Mango lassi pre mňa symbolizuje osviežujúci letný nápoj ideálny na ochladenie. Slovenský hydrometeorologický ústav predpovedá vysoké teploty, takže prichádza ideálny čas na kúpu poriadne zrelého manga, kvalitného bieleho jogurtu a …
cejlónska škorica
Cejlónska škorica má veľmi jemnú (pre mňa doslova delikátnu) a sladkú chuť a vôňu. A prečo prívlastok cejlónska? Táto škorica je pomenovaná podľa starého mena ostrova, z ktorého pochádza, z Cejlónu, dnešnej Srí Lanky. Jej tvar pripomína zvitok hnedého papiera, ktorý získa vďaka ručnému rolovaniu tenkých vrstiev vnútornej kôry škoricovníka pravého, ručne rolovaných ako cigary a pomaly sušené v teple a tieni. Mletá škorica sa dokonale hodí do ranných kaší, ktoré si môžete vziať so sebou do práce, do tradičných jablkovo-škoricových závinov, sušienok, palaciniek, horúcich nápojov, smoothies a iných sladkých dobrôt. Jej chuť sa zintenzívni v kombinácii s vanilkou, čokoládou, kokosovým mliekom či mandľami. Celé zvitky škorice môžete použiť na lúhovanie do jedál počas varenia a dusenia, ak radi pripravujete jedlá z marockej, indickej či mexickej kuchyne.
.
Aký je rozdiel medzi cejlónskou škoricou a bežnou škoricou typu „cassia“ (škorica čínska)?
Cejlónska škorica má jemnejšiu chuť a veľmi nízky obsah kumarínu (látka, ktorá podporuje riedenie krvi a má negatívny vplyv na pečeň a obličky), ktorý je v podstate prírodným toxínom, ktorý používajú rastliny na ochranu proti škodcom. Rozdiel medzi týmito dvoma druhmi škorice teda nie je len v cene, ale aj v kvalite. :)
.
Aké sú účinky cejlónskej škorice?
- podporuje chuť do jedla
- stimuluje tráviaci systém, pôsobí proti nevoľnosti
- má antioxidačné, antibakteriálne a antivírusové vlastnosti
- využíva sa pri nachladnutí, chrípke a kašli
- mierňuje menštruáciu.
- Ja používam kvalitnú cejlónsku škoricu od Powerlogy.com. Na ochutnávku môžete skúsiť moje obľúbené slivkové crumble, ktoré si budete po vyskúšaní chcieť robiť každý deň, domácu granolu či tradičný jablkový koláč.
-
-
Tohtoročnú jahodovú sezónu začínam receptom na jahodový koláč s posýpkou. Skladá sa z 3 vrstiev – tenučkého chrumkavého cesta, cukrových jahôd ochutených čerstvou šťavou z citróna a zdravšej posýpky s …
-
Jedli ste už niekedy palacinky pečené v rúre? Ja som na nich natrafila už dávnejšie a priznám sa, že odvtedy mi vŕtali v hlave. Od prípravy ma odrádzalo len zháňanie …
-
Lievance pre mňa predstavujú jedno z top sladkých jedál, ktoré sa dá pripraviť na milión spôsobov (ok, možno nie milión, ale určite aspoň sto). Ich príprava je jednoduchá, stačí zmiešať …
-
Jeseň sa nám pomaly ale iste začína. Spadnuté lístie nám šuchoce pod nohami a hoci je obloha stále nebesky modrá a bez mráčika, vzduch je už chladnejší a ja sa …
-
Domáca granola. Na tento recept spísali ódy už mnohí, ktorí mali možnosť a príležitosť vyskúšať ju. Pri jej miešaní budeš musieť zapojiť svoju trpezlivosť a silu vôle, aby sa nezjedla …
-
Ak hľadáte ideálny rýchly dezert na posledné letné večery, vyskúšajte tieto slivkové koláče z lístkového cesta. V zahraničí sú známe ako galettes resp. galetky, ktoré si môžete naplniť ľubovoľnou náplňou, …
-
Čo je to vlastne crumble? V prvom rade rýchla dobrota, ktorá ťa zasýti a zásobí množstvom energie, pretože obsahuje samé vymakané ingrediencie. :D Nejaké to ovocíčko (slivky, marhule, čerešne, jahody …