Domov ReceptyBez lepku Šťavnatý hovädzí steak

Šťavnatý hovädzí steak

Autor: Veronika Čopíková
Šťavnatý hovädzí steak

Na úvod sa musíme priznať, že dnešný recept pre vás spisujeme spoločne - ja alias Lenivá kuchárka a môj priateľ, v ktorého réžii je takmer celý recept. :) Dúfame, že vás recept osloví a vyskúšate si ho pripraviť, pretože vynikajúci steak nemusíte ochutnať len v 5-hviezdičkovej reštaurácii, ale môžete si ho dopriať aj v pohodlí vášho domova. Okrem toho musíme dodať, že hovädzie mäso až tak často nejedávame, nie preto, že by nám nechutilo, ale skôr nám viac vyhovujú ľahšie jedlá na obed, ako napr. vegetariánske lazane (recept nájdete v knihe) alebo špagety aglio olio.  Asi je to aj tým, že príprava mäsa je niekedy časovo náročnejšia.

Ako teda vznikol tento recept na hovädzí steak? Je to celkom vtipná príhoda, raz sme kupovali hovädzie na jednoduchý stroganov a omylom sme namiesto falošnej sviečkovej kúpili pravú sviečkovú. Aj nám to bolo celkom čudné, lebo bolo dosť drahé :D, takže sme rozmýšľali ako toto mäso využiť čo najlepšie. Nakoniec sme si z neho spravili steak, bol veľmi šťavnatý a chutil neskutočne dobre :)

Ingrediencie

na 2 porcie

  • 500 g pravej hovädzej sviečkovej (dostupnejšia, ale tiež výborná alternatíva je vysoká roštenka)
  • 500 g zelenej špargle (alebo jedna cuketa)
  • 100 g masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • repkový/slnečnicový olej
  • soľ, čierne korenie, mletý cesnak
  • čerstvý tymian a rozmarín (nie je to nutné, pridá to ale na chuti)
  • mladé zemiaky (dobrovoľné)

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Šťavnatý hov§dzí steak

Ako pripraviť perfektne šťavnatý hovädzí steak na panvici

1 Ak máte mäso v chladničke, vyberte ho von aspoň na hodinku a osolte z oboch strán, vďaka soli pustí mäso šťavu, do hodiny ju ale vstrebe naspäť, takže preto je lepšie osoliť mäso aspoň hodinu pred pečením. Pripravte si rozmarín, tymian, maslo a dva strúčiky cesnaku. Cesnak nemusíte krájať, iba ho trošku rozpučte rukou, alebo nožom, neskor ho budeme pridávať do roztopeného masla. Keď už máte všetko prichystané, môžete si na sporáku nastaviť strednú teplotu. Pred samotným pečením mäso okorente čiernym korením a cesnakovým korením, šetriť nemusíte :). Aby vám olej priveľmi neprskal na panvici, môžete nim potrieť mäso, namiesto toho, aby ste ho vyliali na panvicu.

2 Keď je už panvica rozohriata, môžete pridať mäso, dávajte ho ale na panvicu smerom od seba, takto sa minimalizuje šanca, že vám olej vyprskne z panvice smerom na vás. Na strednom stupni teploty sprudka opečieme mäso zo všetkých strán (aj boky) tak, aby sa zatiahlo a upieklo do tmavohneda. Keď už máme všetky strany mäsa upečené, znížime teplotu na mierny stupeň a pridáme do panvice časť masla, bylinky a cesnak. Zoberieme si lyžičku a roztopeným maslom s bylinkami zalievame mäso z oboch strán. Vďaka tomu dostane steak bylinkovo-cesnakovú chuť.

Vyskúšaj aj tieto recepty s mäsom

Medium rare?

