Domov ReceptyDomáce recepty Čokoládový tart

Čokoládový tart

Autor: Veronika Čopíková
Čokoládový tart

Milovníci čokolády zbystrite pozornosť! Dnes sa s vami podelím o výborný a pritom jednoduchý recept na čokoládový tart. V tomto prípade vám nebude stačiť jeden kúsok koláčika, lebo hneď zatúžite po tom, aby ste si to mohli zopakovať s druhou porciou. :) Tentokrát pôjdeme pekne od povrchu, začneme jarnou a minimalistickou veľkonočnou ozdobou koláčika – sladkokyslými čučoriedkami a malými čokoládovými vajíčkami, čokoládovou polevou, ktorá vám pri krájaní nepopraská, nadýchaným čokoládovým krémom a chrumkavým mandľovým korpusom.

Pri vychutnávaní jednotlivých vrstiev vás prekvapí jemné pošteklenie zrniečok soli v ceste, nepresladený čokoládový krém a poleva. Za mňa a všetkých, ktorí tento koláčik mali možnosť ochutnať, je to skrátka dokonalá kombinácia chutí. :) Budem sa tešiť, ak ho vyskúšate a pripravíte si ho možno aj na tieto veľkonočné sviatky či inú slávnostnú príležitosť strávenú s vašimi blízkymi.

Ako som vám spomínala už pri recepte na kávový cheesecake, od nového roka mám novú vstavanú rúru Haier. Rúra má viacero vychytávok, ktoré momentálne testujem, okrem iného je to najmä parná funkcia I-Message Steam Series 6 s asistovaným parným režimom a osobný pomocník na varenie a pečenie Cook with me. O oboch vám ešte určite napíšem viac.

Ingrediencie

na okrúhlu formu s Ø 24 cm

Korpus

  • 130 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
  • 70 g mandľovej múky
  • 100 g masla
  • 50 g trstinového cukru
  • 1/3 ČL soli

Čokoládový krém

  • 100 g horkej čokolády
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 50 g trstinového cukru

Čokoládová poleva

  • 60 ml smotany na šľahanie
  • 60 g horkej čokolády
  • čučoriedky
  • čokoládové vajíčka

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Čokoládový tart

Ako upiecť čokoládový tart

1V miske zmiešame špaldovú a mandľovú múku s cukrom a soľou. Pridáme na menšie kocky nakrájané studené maslo a rukou spracujeme na mrveničku. Cesto miesime len do chvíle, kým sa nám v ňom začnú tvoriť menšie hrudky. Následne ho presypeme do formy na tart (najlepšia je forma s odnímateľným dnom), prípadne do okrúhlej či menšej obdĺžnikovej formy (v prípade použitia inej formy odporúčam vyložiť dno a boky papierom na pečenie - na mieste bude držať lepšie, ak formu predtým jemne vymastíte maslom) a vzniknutú mrveničku poutláčame prstami na dno a boky formy.

2Formu s cestom vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme 25 minút. Po upečení korpus z rúry vytiahneme a necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme nadýchaný čokoládový krém. Vo vodnom kúpeli roztopíme horkú čokoládu. Necháme ju trochu vychladnúť a následne k nej jemne primiešame mascarpone izbovej teploty. Prilejeme smotanu na šľahanie, prisypeme cukor a stolným mixérom vyšľaháme na nadýchaný krém. Krém vylejeme na korpus, stierkou uhladíme a odložíme do chladničky aspoň na 1 hodinu.

3Po stuhnutí krému si pripravíme čokoládovú polevu, ktorá nepraská. V hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie. Do smotany pridáme nalámané kúsky čokolády, chvíľku necháme tak a následne dobre premiešame. Vylejeme na krém, lejeme od stredu a lyžičkou rovnomerne urovnáme. Na záver ozdobíme čokoládový tart čerstvými čučoriedkami a malými čokoládovými vajíčkami, ktoré mu dodajú minimalistický a predsa krásny nádych Veľkej noci. :)

Čokoládový tart

Video

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Veronika Čopíková (@lenivakucharka)

Recept vznikol v spolupráci so značkou Haier.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

20 komentárov

Jana 15.4.2024 - 12:02
Koláčik som robila cez víkend a dnes som priniesla aj kolegyniam do kabinetu. Obdarili ma slovami chvály! Bol skutočne reprezentačný. Ďakujem. Recept je fantastický.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 20.4.2024 - 11:43

Juj super, to sa veľmi teším Janka :-) Tak verím, že vám spravil krajší deň v práci a všetkým chutilo :-)

Reaguj
Miroslava 10.4.2024 - 12:43
Výborný receptík :-) Robila som cez Veľkú noc, všetkým veľmi chutil...ďakujem ešte raz za super jednoduchý a rýchly koláčik :-)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 20.4.2024 - 11:42

