Mango lassi pre mňa symbolizuje osviežujúci letný nápoj ideálny na ochladenie. Slovenský hydrometeorologický ústav predpovedá vysoké teploty, takže prichádza ideálny čas na kúpu poriadne zrelého manga, kvalitného bieleho jogurtu a…
cejlónska škorica
Cejlónska škorica má veľmi jemnú (pre mňa doslova delikátnu) a sladkú chuť a vôňu. A prečo prívlastok cejlónska? Táto škorica je pomenovaná podľa starého mena ostrova, z ktorého pochádza, z Cejlónu, dnešnej Srí Lanky. Jej tvar pripomína zvitok hnedého papiera, ktorý získa vďaka ručnému rolovaniu tenkých vrstiev vnútornej kôry škoricovníka pravého, ručne rolovaných ako cigary a pomaly sušené v teple a tieni. Mletá škorica sa dokonale hodí do ranných kaší, ktoré si môžete vziať so sebou do práce, do tradičných jablkovo-škoricových závinov, sušienok, palaciniek, horúcich nápojov, smoothies a iných sladkých dobrôt. Jej chuť sa zintenzívni v kombinácii s vanilkou, čokoládou, kokosovým mliekom či mandľami. Celé zvitky škorice môžete použiť na lúhovanie do jedál počas varenia a dusenia, ak radi pripravujete jedlá z marockej, indickej či mexickej kuchyne.
.
Aký je rozdiel medzi cejlónskou škoricou a bežnou škoricou typu „cassia“ (škorica čínska)?
Cejlónska škorica má jemnejšiu chuť a veľmi nízky obsah kumarínu (látka, ktorá podporuje riedenie krvi a má negatívny vplyv na pečeň a obličky), ktorý je v podstate prírodným toxínom, ktorý používajú rastliny na ochranu proti škodcom. Rozdiel medzi týmito dvoma druhmi škorice teda nie je len v cene, ale aj v kvalite. :)
.
Aké sú účinky cejlónskej škorice?
- podporuje chuť do jedla
- stimuluje tráviaci systém, pôsobí proti nevoľnosti
- má antioxidačné, antibakteriálne a antivírusové vlastnosti
- využíva sa pri nachladnutí, chrípke a kašli
- mierňuje menštruáciu.
- Ja používam kvalitnú cejlónsku škoricu od Powerlogy.com. Na ochutnávku môžete skúsiť moje obľúbené slivkové crumble, ktoré si budete po vyskúšaní chcieť robiť každý deň, domácu granolu či tradičný jablkový koláč.
-
-
Tohtoročnú jahodovú sezónu začínam receptom na jahodový koláč s posýpkou. Skladá sa z 3 vrstiev – tenučkého chrumkavého cesta, cukrových jahôd ochutených čerstvou šťavou z citróna a zdravšej posýpky s…
-
Jedli ste už niekedy palacinky pečené v rúre? Ja som na nich natrafila už dávnejšie a priznám sa, že odvtedy mi vŕtali v hlave. Od prípravy ma odrádzalo len zháňanie…
-
Lievance pre mňa predstavujú jedno z top sladkých jedál, ktoré sa dá pripraviť na milión spôsobov (ok, možno nie milión, ale určite aspoň sto). Ich príprava je jednoduchá, stačí zmiešať…
-
Jeseň sa nám pomaly ale iste začína. Spadnuté lístie nám šuchoce pod nohami a hoci je obloha stále nebesky modrá a bez mráčika, vzduch je už chladnejší a ja sa…
-
Domáca granola. Na tento recept spísali ódy už mnohí, ktorí mali možnosť a príležitosť vyskúšať ju. Pri jej miešaní budeš musieť zapojiť svoju trpezlivosť a silu vôle, aby sa nezjedla…
-
Ak hľadáte ideálny rýchly dezert na posledné letné večery, vyskúšajte tieto slivkové koláče z lístkového cesta. V zahraničí sú známe ako galettes resp. galetky, ktoré si môžete naplniť ľubovoľnou náplňou,…
-
Čo je to vlastne crumble? V prvom rade rýchla dobrota, ktorá ťa zasýti a zásobí množstvom energie, pretože obsahuje samé vymakané ingrediencie. :D Nejaké to ovocíčko (slivky, marhule, čerešne, jahody…