Domov ReceptyBabičkine recepty Babičkine dolky

Babičkine dolky

Autor: Veronika Čopíková
Dolky

Dolky sú jeden z receptov, ktorý nájdete aj v mojej pripravovanej tretej kuchárskej knižke. Dodnes si pamätám na ich chuť a keď sa mi dostali do rúk všetky recepty od priateľovej babičky (niektoré písané na stroji, iné rukou a plné zápiskov), neváhala som a pustila sa do skúšania. Tento recept na dolky bez kysnutia bol jeden z mojich najobľúbenejších a vždy som sa tešila, keď sme mali na obed práve nadýchané dolky s tvarohom, hrozienkami, vanilkou a rumom. Priateľova babička mala okrem zlatých rúk aj zásobu historiek, domáci vaječný likér a kopec skvelých knižiek uložených v československom nábytku, ktorý som pri každej návšteve obdivovala. A tak sa teším, že sa s tebou môžem podeliť o recept na dolky, ktorý chutí presne tak, ako si pamätáme z návštev u babičky. Výborne sa k nemu hodí hrudkovitý tvaroh s hrozienkami, grécky jogurt s vanilkou a vrstva domáceho džemu. K tomu nejaké ovocie a môžeme sa pustiť do servírovania. :-)

Vyskúšaj aj moje ďalšie inšpirácie na nedeľné raňajky - francúzske palacinky s pomarančovou omáčkou, jablkové lievance s ovsenými vločkami, jemné palacinky s tvarohom, škoricové osie hniezda alebo jednoduchý banánový chlieb.

Ingrediencie

na cca 20 doliek

  • 200 g hladkej pšeničnej múky
  • 4 vajcia
  • 270 g kyslej (pochúťkovej) smotany
  • 4 PL rumu
  • 20 g trstinového cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • 1/2 ČL jedlej sódy
  • štipka soli

Na upečené dolky dáme

  • džem
  • hrudkovitý tvaroh
  • kyslá (pochúťková) smotana
  • hrsť hrozienok + rum
  • vanilkový cukor
  • grécky jogurt
  • čerstvé ovocie

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Dolky

Babičkine klasické dolky bez kysnutia alias nadýchané lievance

1Do stredne veľkej misky preosejeme hladkú múku. Pridáme jedlú sódu, 4 žĺtky, kyslú smotanu, rum, trstinový a vanilkový cukor a metličkou dobre premiešame. V druhej miske vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Sneh pridáme po častiach do zmesi a jemne premiešame stierkou. Hotové cesto dávkujeme naberačkou na panvicu a dolky opekáme z oboch strán do zlatista.

2

Ja som piekla dolky v 2 rôznych panviciach - na hliníkovej panvici s nepriľnavým povrchom (na panvicu som v tomto prípade pridávala trochu tuku, aby sa dolky upiekli do zlatista) a na nerezovej panvici z viacvrstvovej ocele. Aby sa dolky podarili, nerezovú panvicu je v prvom rade potrebné dobre zohriať - ak sa nám zdá zohriata, vyprskneme na ňu prstami pár kvapiek vody, tie by mali na panvici začať tancovať. Vtedy pridáme do panvice 1 PL repkového oleja a panvicou párkrát zakrúžime. Chvíľku ju ďalej zohrievame, cca do minúty. Olej vytrieme kuchynskou papierovou utierkou a na panvicu naberačkou dávkujeme cesto.

Opekáme z oboch strán do zlatista bez pridávania tuku. Osobne mi viac chutili dolky pripravené v nerezovej panvici, mali jemnejšiu konzistenciu a aj na druhý deň boli mäkké a nadýchané. Najlepšie však chutia hneď po upečení. :-)

Čo dáme na upečené dolky?

3

My máme radi 2 kombinácie - prvou je hrudkovitý tvaroh zmiešaný s trochou kyslej smotany, vanilkovým cukrom a hrozienkami namočenými v rume (rum môžeš nahradiť aj ovocnou šťavou alebo vodou). Pred vrstvou tvarohu s hrozienkami, natriem dolky domácim džemom - my máme v zásobe väčšinou marhuľový a jahodový, ale určite môžeš vyskúšať aj moje verzie menej tradičných, ale o to chutnejších džemov - hruškový džem s rozmarínom, čučoriedkový džem s levanduľou a lahodný citrusový džem. Druhou kombináciou je nahradenie tvarohu gréckym jogurtom zmiešaným s vanilkovým cukrom. Na záver ozdobíme dolky čerstvým ovocím.