Jeeej ďakujem krásne Miroslava, teším sa, že koláčik bol súčasťou tohtoročnej oslavy Veľkej noci :-) A najmä, že sa podaril a chutil :-)

Reaguj
Helena 29.1.2024 - 9:31
Dort super! Upřímně jsem člověk, který nerad kupuje drahé věci na jedno použití, a je schopný nahradit cokoliv čímkoliv 😅 V tomto případě jsem nahradila mandlovou mouku 30g mouky klasické a 40g 100% burákového másla pro zachování oříškové chuti. Pro příště by to chtělo i ubrat na tuku kvůli povaze burákového másla 🤔 Jinak pecka! ❤️
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 20.4.2024 - 11:41

Pekný deň želám, Helenka :-) Samozrejme úplne rozumiem, ja rada pridávam do koláčikov nejakú orieškovú múku práve kvôli tej chuti :-) Ale super si sa vynašla a teším sa veľmi, že sa koláčik podaril a chutil :-)

Reaguj
Zuzana 10.4.2023 - 22:23
Videla som recept a neodolala....torta chutila vyborne a recept je naozaj super rychly!
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 9.5.2023 - 16:56

Ahoj Zuzana, super, to sa veľmi teším, že sa koláčik podaril a chutil výborne :)

Reaguj
Juraj Duzek 9.4.2023 - 15:19
Ahoj Veronika , keď som si prečítal email z z ponukou na veľkonočný koláč čokoládový tart, ani som neváhal a hneď som doplnil zoznam ingrediencií potrebných na realizáciu . Keďže máme v našej rodine 16 ročnú pekarku , moju dcéru Mersi ,ktorá pečenie berie velmi vážne , ako relax pri náročnom štúdiu .Hneď po prečítaní receptu ma ubezpečila , že je to ten najsprávnejši koláč k veľkonočným sviatkom . A tu mame výsledok , (škoda nedajú sa fotky pridať) ,ktory bol nad očakávanie fantasticky . Ďakujeme za super recept . S pozdravom Juraj z rodinou
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 9.5.2023 - 16:55

Ahoj Juraj, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu na čokoládový tart :) Teším sa, že vám doma všetkým chutilo a recept sa vydaril nad očakávania :) Ak mi budete chcieť poslať fotky výsledku, budem sa tešiť tu: [email protected]. Môžeš mi ich poslať na moju e-mailovú adresu :)

Reaguj
Martina 8.4.2023 - 9:58
Skvelý koláčik??
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 9.5.2023 - 16:53

Ďakujem krásne Martinka, teším sa, že chutilo :)

Reaguj
ibojka 7.4.2023 - 17:19

Ahoj Veronika,
veľmi pekne ďakujem za recept, určite ho vyskúšam a hlavne ten nadýchaný čokoládový krém. Prajem Ti krásne, požehnané a ničím nerušené veľkonočné sviatky Ibojka

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 9.5.2023 - 16:53

Ahoj Ibojka, ďakujem krásne za prianie a teším sa, že ťa recept zaujal :) Som zvedavá, čo naň povieš a dúfam, že si mala krásne sviatky :)

Reaguj
Lucia 7.4.2023 - 15:31

Prosím vás môžem použiť aj normálnu hladkú múku?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 9.5.2023 - 16:52

Ahoj Lucka, áno môžeš použiť aj hladkú pšeničnú alebo špaldovú múku :)

Reaguj
Danka 7.4.2023 - 14:55
Super recept! Máte nějaký nápad, čím nejlépe nahradit tu celozrnnou špaldovou mouku, aby vznikla bezlepková verze dortu? :) Děkuji
Reaguj
Lenka 7.4.2023 - 21:30

Ja by som použila gaštanovú múku, je jemnučká ako hladká? vyskúšajte!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 9.5.2023 - 16:52

Ahoj Lenka, ďakujem za výborný tip :) Už si aj niekedy skúšala pripraviť korpus len čisto z gaštanovej múky? Chcela by som pripraviť aj ja, aby tu bola k dispozícii aj bezlepková verzia, tak budem rada, ak dáš vedieť, aké máš s touto múkou skúsenosti :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 9.5.2023 - 16:51

Ahoj Danka, ďakujem krásne, teším sa, že ťa recept zaujal :) Bezlepkovú verziu nemám v tomto prípade vyskúšanú, ale ak by som ju robila, skúsila by som skombinovať gaštanovú múku, mandľovú múku a ryžovú múku. Ale výborná otázka, skúsim v najbližších mesiacoch pripraviť aj bezlepkový korpus, aby ste ho mali k dispozícii pri príprave :) Ak by si dovtedy robila tento čokoládový tart v bezlepkovej verzii, budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj