížime rýchlosť otáčok, pridáme mlieko, cukor a vanilku a zmiešame. Následne pridáme múku a opäť zamiešame. Na záver už len vareškou vmiešame čerstvé čučoriedky.

Po 30 minútach predhrievania rúry spolu s panvicou (resp. panvičkami), ju opatrne vytiahneme a pridáme do nej maslo. Jemne zahrúžime panvicou, aby sa maslo rýchlejšie rozpustilo. Dávame pozor, aby sme sa nepopálili, keďže panvica je horúca a maslo môže trochu vyprsknúť pri dopade na dno panvice. K rozpustenému maslu prilejeme palacinkové cesto a panvicu s cestom vrátime do rúry. Pečieme 16 - 20 minút, palacinka za ten čas krásne vyrastie a okraje sa zvlnia a zozlatnú.

Čučoriedkové palacinky

Čučoriedková omáčka

Po uplynutí času vyberieme palacinku (prípadne palacinky) z rúry. Posypeme ju čerstvými čučoriedkami, mandľovými plátkami a pridáme kopček créme fraiche. Palacinka je výborná s čučoriedkovou omáčkou, ktorú si pripravíme jednoducho: čučoriedky, cukor a vodu vložíme do menšieho hrnca a privedieme do varu na strednom plameni. Znížime teplotu na nižší plameň a varíme cca. 10 - 15 minút. Omáčka za ten čas zhustne a po vychladnutí získa až džemovú konzistenciu. Na záver môžeme pridať aj kopček orieškovej zmrzliny, letné nedeľné raňajky v posteli tak získajú sladko-hriešny nádych :)

Čučoriedkové palacinky

Originálny recept na tieto čučoriedkové palacinky som našla v knižke First We Eat od foodbloggerky Eva Kosmas Flores. Knižka je dostupná v anglickom jazyku, popretkávaná krásnymi fotkami i receptami. U nás zatiaľ dostupná nie je, ale dá sa objednať cez Amazon.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Ako sa ti recept vydaril? (5 je top)
[Celkom: 43 Priemer: 4.2]

Výber najlepších receptov nájdete v knihe


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Add your own review

Hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

8 komentárov

Andrea 5.5.2020 - 11:31

Veronika, tak tento recept je uplne famozny. Hned od zaciatku som vedela, ze to bude skvela chut. Presne tak aj bolo. To vonalo a chutilo neskutocne dobre. Skorica a zazvor tomu dodali smrnc. Ta chut je zvadzajuca. Tie palacinky treba ucite vyskusat vazeni. Stoji to zato. Opat raz velke dakujem Veronika, ze sa s nami delis o svoju vasen. :-*

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 22.7.2020 - 22:04

Andrea teším sa, že ti palacinky chutili :) To mám najradšej, keď vôňa z rúry je predzvesťou neskutočnej dobroty a potom už len nedočkavo chytiť lyžicu či vidličku a pustiť sa do jedenia :) Ďakujem za krásne odporúčanie a milé slová, veľmi ma potešili.

Reaguj
Gabriela 9.10.2018 - 13:51

Ak správne rozumiem, je to jedna hrubá palacinka, vsak? :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 11.10.2018 - 20:43

Ahoj Gabriela, z cesta vyjdú 2 hrubé palacinky :)) Preto sú hore v ingredienciách uvedené 2 porcie, 1 palacinka na jedného, o tú moju by som sa nedelila, také sú dobré :D

Reaguj
Sandra 12.5.2018 - 20:21

Mozem sa opytat kde sa daju kupit take misky?
dakujeeem

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 14.5.2018 - 18:56

Ahoj Sandra, samozrejme, misky som kúpila v Orione. Je to liatina, čiže je vhodná nielen do rúry, ale aj na sporák (nie je však vhodná do umývačky riadu).

Reaguj
Žaneta 11.5.2018 - 15:44

Super urcite vyskusam este tento vikend

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 11.5.2018 - 17:58

Ahoj Žaneta, super teším sa, že ich vyskúšaš :) Budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako to dopadlo. A ak budeš mať akékoľvek otázky k receptu, neváhaj sa pýtať :) Prajem ti krásny víkend. Veronika

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box