Moje tipy

  • Výborné dolky aj na druhý deň: dolky vytiahni z chladničky a nechaj chvíľku postáť na kuchynskej linke. Následne ich poukladaj vedľa seba na plech a vlož ich do rúry. Rúru daj vyhrievať na 90 °C. Keď ti rúra zapípa, že je vyhriata na danú teplotu, vypni ju a môžeš sa pustiť do servírovania.
Dolky

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

8 komentárov

Marta 3.5.2024 - 7:28
Ďakujem za úžasné rrcepty, postupne ich všetky vyskúšam a dúfam, dnes začnem dolkami s tvarohomže moje vnučky a vnuk budú uneseni. A vďaka aj za námety na knižky, tiež rada čítam.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.5.2024 - 9:49

Jeeeej ďakujem krásne Marta, teším sa a dúfam, že dolky sa podarili a vnúčatám chutili :-) A som rada, že tipy na knižky v newsletteri majú prínos, rada sa delím o tipy na dobré čítanie :-)

Reaguj
Alena 12.3.2024 - 17:35
Milujem recepty, pri ktorých mi už pri čítaní tečú slinky. 😋 Potom zistím, že mám všetky suroviny doma, mám čas, tak hor sa do pečenia. Tieto dolky sú dokonalé! Vyskúšala som veľa receptov na lievance, aj z kvasníc, ale tieto sú lepšie a jednoduchšie, zaraďujem ich do nášho domáceho menu. 😁👍 Recept je výborný, tak ako všetky, čo som doteraz od Vás vyskúšala, teším sa na ďalšiu knihu.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.5.2024 - 9:47

Krásny deň želám Alenka :-) Teším sa, že si dolky už vyskúšala a podarili sa :-) Veru, tiež mám za sebou skúšanie viacero receptov, ale tieto od priateľovej babičky sú neskutočne dobré a jednoduché, robím ich neustále :D Tak som rada, že si spokojná a tešíš sa na tretiu knižku, venujem sa jej naplno, tak dúfam, že sa bude páčiť a bude dobrou spoločníčkou v kuchyni :-)

Reaguj
Lubomír 28.2.2024 - 20:30
Veronika ahoj. Recept som ešte nevyskúšal, pretože som ho teraz dočítal😂. Ani chvilku nepochybujem, že bude skvelý (ako vlastne všetky Tvoje recepty). Mám len jednu otázočku. Nerezovou panvicou z viacvrstvovej ocele si myslela panvicu od Fabiniho ? Dakujem za odpoveď. Maj sa fajn. LH
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.5.2024 - 9:45

Ahoj Ľubomír, prepáč, že tentokrát odpisujem trochu neskôr. Nerezovú panvicu, ktorú spomínam, je tá od Fabini, zatiaľ testujem na všeličom a som veľmi spokojná, už ich len vyčistiť :D Teším sa, že sa ti recept pozdáva a ak sa k nemu dostaneš v rámci skúšania, budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako sa ti dolky podarili :-)

Reaguj
Lubomír 5.5.2024 - 10:42

Veronika ahoj, prosím Ťa z neskorých odpovedí, alebo žiadnych reakcí sa nestresuj😂. Viem, že sa nedá odpovedať na všetko a každému. Ale som rád za Tvoju odpoveď👍Medzitým sa situácia zmenila…mám doma už wok a Luca 3 panvicu od Fabiniho.Sú krásne, určite ma už prežijú😂 aj keď…čo si budeme nahovárať pekne drahé. Kto takéto panvice neskúšal a nevie s nimi variť a poviem mu cenu, tak sa chytí za hlavu s dovetkom…ty nie si normálny dať toľko za panvicu. Dolky som už samozrejme skúšal…nemajú chybu👍, aj keď sladké veci a podobné „dobrotky“ nejedávam…ale moje posledné piate dieťa a 14 ročný „libling“ Lucka to testuje za mňa 😋 Tak isto som robil na panvici Tvoje fantastické palacinky. Panvica je super. Robím na nej v podstate všetko na ghí-čku. Je to v poradí asi moja 180 panvica. Na panvice a nože…ako asi každý chlap…som „zaťažený“. Často používam na varenie liatinu od Lodge…tieto panvice sú moja srdcovka. Zase som sa pekne rozkecal…čo už 😂😂😂 Maj krásny deň a máj. LH

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 9.5.2024 - 7:50

Ahoj Ľubomír, super, teším sa, že panvice sú už doma a si spokojný :-) Inak ak budeš ešte náhodou niečo z Fabini objednávať, odporúčam pozrieť ich Outlet, tam zvyknú byť pekné zľavy (býva celkom často), prípadne mávajú iné zľavy (teraz pozerám, že na nepriľnavé panvice) plus na všetko sa dá ešte pridať zľava 5 %, keď zadáš do kolónky zľavový kód LENIVAKUCHARKA. :-) Ja som akurát včera piekla fašírky na Fabini panvici a Ikea panvici a bol to teda rozdiel :D Cena je veru vyššia, ale vnímam rozdiel v kvalite a verím, že panvice prežijú aj mňa :D Teším sa, že dolky aj palacinky chutia, akurát včera som si hovorila, že si musím opäť spraviť palacinky s pomarančovou omáčkou :-) Inak na tvoju zbierku asi nemám, ani nožov ani panvíc :D Ale na tú liatinu od Lodge sa určite pozriem, ďakujem krásne za tip, ja by som tiež len nakupovala do kuchyne všeličo, počnúc keramikou na fotenie… :D Maj krásny deň a celý mesiac máj :-)

Reaguj