Domov ReceptyBezmäsité jedlá Cestovinový šalát so zeleninou

Cestovinový šalát so zeleninou

Autor: Veronika Čopíková
Cestovinový šalát so zeleninou

Priznám sa, že cestovinový šalát som si začala pripravovať len nedávno. Navnadili ma naň fotky Maťky zo Stvor z kuchyne, ktorá nielen úžasne fotí, ale je aj neskutočne milá a vždy mi ochotne odpovedá na moje otázky. Takže bez hanby priznávam, že Maťka je inšpiráciou na tento recept, ktorý je veľmi jednoduchý, rýchly a zároveň je to jeden z receptov, ktoré dokážem jesť na obed i na večeru. A keďže v dnešnom rýchlom svete je každá sekunda drahocenná, vyskúšajte ho aj vy a ušetrite si tak čas na letnú prechádzku či prečítanie dobrej knižky. A ak ho vyskúšate, nezabudnite sa oň so mnou podeliť v komentári, na FB, či Instagrame cez #lenivakucharka.

Ingrediencie

na 3 - 4 porcie

  • 250 g špirálkových cestovín (fusilli)
  • šťava z 1/2 citróna
  • zväzok petržlenovej vňate
  • soľ
  • čierne korenie
  • 225 g halloumi syra
  • 1 cuketa
  • 1 uhorka
  • cherry paradajky
  • hrášok
  • bazalka
  • 50 ml kvalitného olivového oleja (pri určovaní kvality oleja je dôležité sledovať označenie acidity na etiketách fliaš (povolená acidita pre olej extra virgine je max. 0,8, pričom čím nižšia kyslosť, teda acidita, tým lepšie je spracovanie a kvalita oleja), pôvod a výrobcu olivového oleja (nekupovať zmes z EÚ!) a kupovať panenský olivový olej (extra virgine), teda olej z prvého lisovania. Ja momentálne používam extra panenský olivový olej od Powerlogy v BIO kvalite.

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Cestovinový šalát so zeleninou

Cestovinový šalát so zeleninou - postup

1 Najprv si dáme do veľkého hrnca variť vodu na cestoviny. Keď začne vrieť, osolíme ju, premiešame a pridáme cestoviny. Cestoviny nezakrývame, občas ich premiešame a varíme al dente (nie sú úplne mäkké, ale zároveň nie sú vnútri surové). Kým sa nám cestoviny varia, pripravíme si letnú zálievku - do malého mixéra dáme olivový olej, šťavu z citróna a zväzok čerstvej petržlenovej vňate (odtrhneme z nej 2 až 3 hrste lístkov) a všetko spolu rozmixujeme.

Špagety Carbonara

Jedli ste už niekedy pravé špagety carbonara?  V tomto recepte nájdete aj tipy ako zameniť originálne ingrediencie za naše domáce.

2 Cestoviny scedíme, zalejeme pripravenou zálievkou a premiešame. Na rozohriatej panvici opečieme syr halloumi nakrájaný na kocky a pridáme ho k cestovinám. Na panvici opečieme ešte na kocky alebo na plátky nakrájanú cuketu, ktorú osolíme a okoreníme. Môžete ju opiecť len krátko, aby zostala chrumkavá alebo až domäkka, ako to máte radi. Cuketu pridáme k cestovinám a premiešame.

3 Na záver pridáme už len čerstvo vylúpaný hrášok, nakrájané paradajky, na kocky či plátky nasekanú uhorku a premiešame. Ozdobíme lístkami bazalky a môžeme servírovať. V tejto fáze môžeme šalát ešte dochutiť soľou a čiernym korením, závisí to od vašich chuťových pohárikov.

Cestovinový šalát je jednoduchý, rýchly a plný letnej zeleniny, skrátka taký, aký má šalát byť! Dokonale sa hodí aj ako ľahký obed do práce, či rýchla večera, keď prídete unavený domov a premýšľate nad 2 možnosťami – navariť si, či objednať pizzu? Dúfam, že zvíťazí prvá voľba a tým „navariť si“ bude aj tento cestovinový šalát so zeleninou. Nech vám chutí!

Cestovinový šalát so zeleninou
Cestovinový šalát so zeleninou

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

Zuzana 28.8.2019 - 12:55

Určite tento receptik vyskúšam ?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 7.9.2019 - 11:23

Super, teším sa Zuzana :) Držím palce nech sa vydarí a chutí!

Reaguj
Lolka 5.8.2017 - 20:45

Ahoj,

dnes som skúšala tvoj receptík. Musím povedať, že mne osobne tam nesedela ta petržlenová vňať, no to je len maličkosť… musím pochváliť tvoju stránku, odteraz som tvoj verný čitateľ :) ďakujem ♥

Reaguj
Veronika Čopíková 12.8.2017 - 19:33

Ahoj Lolka, v prvom rade sa veľmi teším z toho, že si sa stala vernou čitateľkou blogu :) A ďakujem za pochvalu, veľmi si to cením :) Čo sa týka petržlenovej vňate v recepte, ak ti tam chuťovo nesedí môžeš ju ľahko nahradiť bazalkou. Ja vňate nedávam veľa, takže ju v podstate ani nie je cítiť, skôr je to kvôli jej benefitom ako na chuť. Viac tam má vystupovať chuť zeleniny, syra a cestovín zaliatych kvalitným olivovým olejom :) Krásny deň ti prajem! Veronika

Reaguj