3 Je už na vás, ako preferujete svoj steak upiecť, odporúčam ho ale nerobiť well done (úplne prepečený), pretože potom už nebude také šťavnaté a bude chutiť skôr ako fašírka, čo by bola veľká škoda pri tomto type mäsa. Nebojte sa, tá červená šťava z mäsa nie je krv,  je to zmes vody a proteínu. Vnútorná teplota steaku by mala byť okolo 50-60 stupňov, kde 50 je rare/medium rare a 60 bude skôr well done. Na meranie týchto hodnôt slúžia ihlové teplomery na pečenie mäsa. Nie sú ale nutné, chce to len trošku praxe :), hlavné je nenechať mäso piecť pridlho, aby sa vám neprepieklo. Keď steak vyberiete z panvice, nekrájajte ho ihneď, pustil by vám veľa šťavy, namiesto toho ho nechajte ešte tak 5-10 minút dojsť a až potom ho nakrájajte.

Rýchla príloha k steaku

4 Keď mäso vyberiete, môžete do panvice rovno dať umytú zelenú špargľu zbavenú tvrdých končekov, tá po chvíľke pečenia na strednej teplote zmäkne a môžete ju podávať k mäsu ako prílohu. Druhou alternatívou sú pečené mladé zemiačiky, alebo cuketa nakrájaná na kocky.

Tipy ako spraviť dokonalý steak

  • Ak budete používať teplomer, dávajte ho do mäsa trošku šikmo, bude sa vám merať teplota v strede mäsa presnejšie.
  • Na steak nemusíte použiť iba právu sviečkovú, existujú aj dostupnejšie alternatívy,  napr. roštenka.
  • Na prípravu steaku nepoužívajte olivový olej, má nižší bod zadymenia ako napr. repkový olej.
  • Nebojte sa použiť na mäso viac soli a korenia, časť z nich sa stratí pri pečení.
  • Na prípravu steaku sa mi najviac osvedčila liatinová panvica, hlavne preto, lebo sa nepoškriabe pri zalievaní.
Šťavnatý hov§dzí steak

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

9 komentárov

Jaroslav 6.12.2023 - 11:36

Zdravím, nemala by ste doporučovať slnečnicový ani repkový olej. Sú karcenózne a obsahuje omega 6 mastné kyseliny. Na internete si určitě najdete prečo ich nepoužívať. A čo píšete, že olivový olej nepoužívať k vůli spálenia tak pre vaše informace. slnečnicový sa pálí při 180 stupňoch a olivový při 260 stupňov. Tiež by ste sa mala nejprv informovat o veciach předtím ako zverejnuje nepravdy. Dúfam, že sa na to podíváte a přestanete písať nepravdy. J. Hladik

Reaguj
Igor.dolinsky. 2.5.2021 - 10:25
Si.kocka.dobre.to.robis
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 19:23

Ďakujem pekne Igor :)

Reaguj
Herta Skalská 10.6.2020 - 19:15

Výborné, ja ešte dávam grilovacie korenie gril 7 korení, ako prílohu dávam sladký zemiak len tak dávam prikrytý na 10 minúť v mikrovlnke, potom ho rozrežem a dám naň plátok masla. K tomu dávam miešaný šalát bez akejkoľvek zálievky, maximálne trošku posolený. Toto jedlo mávame zvyčajne na Silvestra. Ale aj Vaša verzia sa mi páči.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 19:24

Ďakujem pekne Herta, aj za super tipy, určite pozriem grilovacie korenie gril 7 korení, som zvedavá na výsledok :)

Reaguj
Miňo 8.6.2020 - 15:16

Pokiaľ má človek kvalitné mäso tak tento recept musí byť úplna lahôdka. Najbližší víkend určite vyskúšame. Ďakujem za inšpiráciu.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 19:24

Jeej ďakujem pekne Miňo, budem sa tešiť :)

Reaguj
Ľubica 4.6.2020 - 11:16

Ahoj Veronika, ty mi asi čítaš myšlienky, pretože práve včera som kúpila pravú sviečkovicu a chystám sa robiť cez víkend steak pre návštevu. Priznám sa, že príprava steaku nie je moja parketa, ale keďže naši priatelia milujú steaky, tak som sa rozhodla to urobiť. Podľa tvojho receptu, tak ako si to popísala, si myslím, že sa na tom nedá nič pokaziť. Práve ten postup, krok za krokom som potrebovala vedieť, aby som dosiahla tú šťavnatosť steaku. Ďakujem pekne

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 19:25

Ahoj Ľubica, super teším sa, a dúfam, že sa podarí a bude chutiť tebe aj priateľom :)

Reaguj